HTC U12+ - HTC’s beste is niet genoeg

© PXimport

HTC U12+ - HTC’s beste is niet genoeg

Geplaatst: 22 juni 2018 - 09:16

Aangepast: 24 november 2022 - 13:11

Joris Peterse

HTC probeert uit alle macht geen vergane glorie meer te zijn, zelfs nu Google in 2017 interessante stukjes van de smartphonemaker opkocht. Wat er over is van HTC heeft de HTC U12+ uitgebracht. Kan de smartphone tippen aan de gloriedagen van weleer?

De gloriedagen van HTC begonnen zo’n tien jaar geleden, toen het bedrijf (al dan niet onder een gelicenseerde naam) Windows Mobile-PDA’s maakte en de eerste Android-smartphones op de markt bracht, die de HTC Sense-schil hard nodig hadden voor voldoende functionaliteit. HTC miste echter de aantrekkingskracht die Samsung wel had en Android leerde ook op eigen benen te staan, waardoor HTC Sense steeds overbodiger werd. Verval zette in, ondanks dat HTC met onderscheidende metalen toestellen kwam. Intussen past HTC in het rijtje met ‘telefoonmerken van vroeger’ met BlackBerry, Motorola en Nokia. Laatste twee bewijzen echter dat een comeback prima mogelijk is. HTC had namelijk een trouwe gebruikersgroep van (voornamelijk mannelijke) gebruikers die warm liepen voor de fraai afgewerkte metalen behuizing, goede specs en audiokwaliteit van zowel speakers als een goede headset.

Comeback

Maar voor zo’n comeback moet boven de massa uitstijgen. En dat doet de HTC U12+ niet. HTC probeert op te vallen met innovatie, zoals knijpbediening (die vorig jaar met de HTC U11 geïntroduceerd werd) en aanraakgevoelige knoppen aan de zijkanten, die zich dus niet meer in laten drukken.

Terwijl je in een prijsklasse van 400 tot 600 euro fantastische smartphones kunt kiezen (zoals de Nokia 7 Plus en de Asus Zenfone 5) en de beste Androidsmartphone van het moment (de Galaxy S9+) ongeveer 700 euro kost, moet deze HTC U12+ 800 euro kosten. Om jezelf niet meteen uit de markt te prijzen moet je als HTC dan met veel meer aankomen wat geknijp en geduw op je smartphone. Denk aan een uitzonderlijke camera, oledscherm, opvallend design of andere extra’s.

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

Vertrouwde specificaties

Zoals verwacht voldoen de specificaties zeker, zoals we van HTC toptoestellen gewend zijn. De HTC U12+ beschikt over de beste Snapdragon-processor (Snapdragon 845) met 6GB aan werkgeheugen. Je krijgt 64GB aan opslaggeheugen, dat je desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart of tweede simkaart.

Als je naar de specificaties kijkt valt ook het scherm op. Terwijl veel fabrikanten terugschakelen naar een full-HD schermpaneel, blijft HTC vasthouden aan een hogere schermresolutie van 2880 bij 1440. Zo’n hogere resolutie is nadelig voor de accuduur en vooral van meerwaarde als je je smartphone ook gebruikt voor VR. Toch lijkt VR vooralsnog niet enorm aan te slaan bij het publiek. Het is begrijpelijk dat HTC, dat met Vive een van de grootste VR-brillenmakers is, deze hoge resoluties nog niet los laat.

De accu heeft een capaciteit van 3.500 mAh. Dat ligt ongeveer gelijk met vrijwel alle directe concurrenten. Een indrukwekkend lange accuduur hoef je dus niet te verwachten van de U12+. Een dagje gaat het toestel wel mee op een opgeladen accu, maar daarna kan de smartphone wel weer aan de lader. De U12+ heeft een snellader, maar is niet in staat draadloos op te laden.

Met een hoesje om de U12+, wat met de glazen achterkant (breekbaar en een vingerafdrukmagneet) broodnodig is, is knijpen en duwen geen doen.

-

Bouw

Die metalen behuizing die synoniem stond met HTC, is vorig jaar losgelaten met de HTC U11. In plaats daarvan is gekozen voor glas met een metalen rand, om een breder publiek aan te trekken. Ook de U12+ heeft zo’n glazen achterkant. Net als iedere grote smartphonemaker dat tegenwoordig doet. Daardoor is het ontwerp niet kenmerkend meer, maar generieker dan ooit en breekbaarder dan het eerder gebruikte metaal. Het toestel is wederom weer waterdicht.

De U11 introduceerde vorig jaar iets unieks: knijpbediening. Door te knijpen in de zijkanten kun je bijvoorbeeld een app starten, een foto maken of een andere actie uitvoeren. Dat is op de U12+ weer aanwezig én uitgebreid. Je kunt nu ook op een van de zijkanten tikken om bijvoorbeeld de eenhandige modus te starten. Ook zijn de volume- en powerknoppen niet meer in te drukken, maar aanraakgevoelig: Je drukt wel, maar je drukt niets in. Dat klinkt innovatief, want knoppen kunnen slijten en zijn een zwakker punt in een smartphone.

Maar in praktijk is dat niet zo innovatief. Het knijpen en duwen op die zijkant moet harder dan je zou willen. Vooral met een hoesje om de U12+, wat met de glazen achterkant (breekbaar en een vingerafdrukmagneet) broodnodig is, is knijpen en duwen geen doen. Ook een screenshot maken is een crime geworden. Bovendien is (en blijft) het een gimmick. Het voelt onwennig en is niet goed genoeg uitgewerkt. Dit is niet de vooruitgang die de smartphone-markt nodig heeft.

De glazen achterkant is wel wat generiek en vraagt om een hoesje.

© PXimport

Geluid

Naast de bouw en specs is de geluidkwaliteit een onderdeel waar HTC-smartphones altijd goed mee scoren. Ook de speakertjes onderin deze HTC U12+ brengen voor smartphones een prima geluidkwaliteit, ondanks dat de speakers niet meer aan de voorkant zitten om het geluid direct naar je toe spelen.

Maar toch is HTC niet meer het merk voor alle muziekliefhebbers, omdat de U12+ net als zijn voorganger niet over een koptelefoonpoort beschikt. Draadloze audio kan niet tippen aan bekabelde geluidkwaliteit en brengen andere nadelen als vertraging, opladen en batterijslijtage met zich mee. HTC stelt nog altijd te geloven in bekabelde audio via de usb-c poort, omdat dat mogelijkheden met zich meebrengt als noise canceling en betere persoonlijke afstelling. Het aanbod van usb-c koptelefoons is echter nog altijd beneden alle peil en het ziet er nog altijd niet naar uit dat hier verbetering in gaat komen, ondanks het optimisme van HTC.

Niet alleen heeft de U12+ geen koptelefoonpoort, ook is er geen adapter aanwezig. Dat is voor veel muziekluisteraars een klap in het gezicht én een trap na. Door niet op een slechte beslissing terug te komen, maar er juist extra op te bezuinigen is niet goed te praten. Wel is er een usb-c-headsetje aanwezig, wat de pijn ietsje verzacht. Navraag bij HTC leverde teleurstellende antwoorden op. De adapter is inderdaad weggelaten uit kostenbesparing: een onbegrijpelijke concessie voor een toestel van 800 euro, en bluetooth headsetjes zouden tegenwoordig steeds betaalbaarder zijn(?).

HTC is niet meer het merk voor alle muziekliefhebbers.

-

Scherm

Het schermpaneel aan de voorkant is dus erg scherp dankzij z’n hoge resolutie. Net als andere populaire smartphones beschikt de U12+ over een groot schermpaneel met een diagonaal van 6 inch (15 cm). Door gebruik te maken van dunne schermranden en een alternatieve beeldverhouding van 1 bij 2 wordt het toestelformaat acceptabel gehouden. Overigens heeft de smartphone geen inkeping in het scherm. Wat wel zo praktisch is, gezien er een dubbele camera aan de voorzijde zit.

Het LCD-scherm is van prima kwaliteit. Qua kleurweergave en helderheid moet het zijn meerdere erkennen in bijvoorbeeld de Galaxy S9 en Huawei P20 Pro. De beeldkwaliteit is dus acceptabel, maar blinkt niet uit.

Camera

HTC stond met de One M8 uit 2014 als eerste aan de wieg van smartphones met een dubbele camera. De uitwerking was destijds helaas niet goed genoeg. Een paar jaar later wisten fabrikanten als LG, Huawei en Apple dit beter uit te werken. Deze U12+ brengt de dubbele camera weer terug op HTC-smartphones. Niet alleen aan de achterkant, maar ook aan de voorkant . Deze dubbele camera’s kunnen op de achterzijde gebruikt worden voor 2x digitale zoom en een scherptediepte-effect in foto’s (ook wel bokeh genoemd). Selfies kun je dus ook met dit effect maken, maar zoomen of een bredere selfie maken is niet mogelijk met de frontcamera’s.

De kleurweergave van de HTC U12+ is ontzettend goed afgesteld.

© PXimport

De camera is indrukwekkend goed, de foto’s zijn gedetailleerd en kleuren komen goed uit de verf. Ook in moeilijkere lichtomstandigheden - dus bij weinig licht of fel tegenlicht. Bovendien kan de dubbele camera prima overweg met portretten met scherptediepte-effect.

Wanneer ik de zoomcamera toepaste had ik echter meer moeite om een goede foto te maken. Scherpstellen op objecten die dichtbij zijn lukt niet altijd, wellicht omdat de smartphone geen laser-autofocus heeft. Ook heeft deze zoomlens meer moeite met moeilijke lichtomstandigheden, zoals fel tegenlicht of juist weinig licht. De frontcamera kan goed overweg met de portretmodus, alleen als je een felle lamp achter je hebt heeft de camera wat moeite om de contouren van je gezicht te zien en achtergrondvervaging goed toe passen. Dat is echter niet heel gek.

De camera-app kan in de pro-modus foto’s in raw-formaat maken en je kunt zelf aan alle knoppen draaien, zoals witbalans en ISO-waardes. Je kunt filmen in 4K en in slowmotion. Ook vind je wat kinderlijke Snapchat-achtige filters in de instellingen. Voor ieder wat wils dus.

De camera-app van de HTC U12+ biedt veel mogelijkheden.

© PXimport

Android met HTC Sense

HTC Sense was in de begindagen van Android een goede aanvulling op Android. Maar Android ontwikkelde zich snel, in tegenstelling tot Sense. Om eerlijk te zijn is Android op dit moment beter af zonder Sense. Tijdens het testen werd ik bestookt met de meest onzinnige meldingen en waren er veel overbodige apps die ik uit moest schakelen. Het nieuwsoverzicht van HTC voegt weinig toe en de Sense Companion voegt overbodige systeemoptimalisatie toe. Dat is niet echt een vooruitgang ten opzichte van HTC Sense op de U11 vorig jaar. Gelukkig kun je veel uitschakelen en instellen in HTC Sense.

De Sense skin is gelukkig wel overzichtelijk en mooi ontworpen. Het geeft Android een herkenbare HTC-uitstraling. Nieuw is ook dat HTC (net als de rest) ontgrendeling met gezichtsherkenning heeft toegevoegd.

De Sense skin is over Android 8 (Oreo) uitgerold. Uiteraard krijgt de HTC U12+ ook een update naar Android P, wanneer deze beschikbaar komt. Hopelijk is het bedrijf daar sneller in dan met de uitrol van Oreo naar vorige smartphones, want HTC was hiermee trager dan z'n concurrenten. Ook kun je op z'n minst een update naar de Androidversie daarna verwachten (hoogstwaarschijnlijk Android Q). Hoe het daarna zit met bijvoorbeeld security updates is nog onduidelijk.

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

HTC U12+, smartphone, android

© PXimport

Concurrentie

Net als de Xperia XZ2 en de LG G7, die onlangs werd uitgebracht is het grootste probleem van de HTC U12+ zijn prijs. Omdat de smartphone 800 euro kost, moet het zich gaan meten met de beste smartphones. Zoals ik al aangaf, heb je voor minder geld met de Galaxy S9+ een betere smartphone. Wanneer je ongeveer hetzelfde bedrag in een iPhone 8 steekt heb je een smartphone met veel betere update-ondersteuning. Een prijs van rond de 650 euro zou de U12+ meer recht doen, dan was de smartphone als tegenhanger met betere camera voor de OnePlus 6 geweest.

Conclusie

De HTC U12+ is een prima smartphone, waar op het ontbreken van de koptelefoonpoort én adapter na geen zwakke punten op te vinden zijn. Probleem is echter dat de HTC-smartphone nergens echt in uitblinkt en de toegepaste innovatie met knijpbediening en aanraakgevoelige knoppen geen vooruitgang biedt. Bovendien zet HTC met het prijskaartje van 800 euro veel te hoog in. Voor minder geld kun je beter krijgen, en daardoor wordt de HTC U12+ voor veel mensen helaas een goede smartphone die je nooit zal kopen.

6,0

Ons oordeel

HTC U12+

Pluspunten

Goede camera

Specs

Minpunten

Prijs

Knijpbediening en aanraakknoppen zijn gimmick

Geen koptelefoonpoort, én geen adapter

Conclusie

**Prijs** € 799,- **Kleuren** zwart, rood, blauw **OS Android** 8.0 (Oreo) **Scherm** 6 inch LCD (2880x1440) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.500 mAh **Camera** 16 en 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel dualcam (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 15,7 x 7,4 x 0,9 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** vingerafdrukscanner, dualsim, usb-c, geen koptelefoonpoort **Website** [www.htc.com/nl](https://www.htc.com/nl/smartphones/htc-u12-plus/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000