Huawei P Smart - Budgettopper met Android 8

© PXimport

Huawei P Smart - Budgettopper met Android 8

Geplaatst: 5 maart 2018 - 11:02

Aangepast: 24 november 2022 - 13:02

Rens Blom

Goedkopere smartphones van Huawei volgen elkaar in rap tempo op, maar de Huawei P Smart is er een om te onthouden. De telefoon maakt indruk met zijn fraaie ontwerp, een voorkantvullend beeldscherm en een geinige dubbele camera. En daar betaal je slechts 259 euro voor. Tijd voor een uitgebreide review.

Premium ontwerp met groot scherm

Als je de Huawei P Smart op tafel ziet liggen, zou je niet zeggen dat het om een goedkopere tot middenklasse telefoon gaat. Het aluminium ontwerp en grote beeldscherm met smalle randen doen het toestel veel duurder overkomen dan hij is, en dat is een groot compliment.

De behuizing (in het zwart of goud) is uitstekend afgewerkt en door de afgeronde hoeken ligt de smartphone fijn in de hand. Interessant is dat Huawei gekozen heeft voor een scherm met 18:9 (of 2:1)-verhouding, waarbij het display wat langer is dan een traditioneel 16:9-scherm. De schermranden aan de boven- en onderkant en zijkanten zijn ook smaller dan gebruikelijk, waardoor de P Smart met zijn 5,7 inch beeldscherm nagenoeg even groot is als de gemiddelde 5,5 inch telefoon. Je hebt dus meer beeldscherm in dezelfde behuizing en het levert ook nog een modern aanzicht op.

Media has no description

© PXimport

Het is wel jammer dat Huawei de P Smart heeft voorzien van een ouderwetse micro-usb-poort in plaats van het nieuwere usb-c. Vermoedelijk een kostenbesparende maatregel. Belangrijkere features als een 3,5mm-audiopoort en een nfc-chip (voor onder andere contactloos betalen) zijn gelukkig wel aanwezig. De vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel verdient ook een eervolle vermelding: hij werkt snel en is bijna altijd nauwkeurig.

Snelle processor en dual-sim

Het eerder besproken 5,7 inch beeldscherm gebruikt een lcd-paneel met ips-technologie voor goede kijkhoeken. De kleurweergave is wat flets maar goed genoeg voor een goedkopere smartphone en de FullHD-resolutie biedt scherp beeld. Omdat het scherm aan de grote kant is, zal voor het voor veel mensen lastig zijn om de telefoon met één hand te bedienen.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Qua hardware laat de Huawei P Smart een goede indruk achter. Het werkgeheugen is met 3GB groot genoeg om vlot te wisselen tussen applicaties en de Kirin 659-processor is lekker snel. De chip, die ontwikkeld en geproduceerd is door een dochterbedrijf van Huawei, heeft acht kernen (octacore) en presteert vergelijkbaar met de middenklasse processors van bijvoorbeeld Qualcomm. Het opslaggeheugen van de telefoon is 32GB groot, waarvan 24GB beschikbaar is voor gebruik. Heb je daar niet genoeg aan dan kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen voor meer geheugen. Als je geen sd-kaart nodig hebt kun je eventueel een tweede simkaart gebruiken zodat je op twee nummers tegelijk bereikbaar bent.

Dubbele camera

Steeds meer middenklasse smartphones hebben niet één maar twee camera’s aan de achterkant. Huawei rustte al eerder zijn duurdere telefoons in de P- en Mate-series uit met twee camera’s en kiest daar ook voor bij de P Smart. Die heeft 13 en 2 megapixel camera’s, waarbij de eerste normale beelden schiet en de secundaire sensor gebruikt wordt om een scherpte/diepte-effect te creëren. Dat doet de camera aardig, maar niet zo goed als duurdere smartphones van bijvoorbeeld Huawei en Apple. Gewone kiekjes zien er wel goed uit, met genoeg detail en prima kleuren. De FullHD-filmpjes stellen wel wat teleur, maar voor bijvoorbeeld WhatsApp is de kwaliteit ruim voldoende.

Tof is dat de 8 megapixel frontcamera via een softwarematige truc ook een scherpte/diepte-effect kan produceren en dat werkt juist boven verwachting. Bekijk onderstaande selfies en oordeel zelf.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Accu gaat lang mee

Wat ook ons ook kan bekoren, is het lange uithoudingsvermogen van de accu. De capaciteit is met 3000 mAh niet opvallend groot, maar mede door de energiezuinige processor houdt de smartphone het zonder problemen een dag vol. Aan het einde van een lange dag hadden we vaak zelfs nog 35 procent stroom over. Niet genoeg voor een tweede dag, wel om een halve dag eruit te halen als je ‘s avonds niet in de gelegenheid bent om de accu op te laden. Een teleurstellende bezuiniging die deels te wijten is aan de micro-usb-poort, is het gebrek aan snellaad-ondersteuning. De P Smart-accu opladen duurt twee uur en dat is lang, ook in vergelijking met de meeste goedkopere smartphones.

Software

De Huawei P Smart heeft op softwarevlak wel een streepje voor op de concurrentie. Want waar veel budgettoestellen nog verschijnen met Android 7 Nougat, draait de P Smart vanuit de doos op het nieuwere Android 8 Oreo. Dat hoort niet meer dan normaal te zijn, maar moet helaas nog worden genoteerd als een pluspunt. Met de Huawei-telefoon kun je direct gebruikmaken van de verbeteringen en nieuwe functies van Oreo, en ben je beter beveiligd tegen kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem.

Media has no description

© PXimport

De EMUI-schil die Huawei over de software heeft gelegd, spreekt ons minder aan. EMUI oogt ouderwetser en rommeliger dan de standaard Android-versie en voegt onnodige wijzigingen door in een poging de gebruikservaring te verbeteren. Ook wordt er een grote hoeveelheid apps en spelletjes van Huawei en derde partijen op de telefoon geïnstalleerd, al kun je gelukkig een deel verwijderen. Belangrijk is dat Huawei beloofd heeft om de P Smart twee jaar lang ‘regelmatig’ van beveiligingsupdates te voorzien, al blijft het afwachten of die belofte wordt waargemaakt.

Conclusie

De Huawei P Smart bewijst dat je helemaal geen zeshonderd euro of meer hoeft uit te geven aan een goede smartphone. De 259 euro kostende telefoon heeft eigenlijk alles wat de gemiddelde gebruiker nodig heeft. Van een degelijk ontwerp en vlotte hardware tot de nieuwste software en een goede accuduur. En vergeet het voorkantvullende beeldscherm, de vingerafdrukscanner en dubbele camera niet. Het langzame opladen, de micro-usb-poort en overdreven EMUI-software zijn kleine tegenvallers, maar het mag duidelijk zijn dat de Huawei P Smart zich tot de beste budgetsmartphones van het moment mag rekenen.

9,0

Ons oordeel

Huawei P Smart

Pluspunten

Premium ontwerp

Prima scherm

Android 8

Goede camera's

Minpunten

Software-schil nog steeds vervelend

Geen usb-c

Conclusie

**Prijs** € 259,- **Kleuren** Zwart, blauw, goud, roségoud **OS** Android 8.0 Oreo **Scherm** 5,7 inch (2160x1080) **Processor** 2,4 GHz octacore (HiSilicon Kirin 659) **RAM** 3 of 4 GB **Opslag** 32 of 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 + 2 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15 x 7,2 x 0,7 cm **Gewicht** 165 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, micro-usb, koptelefoonpoort, waterdicht **Website** [www.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/phones/p-smart/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000