Huawei P9 Lite - Afgeslankt topmodel

© PXimport

Huawei P9 Lite - Afgeslankt topmodel

Geplaatst: 22 juli 2016 - 06:25

Aangepast: 14 december 2022 - 11:47

Joris Peterse

De verschillen tussen de Huawei P9 en de Lite-versie zijn op het oog subtiel. Totdat je het prijskaartje van nog geen 300 euro bekijkt. De Chinese fabrikant heeft er alles aan gedaan om het toestel goedkoop én luxe te maken, een combinatie die je niet vaak ziet.

Onlangs testte ik de Moto G4 Plus uit, een smartphone waarvan ik zeer onder de indruk ben en omdat ze ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen de grootste concurrent van deze Huawei P9 Lite. Beide toestellen zijn toppers, vooral als je de prijs in acht neemt. Maar opvallend is dat beide smartphones unieke specifieke voordelen bieden. Lees ook: de beste smartphones van 2016

Design

Zoals ik in het intro al schreef zijn de uiterlijke kenmerken grotendeels gelijk gebleven aan z'n grote broer P9. Terwijl je voor de Lite-uitvoering slechts de helft van de prijs betaalt. Op het oog zie je het niet, maar de afwerking is van plastic. De rand rondom het toestel is van metaal. Hierdoor voelt het toestel heel stevig en ligt het lekker in de hand. Bovendien is het formaat bescheiden, ondanks z'n redelijk grote 5,2 inch-scherm (13 cm). Qua behuizing is het dus compleet het tegenovergestelde van de zojuist genoemde Motorola, die groot en krakkemikkig is. Bij de P9 Lite heb je gewoonweg het gevoel alsof je een veel duurdere smartphone in handen hebt.

Ook als je de specificaties erbij pakt, dan heb je het gevoel met een duurder toestel te maken te hebben. Een full-HD-scherm, dat haarscherp en helder is, maar qua kleurweergave wel wat grauw is. Ook een octacore-processor van 1,8 Ghz en 3GB werkgeheugen is erg netjes voor een toestel in deze prijsklasse. De accu gaat makkelijk een dagje mee, ook netjes dus.

Je krijgt 16GB aan opslagruimte, die je kunt uitbreiden met een geheugenkaart. In hetzelfde slot van de geheugenkaart kun je ook een tweede simkaart plaatsen. Je moet wel kiezen: een geheugenkaartje óf een tweede simkaart.

De achterkant is van plastic, maar heeft wat weg van geborsteld metaal. Bovenin is weer een opvallende band waarin de camera verwerkt zit, net als bij de gewone P9. Alleen in dit geval zit er maar één camera en een flits in. Gek is het niet dat in deze budgetvariant geen laser-autofocus en dual-cam zit. Onder de cameraband zit een vierkante vingerafdrukscanner. Zelf vind ik de achterkant geen ideale positie voor de scanner, maar dat is iets persoonlijks. Wel werkt hij vlot en nauwkeurig genoeg.

 

© PXimport

De P9 Lite (rechts) heeft een plastic achterkant en één camera aan de bovenkant.

iAndroid

Toch heb ik de indruk dat het toestel sneller kan. Wellicht komt dat omdat de Huawei P9 Lite besturingssyteem Android 6.0 tot op de kleinste details aangepast heeft en zich duidelijk heeft laten inspireren door iOS. Het eindresultaat, Emotion UI is geen reclame voor Android als iOS. Instellingen en het notificatiescherm zijn onlogisch en onnodig ingewikkeld ingedeeld, het app-overzicht is verdwenen waardoor alle icoontjes rommelig tussen de widgets staan, het staat bomvol knullige taalfouten en geheel lijkt onnodig zwaar het systeem te belasten. Er is ook wel wat bloatware te vinden, maar gelukkig niet al te veel. Het is alleen de telefoonbeheer-app die écht onnodig is.

Gelukkig is Android open genoeg om hier wat aan te doen. Met een alternatieve Launcher, zoals Nova Launcher, breng je in ieder geval het overzicht en indeling die je van Android gewend bent weer terug. Huawei maakt het je echter bijzonder lastig een alternatieve launcher in te stellen. Daarvoor moet je helemaal naar Instellingen / Apps / Geavanceerd / App-instellingen en vervolgens een dubieuze veiligheidswaarschuwing wegklikken, voordat je eindelijk weer je Android-toestel als een Android laat aanvoelen. Desondanks blijven de prestaties ook met een alternatieve launcher niet indrukwekkend. Ook dit is precies de tegenovergestelde ervaring met de Moto G4, die juist Android volledig ongeroerd laat en daardoor beter presteert.

 

© PXimport

Ook aan de voorkant weinig verschil tussen de P9 en de P9 Lite.

Camera

Zoals ik aangaf, geen Leica laser-autofocus dual-cam-geweld op de Lite-uitvoering, maar een simpele 12 megapixelcamera met flits aan de achterkant en een 5 megapixel frontcamera. Verwacht niet teveel van de foto's. Met voldoende licht komen, ze nog wel aardig uit de verf, hoewel kleuren niet echt levendig overkomen. Maar wanneer er minder licht beschikbaar is, merk je dat de camera bepaald geen hoogvlieger is. Ook hier is de Moto G4 een betere keuze, als je een goede camera zoekt voor een wat lager budget.

Conclusie

Wanneer je een niet al te dure smartphone zoekt, die oogt en aanvoelt als een luxe toestel en bovendien puike specificaties biedt. Dan is de Huawei P9 Lite een uitstekende keuze. Iets minder enthousiast ben ik over de camera en de overdadige aanpassingen in Android. Hecht je hier veel waarde aan, dan ben je beter af met de Motorola G4, die echter weer flink groter en krakkemikkiger is. Wil je op alle fronten beter af zijn, dan trek je honderd euro extra uit voor de OnePlus 3.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Prijs/kwaliteit

Scherm

Minpunten

Emotion UI

Prestaties

Conclusie

Huawei P9 Lite -------------- **Prijs:** € 279,- **Kleuren:** Zwart, wit, goud **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5,2 inch LCD (1920 x 1080) **Processor:** 1,8 GHz octacore (Kirin 650) **RAM:** 3GB **Opslag:** 16GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 12 MP (achter), 5 MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat:** 15 x 7 x 0,8 cm **Gewicht:** 144 gram **Overige:** Vingerafdrukscanner, dualsim, micro-sd **Website:** [http://consumer.huawei.com](http://consumer.huawei.com/minisite/nl/p9lite/index.htm)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten