Lenovo IdeaPad Duet – De Chromebook als tablet

© PXimport

Lenovo IdeaPad Duet – De Chromebook als tablet

Geplaatst: 9 september 2020 - 11:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Jeroen Boer

Lenovo brengt met de IdeaPad Duet een opvallend product op de markt. Niet alleen is het een tablet die draait op Chrome OS, maar je krijgt er voor nog geen driehonderd euro ook nog eens een toetsenbord en standaard bij waardoor je hem ook als laptopje kunt gebruiken. Te mooi om waar te zijn?

Bij de aankondiging viel de Lenovo IdeaPad Duet al op. Een Chromebook die is uitgevoerd als tablet en verkocht wordt inclusief toetsenbordhoes voor een scherpe (straat)prijs vanaf 269 euro klinkt namelijk erg interessant. Goedkope combinaties van een 10inch-tablet en bijbehorend toetsenbord zijn natuurlijk niet nieuw. Dat waren echter voornamelijk Android-tablets en Android was nooit bijzonder geschikt voor desktop-toepassingen. Zo was de implementatie van de muiscursor doorgaans hooguit matig te noemen. Voor Chrome OS geldt dat uiteraard niet en heeft Google de route eigenlijk andersom gelopen. Chrome OS is begonnen als desktopplatform waarbij aanraakbediening pas later is gekomen.

In de verpakking vind je de tablet, de achterkant met standaard en het toetsenbord.

© PXimport

Hoes met standaard

Het concept van de Ideapad Duet doet denken aan een Surface: je hebt een tablet, uitklapbare standaard en een afneembaar toetsenbord. Er is echter wel een groot verschil, want de uitklapbare standaard is niet geïntegreerd in de tablet zelf. In plaats daarvan wordt de standaard magnetisch aan de achterkant bevestigd. De magneten zijn gelukkig sterk en de achterkant blijft goed plakken. De tablet wordt hier helaas wel een stuk dikker en zwaarder door, iets dat vooral vervelend is als je de tablet los wil gebruiken. De losse tablet weegt 450 gram en de standaard voegt daar 220 gram aan toe.

De losse achterkant en het losse toetenbord maken van de IdeaPad Duet een enigzins dikke sandwich.

© PXimport

Irritanter is dat je voor het uitklappen van de standaard precies het juiste randje moet beetpakken. Regelmatig gebeurde het dat ik het randje daarachter pakte en hierdoor probeerde de hele hoes om te klappen. Gedurende de testperiode heeft dat niet tot problemen geleid, maar ik kan me voorstellen dat de hoes kapot gaat als je dat te vaak doet. Kortom, Lenovo zou er goed aan doen om in een volgende variant bijvoorbeeld een groter of duidelijke lipje toe te passen.

In de hoes is een standaard verwerkt.

© PXimport

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Toetsenbord

Naast de achterkant krijg je ook een toetsenbord. Deze klik je magnetisch vast aan de onderkant van de tablet. Dat toetsenbord is natuurlijk behoorlijk compact, maar tikt nog verrassend goed. De touchpad is logischerwijs aan de kleine kant, maar werkt op zich goed. Wel raad ik aan om er zeker van te zijn dat in de instellingen Tikken-voor-klikken en Tikken en slepen zijn uitgeschakeld. Hierdoor moet je om te klikken daadwerkelijk de touchpad indrukken (en voor slepen vasthouden) waarbij je een duidelijke klik als feedback voelt. Met tikken-voor-klikken ingeschakeld hoeft dat niet per se, maar dan reageert de touchpad af en toe niet zoals verwacht. Het toetsenbord is behoorlijk stevig, toch is het lastig om het geheel op schoot te gebruiken. De flap die het stevige toetsenbord aan de stevige tablet verbindt, is hier namelijk net wat te flexibel voor waardoor het geheel nog minder fijn op schoot staat als bijvoorbeeld een Surface.

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de tablet is uitstekend. De achterkant is deels van aluminium en vermoedelijk vanwege de draadloze signalen deels van lichtblauw kunststof dat als je heel goed kijkt voorzien is van een fraai spikkeltje.

Qua aansluitingen heeft Lenovo alleen in het hoognodige voorzien, want als gebruiker krijg je naast de toetsenbordaansluiting alleen een usb-c-aansluiting. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt dus. Gelukkig is het uit de doos wel mogelijk om een bedrade koptelefoon aan te sluiten, want er wordt een adaptertje meegeleverd. Je kunt de tablet dan echter niet tegelijkertijd opladen. De usb-c-poort blijkt tegen mijn verwachting in zelfs multifunctioneel en je kunt een beeldscherm aansluiten, maar in 1080p is de verversingssnelheid slechts 30 Hz. Dat biedt niet de meest comfortabele werkervaring, maar het is voor een noodgeval of aansluiten op een tv om films op groot scherm te kijken leuk dat het kan.

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Lenovo IdeaPad Duet

© PXimport

Scherm

Het ips-scherm heeft een fysieke resolutie van 1920 x 1200 pixels en een opvallend hoge helderheid. Het is gewoon een prima aanraakscherm. Chrome OS voert standaard een schaling uit waardoor beeldelementen wat groter zijn en het eruit ziet als 1080 x 675. Je kunt de resolutie aanpassen om wat meer informatie tegelijkertijd in beeld te tonen. De volledige resolutie wordt wel heel erg klein, maar een tussenstap als 1350 x 844 is qua werkruimte wel prettig.

Camera’s

Lenovo heeft de IdeaPad Duet voorzien van twee camera's. Zowel de camera aan de achterkant als de camera aan de voorkant zijn niets bijzonders. Je kunt er beelden mee schieten en daar is alles mee gezegd. Verwacht niet dat je mooie foto’s kunt maken, foto’s zijn snel onder- of overbelicht en de gemiddelde smartphone schiet veel betere plaatjes. Nu zul je de fotocamera op een tablet waarschijnlijk alleen in nood gebruiken en zul je voornamelijk de voor videocalls bedoelde frontcamera gebruiken. Voor videogesprekken voldoet die camera ruimschoots. Alleen het witte ledje dat aangeeft dat de frontcamera actief is, is echt heel irritant fel.

Prestaties

De IdeaPad is voorzien van een MediaTek Helio P60T ARM-processor in combinatie met 4 GB ram. Vergeleken met andere moderne Chromebooks is die processor niet heel krachtig. In de benchmark CrXPRT scoort de IdeaPad 91 punten waar we met andere recent geteste Chromebooks scores van 162 en 244 punten zagen. Voor een tablet voelt het geheel echter vlot genoeg aan zolang je niet al teveel tabbladen tegelijkertijd opent en je je beperkt tot maximaal acht stuks. De accuduur is met een werktijd van bijna 11 uur uitstekend. Wel is de meegeleverde lader slechts een 10watt-lader en het duurt ongeveer vier uur om de tablet helemaal op te laden. Dat geldt ook voor het eerste stukje lading, dus na een uur laden heb je ongeveer 25 procent bijgeladen. In de praktijk is gezien de lange accuduur niet heel vervelend, maar wel iets om rekening mee te houden. Even snel volladen voordat je de deur uitstapt is er in ieder geval niet bij.

Chrome OS

Chrome OS is van oorsprong een desktop-besturingssysteem en biedt zolang je kunt leven met de beperkingen van Chrome OS een prima ervaring. Die beperking zit hem vooral in het feit dat je op Chrome OS geen ‘echte’ programma’s kunt installeren en dat je het beste Googles kantoorsuite kunt gebruiken. Hiermee kun je zowel online als offline aan je documenten werken. Je kunt tegenwoordig wel Linux-programma’s installeren zoals LibreOffice installeren, maar dat is nog altijd functionaliteit die meer bedoeld is voor als je van experimenteren houdt.

Chrome OS wordt naast een desktopbesturingssysteem langzaam aan ook steeds meer een tabletbesturingssysteem. Niet alleen heeft Google Chrome geschikt gemaakt voor aanraakschermen, je kunt ook Android-apps installeren. Bij de meeste apps werkt dit goed, maar je kutn apps tegenkomen die niet helemaal lekker werken onder de Android-variant in Chome OS. Behalve de geschiktheid voor aanraakbediening is een ander voordeel van Android-apps dat ze doorgaans ook offline volledig te gebruiken zijn.

Trek je het toetsenbord los, dan schakelt Chrome OS over naar een tabletmodus waarin alle applicaties vergelijkbaar met Android als pictogrammen op het bureaublad worden getoond. Sommige bedieningselementen zoals menu’s veranderen niet in de tabletmodus. Dus afhankelijk van de resolutie die je hebt ingesteld kan alles wat priegelig zijn voor bediening met je vingers. Gebruik je de tabletmodus veel, dan kun je resolutie het beste op de standaardinstelling laten staan.

Een voordeel van Chrome OS: Google is duidelijk over de ondersteuningsduur van apparaten en voorziet de IdeaPad Duet tot juni 2028 van updates.

Conclusie

Er zijn heus wel wat kritiekpuntjes te bedenken op de IdeaPad duet in vergelijking met iets als de Surface Go. Zo verdient de hoes met uitklapbare voet wellicht niet de schoonheidsprijs en is het toetsenbord wat wiebelig. Maar daar staat een heel groot voordeel tegenover: de IdeaPad Duet heb je op het moment van schrijven voor 269 euro (adviesprijs 299 euro) al in huis en dat is in tegenstelling tot bij veel andere soortgelijke apparaten al inclusief toetsenbord. Prettig is ook dat de bouwkwaliteit, het scherm en de accuduur uitstekend zijn. Omdat Android-tablets tegenwoordig weinig aandacht meer lijken te krijgen, is een apparaat als de IdeaPad Duet wat mij betreft dan ook de Google-tablet 2.0 met een hoop potentie. Als tablet is Chrome OS nog minder gepolijst als Android en zeker iPadOS, maar dit wordt volledig goed gemaakt door een uitstekende desktopervaring. Interessant is daarbij dat Apple iPadOS juist geschikter lijkt te maken voor desktoptoepassingen. Zoek je dus een klein apparaat waarmee je overal wat licht kantoorwerk kunt doen en die je als tablet kunt gebruiken voor entertainment, dan is de IdeaPad Duet een absolute aanrader.

9,0

Ons oordeel

Lenovo IdeaPad Duet

Pluspunten

Uitstekend scherm

Goede batterijduur

Scherpe prijs

Veel functionaliteit

Minpunten

Hoofdtelefoon-uitgang met usb-c-adapter

Fel ledje frontcamera

Wat lastige standaard

Conclusie

**Prijs** € 269,- (64 GB) of € 349,- (128 GB) **Processor** MediaTek Helio P60T octa-core **Geheugen** 4 GB (LPDDR4X) **Scherm** 10,1 inch IPS-aanraakscherm (1920x1200) **Opslag** 64 of 128 GB eMMC **Afmetingen** 24 x 16 x 0,7 cm (tablet), 24,5 x 16,9 x 1,8 cm (volledig pakket) **Gewicht** 450 gram (tablet), 920 gram (pakket) **Accu** 27,6 Wh **Aansluitingen** Usb-c (audio via adapter) **Draadloos** Wifi 5, Bluetooth 4.2 **Website** [www.lenovo.com](https://www.lenovo.com/nl/nl/laptops/lenovo/student-chromebooks/Lenovo-CT-X636/p/ZZICZCTCT1X)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten