LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet

© PXimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet

Geplaatst: 6 juni 2018 - 12:01

Aangepast: 14 december 2022 - 13:40

Rens Blom

Commerciële successen boekt LG al jaren niet meer met zijn smartphonetak, maar de G7 ThinQ moet daar verandering in brengen. De high-end telefoon heeft op papier heel wat in huis en moet dankzij digitale slimmigheden een betere gebruikservaring bieden. Wat hiervan klopt, zoeken we uit in deze review.

Generiek en stevig ontwerp

Allereerst: de ‘ThinQ’-toevoeging aan de naam van de G7 staat voor de focus op (kunstmatige) intelligentie en dus niet voor Plus of iets dergelijks. Er is – vooralsnog – één G7, waar concurrenten als Samsung, Huawei en Sony een kleine en een grote versie van hun vlaggenschip uitbrengen.

Door naar het ontwerp, dat nogal generiek is. LG heeft bij de G7 gekozen voor een behuizing van glas, met een dubbele camera en een vingerafdrukscanner achterop en een scherminkeping (notch) aan de bovenkant van het beeldscherm. Het scherm is langwerpig met een 19,5:9-verhouding. Al met al lijkt de telefoon veel op andere premium Android-toestellen als de Samsung Galaxy S9, OnePlus 6 en HTC U12+. Alhoewel dat niet slecht is – de G7 ziet er fraai uit – vinden we het enigszins jammer dat LG geen onderscheidende elementen heeft toegevoegd. Alhoewel, de aanwezige 3,5mm-audiopoort wordt steeds meer een bonusfeature. Die zit op de G7 naast de usb-c-poort en de enkele speaker, die overigens goed geluid produceert. LG heeft ook een extra knop op de linkerzijkant gezet waarmee je Google Assistant (één keer klikken) en Google Lens (twee keer klikken) opstart. Leuk, maar niet meer dan een gimmick. De apps zijn namelijk – zoals op elke Android-telefoon - ook gewoon te openen door de thuisknop ingedrukt te houden. Een ondergeschoven kindje op smartphones is de trilmotor, maar we willen LG even complimenteren voor de uitstekende trilmotor die in de G7 zit. De feedback is veel prettiger dan op vrijwel alle andere Android-telefoons, wat de gebruikservaring onbewust verbetert.

Media has no description

© PXimport

Draadloos opladen

De glazen behuizing van de LG G7 is glad, wordt snel vies en komt kwetsbaar over. Dat laatste zou echter niet het geval zijn, aangezien de telefoon een MIL-STD 810G-certificering heeft. Hij zou daarom een val van 120 centimeter hoogte overleven. Verder heeft de G7 ook een IP68-certificering voor water- en stofdichtheid en kun je de accu draadloos opladen – een voordeel van de glazen behuizing.

Het beeldscherm van de G7 is zoals gezegd langer dan op oudere smartphones en de extra schermruimte komt goed van pas bij internet- en sociale media-apps. De notch aan de bovenkant wordt door LG het New Second Screen genoemd en is aan- en uit te zetten. Uitgeschakeld is de ruimte om de notch ook zwart, waardoor hij minder opvalt – maar wel te gebruiken is voor notificaties en systeempictogrammen. Wij kunnen prima leven met de notch, die overigens de frontcamera, microfoon en sensoren huisvest. Het scherm van de G7 is een lcd met goede kijkhoeken, een hoge maximale helderheid en een mooie kleurweergave. Desalniettemin prefereren wij een oled-scherm, dat betere zwartwaarden en levendigere kleuren toont. Door de hoge qhd-resolutie oogt het G7-scherm haarscherp en het is fijn dat je de resolutie in de instellingen kunt verlagen voor een langere accuduur.

Media has no description

© PXimport

Focus op audiokwaliteit

Muziekluisteren is een genot dankzij de goede ingebouwde dac, de fijne meegeleverde Bang&Olufsen-oordopjes en zoals gezegd de aanwezige 3,5mm-audiopoort. LG’s focus op goede geluidskwaliteit zal niet voor iedereen even belangrijk zijn, maar het is een interessant niché.

Over de hardware valt weinig spannends te zeggen. De G7 draait net als andere vlaggenschepen op de nieuwste en krachtigste Qualcomm Snapdragon 845-processor die met 4GB werkgeheugen voor een snelle gebruikservaring zorgt. Sommige concurrenten hebben 6GB werkgeheugen, maar in de praktijk merken wij weinig verschil. Het opslaggeheugen van de G7 is 64GB groot en uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Ook nfc, bluetooth 5.0 en een usb-c-poort met Quick Charge 3.0-ondersteuning zijn aanwezig. Vooraf hadden we onze twijfels over de accuduur van de telefoon, want een 3000 mAh accu in combinatie met een 6,1 inch hogeresolutie lcd-scherm staat op papier niet voor een lange adem. Dat klopt: de G7 houdt het minder lang vol dan verscheidende concurrenten. Een normale dag gebruik lukt net aan, maar elke avond of nacht opladen is vereist. Dat terwijl de meeste high-end (Android)-smartphones tegenwoordig wel anderhalve dag meegaan.

Media has no description

© PXimport

De camera is 'slim'

Ook op cameragebied haalt de G7 het niet bij toppers als de iPhone X, Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro. De twee 16 megapixel camera’s aan de achterkant van de LG-telefoon maken weliswaar mooie foto’s, maar wie goed kijkt, ziet dat bovengenoemde concurrenten betere resultaten afleveren. De plaatjes van de G7 zijn minder scherp, tonen minder fraaie kleuren en hebben meer ruis – zeker in het donker. We zijn wel fan van de slow-motion-videomodus en de groothoekcamera, waarmee je eenvoudig een veel groter deel van de omgeving op de foto zet. Ook heeft de G7-camera een prima portretmodus voor een versterkt scherpte/diepte-effect.

LG schept flink op over zijn eigen ‘ai’-stand in de camera-app, waarbij kunstmatige intelligentie gebruikt wordt om objecten en omgevingen te herkennen en de camera-instellingen daarop worden aangepast. Zo heeft de camera speciale modi voor het strand, personen en eten. Een leuk idee dat teleurstellend is uitgewerkt. Een voorbeeld: een bureaustoel wordt aangezien voor een bloemkool en daarna voor een zwembad, terwijl een toetsenbord verward wordt met een muziekinstrument en een groep mensen. Juist.

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

Software

De geïnstalleerde Android 8.0-versie (niet 8.1, helaas) werkt naar behoren, al vinden we de softwareschil van LG niet zo fijn. Dat laatste schrijven we spijtig genoeg al jaren in reviews van LG-telefoons; de fabrikant lijkt weinig te verbeteren. De software is nog steeds druk en wat kinderachtig, bevat veel (onnodige) apps van LG en commerciële partijen en niet alle woorden zijn correct in het Nederlands vertaald. Tel daarbij op dat LG’s updatebeleid – al jaren – traag en onduidelijk is, al beloofde het bedrijf recent beterschap. Voor ons geldt: eerst zien, dan geloven.

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

LG G7 ThinQ - Slimme smartphone is het net niet-15082296

© CIDimport

Conclusie

Als je op zoek bent naar een high-end Android-smartphone, doe je met de LG G7 ThinQ een prima koop. Maar blaast hij ons weg? Nee, daarvoor heeft hij teveel (onnodige) minpunten, waaronder een tegenvallende accuduur en de zware softwareschil. De adviesprijs van 850 euro vinden we, gelet op de concurrentie, dan ook aan de hoge kant. Voor hetzelfde geld haal je namelijk betere toestellen in huis. Denk aan de Galaxy S9+ en Huawei P20 Pro, die allebei een mooier oled-beeldscherm, betere camera’s en een langere accuduur hebben. Of neem de 519 euro kostende OnePlus 6, die op veel vlakken vergelijkbaar presteert met de G7 en op een schone Android-versie draait. Op dit moment is de LG G7 ThinQ voor maar weinig mensen de beste keuze, al kan daar verandering in komen als de telefoon de komende tijd in prijs daalt.

7,0

Ons oordeel

LG G7 ThinQ

Pluspunten

Mooi en helder beeldscherm

Groothoekcamera

Audiofuncties

Draadloos opladen

Minpunten

Tegenvallende accuduur

Zware LG-softwareschil

Prijs/kwaliteitsverhouding

Gladde behuizing wordt snel vies

Conclusie

**Prijs** € 849,- **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 6,1 inch lcd (3120 x 1440 pixels) **Processor** Qualcomm Snapdragon 845 (2,8 GHz octacore) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3000 mAh **Connectiviteit** bluetooth 5.0, 802.11 ac/b/g/n, gps, nfc **Formaat** 15,3 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 162 gram **Website** [www.lg.com](http://www.lg.com/nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000