LG G8s ThinQ - onopvallende iPhone-kloon

© PXimport

LG G8s ThinQ - onopvallende iPhone-kloon

Geplaatst: 10 augustus 2019 - 05:35

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Rens Blom

De smartphonetak van LG snakt al jaren naar een verkoopsucces en doet een nieuwe poging met de G8s ThinQ. Zijn high-end specificaties, drie camera’s achterop en gebarenbediening genoeg om dit toestel te verkiezen boven de concurrentie? Je leest het in deze LG G8s ThinQ review.

LG presenteerde de G8s ThinQ eind februari, samen met de G8 ThinQ. Die laatste komt niet naar Nederland, de G8s ThinQ is sinds medio juli te koop voor een adviesprijs van 699 euro. Op moment van publicatie, half augustus, kun je de smartphone al vanaf 499 euro kopen. Een enorm prijsverschil, zeker in zo’n korte periode. De G8s ThinQ is inmiddels een regelrechte concurrent van de Samsung Galaxy S10e, Huawei P30 en Xiaomi Mi 9.

Media has no description

© PXimport

Ontwerp met vreemde knoppen

De buitenkant van de G8s ThinQ doet in ieder geval veel denken aan de concurrentie. Een glazen achterkant die er één minuut mooi uitziet en daarna een vingerafdrukmagneet is, drie camera’s op de achterkant en een usb-c-poort onderop. Prettig is de aanwezigheid van een 3,5mm-audiopoort, tegenwoordig niet meer standaard op dit type toestel. De G8s ThinQ is ook water- en stofdicht (IP68).

Waar steeds meer high-end smartphones een vingerafdrukscanner onder het display hebben, voorziet LG de G8s ThinQ van een vertrouwde scanner achterop. Dat vinden we prima, want hij is snel, nauwkeurig en betrouwbaar. De knoppenindeling kan ons minder bekoren. De aan- en uitknop op de rechterzijkant zit opvallend hoog, met daaronder een simkaartslot. Als rechtshandige gebruiker druk je automatisch op het simkaartslot en als linkshandige is het helemaal lastig de aan- en uitknop te bereiken. De volumeknoppen op de linkerzijkant zijn juist ideaal geplaatst voor linkshandigen. Onder deze toetsen zit nog een aparte knop die met één druk de Google Assistent start of na twee keer klikken Google Lens opent. Tegen de Assistent kun je praten, terwijl Lens objecten herkent in de camera-app. Handige technieken, maar je kunt ze ook starten door de virtuele thuisknop een seconde ingedrukt te houden. Het nut van een speciale knop vinden we daarom beperkt.

Media has no description

© PXimport

Gezichtsbeveiliging a la iPhone X

Iets anders dat opvalt: de voorkant van dure smartphones bestaat steeds meer uit scherm. Randen worden smaller en smaller en de broodnodige selfiecamera verdwijnt in een notch of klapt uit de bovenkant. LG doet dat compleet anders en voorziet de G8s ThinQ van een inkeping die zeker tweederde van de schermrand beslaat. Hiermee doet het toestel denken aan de iPhone X en nieuwer. In deze inkeping (notch) zitten een luidspreker, selfiecamera, infraroodsensor en Time of Flight-sensor. LG noemt de infrarood- en TOF-sensor samen de Z-Camera en die wordt gebruikt voor gezichtsbeveiliging. Deze 3D-techniek is veiliger dan gezichtsherkenning via de selfiecamera zoals die op veel smartphones mogelijk is. De techniek van LG kan echter net niet tippen aan Apple’s Face ID voor de iPhone, want die methode gebruikt nog een extra sensor.

Na het maken van een 3D-scan ontgrendelt de G8s ThinQ je gezicht doorgaans nauwkeurig, ook in het donker. Het scanner duurt wel lang, minstens een seconde. Een ander nadeel is dat je je gezicht recht of schuin voor de camera’s moet houden en dat is lang niet altijd het geval. Ligt de smartphone op je bureau dan zul je hem eerst moeten oppakken om hem te ontgrendelen. De vingerafdrukscanner gebruiken is dan ook niet mogelijk want die zit op de achterkant van het toestel. Een vingerafdrukscanner achter het scherm is op dit soort momenten praktischer.

De stereo luidsprekers (één in de inkeping, één op de onderkant van de smartphone) leveren aardig geluid.

Media has no description

© PXimport

Beeldscherm

Het scherm van de G8s ThinQ meet 6,21 inch en dat is vergelijkbaar met de directe concurrentie. Hoewel dat best fors is, kun je de smartphone aardig met één hand bedienen. LG heeft ook een eenhandige modus in de software geplaatst en die werkt goed.

Het display is een oledpaneel met een hoge maximale helderheid, al kan de Samsung Galaxy S10e nog wat feller. De schermkalibratie laat te wensen over. Kleuren ogen niet zo realistisch en wit is meer grijzig. Van een displayfabrikant als LG hadden we in een dure smartphone een beter afgesteld scherm verwacht. Je kan in de instellingen van de G8s ThinQ flink sleutelen aan de schermweergave en dat is dus geen overbodige luxe.

Houd er overigens rekening mee dat er in de notificatiebalk slechts één app-icoontje staat. Door de brede inkeping en informatie als de tijd is er niet meer ruimte. Dat is wennen.

Gebarenbediening

Een bijzondere feature op de G8s ThinQ is de gebarenbediening. Door de TOF-sensor op de voorkant kun je het toestel deels bedienen zonder het scherm aan te raken. Word je gebeld? Veeg naar links of rechts om op te nemen of het gesprek af te wijzen. Met een knijpbeweging maak je een schermafbeelding en door je hand te draaien, verander je het volume van de muziek. Veeggebaren laten je de muziek bovendien pauzeren en naar een volgend nummer doorspoelen. Op papier hele aardige mogelijkheden, maar in de praktijk werken de gebaren vaak niet goed. Bovendien vragen we ons af hoe nuttig ze zijn. Kortom: een leuk concept dat steken laat vallen in de uitvoering.

Media has no description

© PXimport

Vlotte hardware

De specificaties van de G8s ThinQ zijn heel standaard voor een high-end smartphone van dit moment. Onder de motorkap draait een Snapdragon 855-processor en het werkgeheugen meet 6GB. Het toestel is lekker snel en handelt alle apps en games moeiteloos af. Toch voelt de G8s ThinQ niet zo vlot aan als de Galaxy S10e of OnePlus 7, waarschijnlijk omdat de software niet volledig geoptimaliseerd is.

Met 128GB opslaggeheugen heb je veel ruimte voor multimedia en apps. Ook dit is gangbaar in dit segment. Met een micro-sd-kaartje kun je het geheugen verder vergroten. Als je geen geheugenkaart nodig hebt, slikt de smartphone een extra simkaart en profiteer je dus van dual-sim. Uiteraard heeft de G8s ThinQ ook nfc, bluetooth 5.0 en 4G.

Drie camera's achterop

Net als veel concurrerende smartphones beschikt de G8s ThinQ over drie camera’s op de achterkant. De primaire lens is een 12 megapixel exemplaar met een diafragma van f/1.8. Een 13 megapixel groothoeklens legt een breder plaatje vast en is vooral handig voor grote gebouwen, landschappen en groepsfoto’s. Tot slot is er een 12 megapixel zoomlens aanwezig die een paar keer zoom biedt.

De reguliere camera is van goede kwaliteit en maakt bijna altijd degelijke foto’s. De nachtmodus valt wel tegen en lijkt alleen de ISO-waarde aan te passen. Sowieso maken de Google Pixel 3 en Huawei P30 Pro veel betere foto’s in het donker. De groothoeklens van de G8s wint ook geen prijs. Er past weliswaar meer op, maar de plaatjes lijken wel vanaf de grond genomen. Objecten staan er schuin naar achteren op en dat ziet er gek uit. Ook hier geldt dat concurrerende toestellen het beter doen. De zoomlens haalt het beeld dichterbij met een minimaal kwaliteitsverlies en dat is handig. De fotokwaliteit is prima, maar niet zo goed als die van de primaire lens.

Hieronder zie je twee situaties met eerst de primaire camera, dan de groothoek en dan het zoomen.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Accuduur en opladen

Als de G8s ThinQ bijna leeg is, laad je de accu op met de meegeleverde Quick Charge 3.0-stekker. Met 18W heeft deze lader geen bijzonder vermogen. iPhones (5W) en de Samsung Galaxy S10 (15W) laden langzamer op, maar er zijn genoeg concurrenten die met 22W of meer laden. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de accu weer vol is. Bij de G8s ThinQ duurt dat even, ook omdat de accucapaciteit met 3550 mAh iets groter dan gemiddeld is.

Uit onze tests blijkt dat de batterij na een half uur precies van 0 naar 30 procent laadt. Volledig laden duurt lang: zo’n 2,5 uur. Je kan de accu ook draadloos opladen, maar dat gaat met 9W nog langzamer. Dat vinden we geen probleem, want de accuduur van het toestel is prima. Bij normaal gebruik heeft de batterij ’s avonds nog zo’n dertig procent over. ’s Nachts opladen is dus het handigst. Doe je het rustiger aan dan kun je ook halverwege de tweede dag stroom bijtanken.

Media has no description

© PXimport

Software en updates

De LG G8s ThinQ draait zoals je mag verwachten op Android 9.0 (Pie). Deze versie kennen we inmiddels van binnen en buiten, maar LG weet toch te verrassen. De zelfontwikkelde schil wijkt namelijk in meerdere opzichten af van de standaard Android-software. Zo bevat het instellingenscherm vier tabbladen voor verschillende instellingen. Een aardig idee, maar de indeling is wennen. Al met al vinden we de navigatie geen verbetering ten opzichte van de lijst met instellingen zoals die in Android zit.

De software maakt ook aparte keuzes. Features die bijvoorbeeld de weergave van het scherm verbeteren, staan standaard uitgeschakeld. En veeg je vanaf het startscherm naar beneden om op je toestel of het internet te zoeken, dan kun je niet direct typen. Je moet eerst de zoekbalk aantikken voordat het toetsenbord tevoorschijn komt. Onhandig. Zo zijn er nog meer eigenaardigheden die de software niet gebruiksvriendelijker maken dan de standaard Android-versie.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

LG’s updatebeleid is ook niet om over naar huis te schrijven. De fabrikant is doorgaans erg traag met het uitrollen van Android-updates, ook naar zijn high-end toestellen. Er is meermaals beterschap beloofd maar in de praktijk merken we hier niets van. LG belooft voor de G8s ThinQ twee jaar Android-updates. De eerste update wordt Android 10.0 (Q) dat dit najaar uitkomt. Wanneer de software voor de smartphone verschijnt, is nog onduidelijk.

Op moment van publicatie draait de G8s ThinQ de Android-beveiligingsupdate van 1 mei. Google stelt elke maand een update beschikbaar, wat betekent dat LG drie maanden achterloopt. Dat is een slechte zaak en concurrerende smartphones krijgen vaker updates.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie: LG G8s ThinQ kopen?

LG-smartphones zitten al jaren met het probleem dat ze op geen enkel vlak uitblinken en vaak even duur zijn als de concurrentie. Daarom is het lastig een LG-toestel aan te raden. De nieuwe G8s ThinQ kan dit euvel niet verhelpen. De smartphone scoort op alle vlakken aardig tot goed maar doet niets beter dan de rest. De 3D-gezichtsbeveiliging is een prima feature, maar geen verbetering ten opzichte van een goede vingerafdrukscanner. De gehypte gebarenbediening blijkt tegen te vallen. LG heeft ook nog stappen te maken op softwaregebied. Al met al is de G8s ThinQ een prima smartphone, maar voor hetzelfde of minder geld haal je een betere smartphone in huis. De Samsung Galaxy S10e, Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi 9T Pro en Huawei P30 bieden bijvoorbeeld een betere prijs-kwaliteitsverhouding.

6,0

Ons oordeel

LG G8s ThinQ

Pluspunten

Premium en compleet ontwerp

Krachtige hardware

Goede accuduur

Minpunten

Gladde vingerafdrukmagneet

Fotokwaliteit camera's

Software(beleid)

Gebarenbediening valt tegen

Conclusie

**Adviesprijs** € 699,- **Kleuren** Zwart **OS** Android 9.0 (LG-schil) **Scherm** 6,21 inch oled (2248 x 1080) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Qualcomm Snapdragon 855) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar) **Batterij** 3.550 mAh **Camera** 12, 13 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,2 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 167 gram **Overig** 3D-gezichtsbeveiliging, gebarenbediening, koptelefoonpoort **Website** [www.lge.com/nl](https://www.lg.com/nl/smartphones/lg-G8s-ThinQ)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000