LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele

© PXimport

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele

Geplaatst: 13 februari 2019 - 11:35

Aangepast: 14 december 2022 - 11:24

Joris Peterse

Ooit een smartphone-merk van formaat, nu weet LG zijn smartphones maar lastig te slijten. Kan LG het tij keren met V40? Dat lees je in deze LG V40 Thinq review.

Wanneer je een smartphone zoekt, dan denk je niet meer zo snel aan het merk LG. Een paar jaar terug was dat wel anders. LG is grotendeels de markt uit geconcurreerd, maar heeft desondanks geen plannen om te stoppen met het maken van smartphones. Dat komt omdat de smartphones een vrij centrale rol spelen in het ecosysteem van LG’s domotica en televisies. Omdat LG een groot bedrijf is, van meerdere markten thuis, kunnen ze de verliezen op de smartphonemarkt permitteren. Misschien komt het je bekend voor: Sony zit ook in een vergelijkbare situatie.

LG V40

© PXimport

LG V40 foto

© PXimport

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

Timing van de LG V40

LG probeert het tij te keren met de V40 Thinq . De smartphone begint echter al met een achterstand. Hoewel de smartphone in andere landen al in het najaar van 2018 is gepresenteerd is hij pas vanaf februari 2019 in Nederland verkrijgbaar. Vlak voordat Mobile World Congress plaatsvindt en veel concurrerende fabrikanten hun nieuwe smartphones presenteren. Waarom nu kiezen voor een dure topsmartphone van LG, en niet even wachten tot andere fabrikanten als Samsung, Nokia, Oppo en Huawei hun nieuwe smartphones uitbrengen? Ik kan de vraag niet beantwoorden.

LG moet dus veel uit de kast trekken om de V40 op te laten vallen en mensen te verleiden. Laten we beginnen met het positieve: de bouwkwaliteit is goed, de V40 is compleet, een drietal camera’s aan de achterzijde is opvallend en LG laat muziekliefhebbers niet in de kou staan door gewoon een koptelefoonpoort te plaatsen en de audiokwaliteit extra te benadrukken met een quad DAC.

LG laat muziekliefhebbers niet in de kou staan.

-

Onopvallend

Maar er valt ook wel wat op aan te merken. Allereerst: de smartphone is nu al niet opvallend genoeg. Aan de voorzijde is hij niet te onderscheiden van andere smartphones, door zijn (nagenoeg randloze) display met iPhone-achtige scherminkeping. Ook de glazen achterzijde is wat generiek, hoewel de pijn ietsje verzacht wordt door de gebruikte kleuren en de drie cameralenzen.

Ook de specificaties - en dus de prestaties - zijn dik in orde, maar eveneens onopvallend. De Snapdragon 845-processor kennen we al van andere smartphones, zoals de OnePlus 6 (en 6T), Xiaomi PocoPhone F1, Asus Zenfone 5Z en vele andere. Bovendien, de smartphones die ik net noemde zijn goedkoper dan de LG V40. Het werkgeheugen (6GB), uitbreidbare opslaggeheugen (128GB), accucapaciteit van 3300 mAh (die je tevens draadloos of snel oplaadt en een dag of twee meegaat), alles is naar verwachting.

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

Drie camera’s van de LG V40

Zelfs de marketing van LG rondom de V40 is voorspelbaar: alles wordt op de driedubbele camera aan de achterzijde en dubbele camera aan de voorzijde gezet. Net als de marketeers van vele andere smartphonefabrikanten alleen maar oog lijken te hebben voor de camera. Maar springt de camera er uit ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy Note 9, iPhone Xs of Huawei Mate 20 Pro? Ja en nee.

Aan de achterzijde vinden we dus drie cameralenzen, die alle drie een ander focuspunt hebben. Daarmee heb je in feite een smartphone met drie zoomniveau’s: groothoek, macro en gewoon. Aan de voorzijde zitten ook twee camera’s, waar naast de gewone lens een groothoeklens is geplaats om meer (mensen) op de foto te krijgen. Dat is zeker fijn om te hebben. De lenzen aan de voor- en achterzijde werken tevens samen om een scherptediepte-effect te krijgen.

Naast de opties die de meerdere lenzen bieden, heb je als gebruiker veel mogelijkheden in de camera-app van LG, zoals dat bij de vorige LG-smartphones ook het geval is. Van RAW-fotografie, tot geavanceerde opties als witbalans en iso-waardes. Automatische object- en sceneherkenning, zoals Huawei en Samsung dat doen, vind je overigens niet zo geavanceerd terug op de LG V40.

Wat wel uniek is aan de LG V40 is de Triple Shot-functie, waarmee je met alle drie de lenzen tegelijkertijd een foto maakt en dus in een klap drie foto’s hebt met een ander afstandspunt. Volgens LG een geweldige functie en deze werkt ook prima. Maar om eerlijk te zijn. Ik ben gedurende de testperiode nog geen moment ervaren waarop de Triple Shot van pas is gekomen. Sterker nog: ik kan me geen enkele situatie indenken waarbij de Triple Shot iets toevoegt.

Foto’s maken met de LG V40

Tot zover de mogelijkheden van de drie camera’s. Maar hoe goed is de LG V40 in het maken van foto’s? Onder de juiste omstandigheden, met voldoende licht. Dan zijn de foto’s ontzettend gedetailleerd. Maar wanneer de lichtomstandigheden wat lastiger zijn, dan vallen de foto’s me wat tegen. Er treedt veel ruis en bewegingsonscherpte op wanneer er weinig licht voorhanden is – terwijl juist bij veel of tegenlicht de foto’s ronduit flets zijn. Ik heb echter het idee dat LG met een software-update wel het een en ander kan verbeteren, om het fletse effect uit foto’s weg te halen.

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele-15082296

© CIDimport

Verouderde Android

Met het woord update komen we bij het grootste mankement van de LG V40. Tot dusver is de LG V40 een prima smartphone, die echter nog niet echt uit te blinken. Maar op het punt van de software en de ondersteuning valt de V40 negatief op. Ondanks dat er een update aan zit te komen naar de laatste Androidversie (9.0, Pie), draait de smartphone nog op Android 8 (Oreo), dat in 2017 verscheen. Anno 2019 nog een smartphone uitbrengen met Android 8, is een misser. Een misser die LG zich niet kan veroorloven, want de reputatie als het aankomt op Android-updates is slecht. Het duurt vreselijk lang voordat updates eindelijk uitgerold worden, áls ze überhaupt komen. Ik vrees dus dat de V40 geen snelle of lange ondersteuning gaat krijgen.

Dat werpt een donkere schaduw over het feit dat LG zijn Android-skin wel heeft verbeterd. Er zijn minder overbodige en reclame-apps te vinden, alles werkt een stuk soepeler en ook lijkt de skin wat overzichtelijker geworden. Alleen het instellingenscherm is nog erg onoverzichtelijk. Ook heb je met LG’s Smartworld een volkomen overbodige applicatiewinkel die in februari nog kerstthema’s aanbiedt en installeerde uit het niets McAfee’s ouderlijk toezichts-app op het toestel. Ik had liever een installatie van een recente veiligheidspatch of Android-update gezien. Het heeft iets ironisch.

Anno 2019 nog een smartphone uitbrengen met Android 8, is een misser.

-

Oledscherm

Waar de marketeers van LG zonder zorgen hun pijlen op kunnen richten is het scherm van de LG V40. Zoals je van een moderne smartphone mag verwachten, zijn de randen rondom het scherm flinterdun gehouden, wat er fraai uit ziet. Tel daarbij de beeldverhouding van 19,5 bij 9 en de scherminkeping op en je hebt aan de LG V40 een smartphone met een enorm 6,4 inch scherm, dat nog net aan broekzakbestendig is.

De beeldkwaliteit is dik in orde, zoals je mag verwachten van LG, producent van vele oledschermen – ook die van concurrenten. De kleurweergave en helderheid zijn uitstekend. Op papier heeft het scherm een wat overdreven hoge resolutie van 3120 bij 1440. In praktijk is de resolutie gewoon fullscreen (2340 bij 1080 pixels). Deze resolutie is scherp zat en bovendien wat minder belastend voor de accu.

Conclusie: LG V40 Thinq kopen?

De LG V40 is een erg complete smartphone, met degelijke specs en prima accuduur, voor een acceptabele verkoopprijs van 750 euro. Fijn is dat LG als een van de weinige fabrikanten de muziekluisteraar niet in de kou laat staan. De software van de smartphone is een pijnpunt en de camera is kwalitatief niet heel indrukwekkend, maar de mogelijkheden van drie cameralenzen met verschillende focuspunten aan de achterzijde (en twee aan de voorzijde) bieden een enorme meerwaarde. Desondanks weet de LG V40 zich niet genoeg te onderscheiden en je hebt met de OnePlus 6 en de Galaxy Note 9 goedkopere en betere alternatieven. Bovendien presenteren veel fabrikanten, waaronder LG zelf, binnenkort een veel nieuwe smartphones. Het loont dus om te wachten: wellicht dat fabrikanten gewoonweg op korte termijn met een veel betere smartphone komen. Ook is het niet ondenkbaar dat de prijs van de LG V40 op korte termijn sterk daalt.

7,0

Ons oordeel

LG V40 Thinq

Pluspunten

Scherm

Bouwkwaliteit

Groothoekcamera

Audiokwaliteit

Minpunten

Verouderde Android

Onopvallend ontwerp

Prijs

Conclusie

**Prijs** €749,- **Kleuren** Blauw, grijs **OS** Android 8.1 **Scherm** 6,4 inch oled (3120 x 1440) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.300 mAh **Camera** 12, 12 en 16 megapixel (achter), 8 en 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,9 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 169 gram **Overig** usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.lg.com](https://www.lg.com/nl/smartphones/lg-V40-ThinQ)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000