Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel

© PXimport

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel

Geplaatst: 4 december 2020 - 11:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:48

Jeroen Boer

Microsoft maakt onder de Surface-merknaam niet alleen tablets en laptops, maar ook een heel scala aan randapparatuur waaronder de Surface Headphones 2. Het gaat om een bluetooth-hoofdtelefoon voorzien van ruisonderdrukking. Kan Microsoft iets toevoegen aan deze overvolle markt? Lees het antwoord in deze Microsoft Surface Headphones 2 review.

Bij het openmaken van de verpakking valt gelijk de fraaie beschermhoes waar de hoofdtelefoon al in is opgeborgen. Naast de hoofdtelefoon vind je in deze hoes een 3,5mm-kabel en een usb-kabel. De hoofdtelefoon zelf komt degelijk over. Vergeleken met sommige andere hoofdtelefoons is een nadeel wel dat je de hoofdtelefoon niet kunt opvouwen, alleen de oorschelpen kunnen bewegen waardoor je de Surface Headphones 2 wel plat kunt neerleggen. Het ontwerp van de Surface Headphones 2 zelf is minimalistisch. De bouwkwaliteit is uitstekend. Belangrijker is dat het comfort erg goed is. Zelf heb ik vrij snel last van een hoofdtelefoon die niet lekker zit, maar deze Surface Headphones 2 kan ik heel de dag ophouden en ik ervaar geen vervelend drukkend gevoel rondom bijvoorbeeld brilpoten. De hoek van de oorschelpen en de uitsparing daarin in combinatie met de klemkracht is gewoon erg comfortabel. De oorkussens zijn ook prettig zacht.

 

© PXimport

Handige bediening

De Surface Headphones 2 valt op door de bediening. Zowel op de linker- als rechteroorschelp is een fysiek draaiwiel geplaatst. Met het rechterwiel wordt het volume geregeld terwijl met het linkerwiel de mate van ruisonderdrukking ingesteld wordt. Daarnaast zijn beide oorschelpen voorzien van een aanraakgedeelte voor muziekbediening en het aannemen of beëindigen van een gesprek. Prettig is dat deze aanrakingen aan allebei de kanten hetzelfde werken, je hoeft dus niet na te denken op welke kant je moet tikken. Bij het afnemen van de hoofdtelefoon wordt muziek automatisch gepauzeerd.

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Ook handig: de hoofdtelefoon praat tegen je en vertelt je bij het aanzetten met welk apparaat je verbonden bent en wat de resterende speelduur van de accu is. Microsoft belooft overigens een speelduur van 20 uur en de speeltijd is in de praktijk prima. Als er nog één uur speeltijd over is, dan krijg je hier ook een melding van. Die speelduur in uren wordt naast de batterijduur in een percentage ook in de bijbehorende Surface Audio-app weergegeven met een grappige vertaalfout: left is vertaald als links. De app die beschikbaar is voor Windows, Android en iOS kun je ook gebruiken om de ruisonderdrukking, de taal en de equalizer in te stellen.

Via de app kun je ook zien met welke apparaten je hoofdtelefoon is verbonden en de verbindingen met de gewenste apparaten maken of verbreken. De hoofdtelefoon kan met twee apparaten tegelijkertijd een actieve verbinding onderhouden door multipoint-pairing, bijvoorbeeld je computer en je smartphone. Dat werkt prima, zolang je niet probeert om op beide apparaten tegelijkertijd muziek afspeelt. Dan gaat de boel haperen, maar dat is bij alle multipoint-hoofdtelefoons die ik getest heb het geval. Een multipoint-verbinding is namelijk een truc die niet uniek is, maar lang niet door iedere hoofdtelefoon ondersteunt wordt.

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Geluidskwaliteit

Belangrijk aan een hoofdtelefoon is natuurlijk de geluidkwaliteit en die is in het geval van de Surface Headphones 2 gewoon goed. Het is niet de beste hoofdtelefoon op de markt, er zijn hoofdtelefoons die een betere dynamiek of juist krachtigere bas bieden. Maar het geluid is prettig om naar te luisteren en goed in balans. Qua codecs wordt sbc en aptX ondersteund, ondersteuning voor aac is niet aanwezig. Dat betekent dat je op Apple-apparaten niet in de hoogste geluidskwaliteit kunt luisteren, maar het klinkt nog steeds prima. Op Android- en Windows-apparaten kan dat door de ondersteuning van aptX uiteraard wel. Via de bedrade verbinding klinkt de hoofdtelefoon overigens nog net iets beter dan via aptX.

De Surface Headphones bevat een ingebouwde microfoon en is via bluetooth dan ook als headset te gebruiken. Als je hem bedraad aansluit, dan wordt er in plaats van de ingebouwde microfoon een microfoon in het snoer gebruikt. Zonder het meegeleverde snoer kun je de hoofdtelefoon dus niet als bedrade headset gebruiken. Een normale 3,5mm-kabel heeft immers geen microfoon ingebouwd. Prettig is dat de ruisonderdrukking gewoon werkt via een bekabelde verbinding.

Ruisonderdrukking

Naast de geluidskwaliteit is de werking van de ruisonderdrukking natuurlijk ook belangrijk. De ruisonderdrukking is minder goed dan die van de absolute top van de markt zoals modellen van Sony of Bose. Maar heel erg is dat wat mij betreft niet, de ruisonderdrukking is goed genoeg om op een prettig luisterniveau geen last meer te hebben van storende geluiden. En in tegenstelling tot bij sommige andere hoofdtelefoons zorgt de ruisonderdrukking zelf niet voor storende bijgeluiden.

Qua instellen is het wel een beetje verwarrend. Microsoft geeft in de specs aan dat de ruisonderdrukking op 13 niveaus kan worden ingesteld. In de app zie je echter maar vier niveaus: hoog, gemiddeld, laag en omgevingsgeluid versterken. Draaien aan het wiel schakelt tussen deze vier standen waarbij je gesproken feedback krijgt voor hoog en omgevingsgeluid versterken. Er is echter ook feedback voor een stand die pasthrough heet en die je niet via de app kunt kiezen. Dat zijn er dus al vijf. Luister je tijdens het draaien van het wiel heel goed, dan hoor je dat de mate van ruisonderdrukking ook tussen die vaste standen verandert als je langzaam draait. Die vaste standen zijn waarschijnlijk dus vooral een compromis om via de app snel te kunnen schakelen terwijl je op de hoofdtelefoon kunt draaien. Op zich niet erg, maar dit wordt nergens goed uitgelegd. Sowieso is 13 standen meer de illusie van controle, in de praktijk zul je vooral snel doordraaien naar maximaal. Dat gaat gelukkig eenvoudig en snel.

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Microsoft Surface Headphones 2 – Handig en comfortabel-15082296

© CIDimport

Conclusie

Of het Microsoft gelukt is iets toe te voegen aan de volle hoofdtelefoonmarkt? Het antwoord op die vraag is ja. De fysiek draaiwielen zorgen voor een bediening die erg fijn werkt en deze hoofdtelefoon echt onderscheidt van andere fabrikanten. Ook is het prettig dat de hoofdtelefoon gesproken feedback geeft over de speelduur en het apparaat waarmee de hoofdtelefoon is verbonden. Het comfort van de hoofdtelefoon is uitstekend, hij zit stevig zonder irritant te klemmen. Al is comfort natuurlijk wel heel persoonlijk. Handige functies als een mulitpoint-verbiding en automatisch pauzeren zijn ook een pluspunt.

De geluidskwaliteit en ruisonderdrukking zijn minder goed dan de absolute top van de markt zoals de modellen van Sony. Beide zijn echter nog steeds goed en samen met de uitstekende bediening en het hoge comfort is deze hoofdtelefoon een prima keuze.

8,0

Ons oordeel

Microsoft Surface Headphones 2

Pluspunten

Handige fysieke bediening

Draagcomfort

Gesproken meldingen

Multipoint-bluetooth

Goede geluidskwaliteit

Minpunten

Microfoon bedraad in snoer

Verwarring niveaus ruisonderdukking

Niet heel compact

Conclusie

**Prijs** € 245,- **Batterijduur** 18,5 uur **Frequentiebereik** 20Hz – 20kHz **Drivers** 40 mm **Connectiviteit** Bluetooth 5.2, usb-c, 3,5mm-geluidsingang **Meegeleverd** Beschermhoes, usb-c-kabel, 3,5mm-kabel (met ingebouwde microfoon)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000