Motorola Moto Z3 Play - Modules zijn niet genoeg

© PXimport

Motorola Moto Z3 Play - Modules zijn niet genoeg

Geplaatst: 18 oktober 2018 - 07:41

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Rens Blom

Motorola’s Moto Z3 Play is de derde generatie van de modulaire smartphone. Via los verkrijgbare accessoires verandert het toestel in een projector, printer of accumonster. Leuk, maar hoe presteert hij als reguliere telefoon? We onderzoeken het in deze Motorola Moto Z3 Play review.

Het ontwerp van de Moto Z3 Play doet veel denken aan dat van zijn voorgangers in de Moto Z-serie. Dit komt omdat oudere Moto Mod-modules ook op nieuwe Moto Z-smartphones moeten werken. De afmetingen van het toestel en de locatie van de cameramodule kunnen dus niet veel afwijken, anders passen de modules niet. Desalniettemin is de Moto Z3 Play wat anders dan de vorige modellen.

Omdat de randen smaller zijn, is het scherm gegroeid naar 6 inch. Randloos is het display niet, maar de telefoon oogt modern. Het beeldscherm met langwerpige 18:9 (of 2:1)-verhouding oogt fraai. Het energiezuinige oled-paneel levert mooie kleuren, een hoog contrast en goede kijkhoeken. Door de full-hd-resolutie is het display scherp genoeg.

Media has no description

© PXimport

Onhandige knoppenindeling

De smartphone ligt door zijn beperkte dikte en gewicht ook prettig in de hand. Over de knoppenindeling zijn we minder enthousiast. De rechterzijkant huisvest een vingerafdrukscanner, die het toestel ontgrendelt uit stand-by. Maar wil je de telefoon weer in stand-by zetten dan dien je de aan- en uitknop in te drukken, en die zit op de linkerzijkant. Dit voelt niet alleen onlogisch, het werkt ook matig. Voor linkshandigen is een scanner op de rechterkant onpraktisch en voor rechtshandigen is een knop op de linkerkant minder eenvoudig in te drukken. Sony bracht een paar jaar geleden telefoons uit die een vingerafdrukscanner ín de aan- en uitknop hadden, wat niet iedereen fijn vond werken. Motorola’s keuze is echter nog slechter. We vinden het ook jammer dat Motorola heeft besloten om de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting te schrappen. Bedraad muziek luisteren gaat via de usb-c-poort of met de (meegeleverde) 3,5mm-naar-usb-c-adapter.

Media has no description

© PXimport

Moto Mods zijn geinig maar duur

Ook de glazen achterkant van de Motorola-smartphone is minder praktisch: die is glad, breekbaar en ziet er in mum van tijd vies uit, zoals je op de foto's ziet. Bovendien zijn we bang dat de uitstekende cameramodule en magnetische pinnetjes onderop snel beschadigen. Het is daarom aan te raden om een hoesje of Moto Mod-module aan de Moto Z3 Play te bevestigen. De collectie modules groeit gestaag, van een Hasselblad-camera tot een projector en een Polaroid-miniprinter. Het is grappig om zo’n module aan je telefoon te bevestigen, maar must-haves vinden we het niet. Zeker niet gezien de prijzen, die variëren van tientallen tot honderden euro’s.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Handige accumodule

De enige accessoire die we iedereen aanraden is de Accu Mod, die aardig compact is en een extra accucapaciteit van 2200 mAh toevoegt. Hierdoor verleng je de batterijduur met een halve dag. Zonder module gaat de ingebouwde 3000 mAh accu van de Moto Z3 Play net aan een lange dag mee. Opladen gaat snel via usb-c. Een los verkrijgbare Mod maakt draadloos laden mogelijk.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Dubbele camera voor portretfoto's

De gebruikte Snapdragon 636-processor en 4GB werkgeheugen maken de Moto Z3 Play een vlotte smartphone. Bij het openen van apps treden er wel eens kleine vertragingen op, maar de populairste apps draaien zonder al teveel problemen. Toch hoort de telefoon niet bij de snelste modellen in deze prijsklasse. De Pocophone F1, Nokia 7 Plus en (oudere) Nokia 8 hebben bijvoorbeeld meer werkgeheugen en/of een krachtigere processor.

De 12 en 5 megapixel cameramodule achterop maakt overdag prima foto’s. 's Avonds heeft hij het logischerwijs moeilijker. Het grootste struikelblok van de camera is dat hij bij het focussen snel overbelicht.

De secundaire camera heeft een dieptesensor om een bokeh-effect te creëren, waarbij de achtergrond wazig wordt. Zo springt de persoon of het object op de voorgrond er meer uit. Dit werkt aardig, maar minder goed dan op duurdere smartphones. Aardig is dat de (enkele) frontcamera ook bokeh-selfies kan maken en dat opvallend goed doet.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Schone software

De Moto Z3 Play is voorzien van Android 8.1 (Oreo), waar Motorola weinig aan gesleuteld heeft. Dat is prima, want de software is van zichzelf gebruiksvriendelijk en compleet genoeg. Het aantal vooraf geïnstalleerde apps is beperkt en de toevoegingen van Motorola zijn handig. Zo kun de camera en zaklamp te allen tijde opstarten door de telefoon tweemaal te draaien of de schudden.

Motorola’s updatebeleid stemt ons minder positief. De Z3 Play krijgt slechts eens per kwartaal een beveiligingsupdate, terwijl Google er maandelijks een uitbrengt. Er zijn genoeg middenklasse telefoons, waaronder Android One-modellen, die wél maandelijks geüpdatet worden. Volgens Motorola krijgt de Z3 Play een update naar Android 9.0 (Pie), maar wanneer is onbekend.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie

De Motorola Moto Z3 Play bevindt zich met zijn verkoopprijs van 450 euro in een lastig segment. Het toestel presteert prima, maar scoort eigenlijk op geen enkel punt beter dan de concurrentie. De Moto Mods dan. Die maken de Z3 Play (en andere Moto-telefoons) uniek, maar ze zijn duur en voegen – op de accumodule na – te weinig toe om ze te bestempelen als must-haves. Wie niet van plan is om Mods aan te schaffen, kan in plaats van de Moto Z3 Play daarom beter een andere telefoon kiezen. Interessante alternatieven zijn de Pocophone F1, Huawei Mate 20 Lite, Samsung Galaxy S8 en Nokia 7 Plus.

6,5

Ons oordeel

Motorola Moto Z3 Play

Pluspunten

Fijne Android-software

Modulair

Fraai beeldscherm

Minpunten

Snelheid

Softwarebeleid

Onhandige knoppenindeling

Geen 3,5mm-aansluiting

Kwetsbare behuizing

Conclusie

**Prijs** vanaf € 399,- **Kleuren** paars, blauw **OS** Android 8.1 **Scherm** 6 inch oled (2160x1080) **Processor** 1,8 Ghz octacore (Snapdragon 636) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 12 en 5 megapixel dualcam (achter), 13 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps **Formaat** 15,6 x 7,6 x 0,7 cm **Gewicht** 156 gram **Overig** usb-c, nfc **Website** [www.motorola.com/nl](https://www.motorola.com/nl/products/moto-z-play-gen-3#specs)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000