Motorola One Vision: beste betaalbare smartphone?

© PXimport

Motorola One Vision: beste betaalbare smartphone?

Geplaatst: 28 juli 2019 - 07:03

Aangepast: 14 december 2022 - 11:12

Rens Blom

Met 300 euro op zak kun je veel goede Android-smartphones kopen. Motorola hoopt dat je voor de One Vision kiest, een toestel met degelijke hardware en langdurige softwareondersteuning. In deze Motorola One Vision review zoeken we uit of het midrange segment een nieuwe koning heeft.

De One Vision is de opvolger van de One die eind vorig jaar uitkwam. Met een iPhone-achtig ontwerp, een lage resolutie scherm, oude processor en matige camera was dat een teleurstellend toestel. Motorola zegt geleerd te hebben en promoot de scherpe prijs-kwaliteitsverhouding van de One Vision, die een adviesprijs van 299 euro heeft. Hoe goed is de smartphone?

Premium en degelijk ontwerp

Over de buitenkant zijn we in ieder geval erg te spreken. De Motorola One Vision is gemaakt van glas en voelt luxe en stevig aan. Hij heeft een aardige luidspreker, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en usb-c-poort en is spatwaterbestendig. Op de achterkant zit in het Motorola-logo een betrouwbare en snelle vingerafdrukscanner. In de linkerhoek vind je een dubbele flitser en een licht uitstekende cameramodule. Dat laatste zorgt ervoor dat de smartphone niet helemaal plat op tafel ligt, maar storend is het niet.

Je kunt de Motorola One Vision in twee kleuren kopen: blauw en bruin. De fabrikant stuurde ons de eerste uitvoering, die we erg fraai vinden. Wie een minder opvallend toestel zoekt, is beter uit met de bruine versie.

 

© PXimport

Wanneer je de One Vision vastpakt, valt op dat hij langer is dan de meeste andere smartphones. Motorola heeft namelijk gekozen voor een schermverhouding van 21:9 en dat is langer dan de inmiddels gebruikelijke 19:9-verhouding. Hierdoor is het display hoger en zijn er geen randen bij het kijken van films. Ook past er meer tekst op het scherm. Een nadeel is dat weinig apps en games op dit moment geoptimaliseerd zijn voor de 21:9-verhouding, waardoor er aan de boven- en/of onderkant vaak zwarte randen zichtbaar zijn. Dit probleem speelt ook op nieuwe Sony-smartphones, die eveneens een 21:9-display hebben.

Opvallend lang beeldscherm

Het scherm van de One Vision meet 6,3 inch en dat is fors. In combinatie met de langgerekte verhouding is het lastig tot onmogelijk om de smartphone met één hand te bedienen. Het lcd-display zelf is prima. Kleuren zien er fraai uit, de full-hd-resolutie levert scherp beeld en de kijkhoeken zijn goed. De maximale helderheid zal op de meeste dagen voldoende zijn, maar duurdere toestellen kunnen duidelijk feller.

 

© PXimport

Een ontwerpkeuze van Motorola waar we minder tevreden over zijn, is het cameragaatje rechtsboven in het scherm. Hier zit een 25 megapixel selfiecamera in. Steeds meer smartphones, waaronder de Honor View 20 en Samsung Galaxy S10, hebben zo’n cameragaatje in plaats van een dikkere schermrand of notch. Een goede oplossing, mits juist uitgevoerd. Op de Motorola One Vision is het cameragaatje zo groot dat hij afleidt en in de weg zit bij apps, games en films. Concurrerende smartphones hebben een kleiner cameragaatje dat daarom minder opvalt.

 

© PXimport

Hardware

Waar de meeste Motorola-smartphones draaien op een processor van Qualcomm, gebruikt de One Vision een Exynos-chip van Samsung. Dat is bijzonder omdat Samsung zijn chips vooral in eigen toestellen zet. De Exynos 9609-processor in de Motorola One Vision is een grote onbekende en lijkt qua kenmerken en prestaties veel op de 9610-chip die in welgeteld één smartphone zit, de Samsung Galaxy A50.

Onbekend maakt misschien onbemind, maar de Exynos 9609 staat zijn mannetje. Samen met een ruime 4GB werkgeheugen draait de One Vision als een zonnetje en hebben we niets te klagen over de prestaties. Toegegeven: de zwaarste games kunnen wat haperingen opleveren en de algemene snelheid is niet vergelijkbaar met een topsmartphone, maar daar is de prijs ook naar.

Opvallend is de interne opslagcapaciteit van liefst 128GB. Daar kan je heel wat apps, foto’s en games op kwijt. De meeste concurrerende toestellen hebben 64GB geheugen, dus de One Vision heeft hier een streepje voor. Fijn is dat je het geheugen indien gewenst kunt vergroten met een micro-sd-kaartje van maximaal 512GB.

Qua connectiviteitsopties is de smartphone ook goed voorzien. Naast een nfc-chip is er ondersteuning voor de snelste wifistandaard, bluetooth 5.0, een fm-radio en dual-sim. Je kunt dus twee simkaarten tegelijk gebruiken.

 

© PXimport

Een onderdeel waar de Motorola One Vision minder indruk mee maakt, is zijn accuduur. De niet-verwisselbare batterij heeft een capaciteit van 3500 mAh en dat is gemiddeld voor dit type smartphone. Toch valt de accuduur wat tegen en moet je het toestel bij intensief gebruik al voor het slapengaan opladen. Doe je het rustiger aan dan red je een volle dag zonder tussentijds laden, maar meer zit er niet in. Dat is jammer, want veel toestellen houden het zonder zorgen één tot anderhalve dag vol. Ook in stand-by blijkt de Motorola One Vision minder energiezuinig dan de concurrentie.

Het opladen via usb-c gaat gelukkig wel vlot. De meegeleverde TurboPower-lader heeft een vermogen van 15W en dat is evenveel als die van duurdere toestellen als de Samsung Galaxy S10. Binnen dertig minuten gaat de accu van 0 naar 40 procent en dat is handig als je even wilt bijtanken. De accu volledig opladen duurt zo’n twee uur. Draadloos laden is niet mogelijk en dat is een begrijpelijke bezuiniging op een midrange smartphone.

 

© PXimport

Camera's

De 25 megapixel frontcamera in het schermgaatje maakt overdag prima selfies. Ze zijn scherp genoeg, hebben goede kleuren en de automatische hdr-functie verbetert het dynamisch bereik. In het donker kan je het scherm kort laten oplichten en dat is een nuttige toevoeging.

Achterop de Motorola One Vision is een dubbele camera geplaatst. De primaire lens is een Samsung GM1-sensor met een maximale resolutie van 48 megapixel. Standaard fotografeert hij echter in 12 megapixel en combineert hij vier pixels in één grotere pixel, wat moet resulteren in betere foto’s. Deze zogeheten quad-bayer-techniek zien we ook op concurrerende smartphones met een 48 megapixel camera.

De fotoprestaties van de One Vision stellen niet teleur en dat komt deels door de automatische hdr-functie die de beeldkwaliteit verbetert. Overdag schiet de camera scherpe foto’s met accurate kleuren en een goed dynamisch bereik. Wat wel opvalt is dat de camera niet direct een foto maakt als je de sluiterknop indrukt. Bij bewegende situaties, bijvoorbeeld met huisdieren, krijg je daarom wel eens bewogen plaatjes.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

’s Avonds doet de camera het duidelijk minder goed, maar je kan alsnog bruikbare plaatjes maken. Gebruik hiervoor de speciale nachtmodus. Die doet er een paar seconden achter om meerdere foto’s te maken en vervolgens te combineren tot één lichter beeld, al is er wel ruis aanwezig, vooral aan de zijkanten.

Motorola voorziet de camera van optische beeldstabilisatie (OIS), een techniek die schokkerige foto’s en video’s tegengaat. OIS is niet standaard in deze prijsklasse en dus een prettige toevoeging. De camera filmt in 4K-resolutie met 30 frames per seconde of in full-hd met 60 frames per seconde. De beeldstabilisatie werkt het beste in de full-hd-modus. Met genoeg (dag)licht maakt de Motorola One Vision prima video’s.

De tweede camera op de achterkant is een 5 megapixel dieptesensor. Die werkt bij het maken van een portretfoto en vervaagt de achtergrond, terwijl het object of de persoon op de voorgrond scherp blijft. Je kunt in de camera-app per foto instellen hoe erg de blur moet zijn en het is leuk om hiermee te experimenteren. De portretfunctie werkt aardig maar is zeker niet perfect. Vooral bij bloemen gaat de camera wel eens de mist in door bladeren te blurren als dat niet de bedoeling is, of andersom. Het is een geinige functie, maar in deze prijsklasse zijn er ook smartphones met een groothoeklens die meer beeld op de foto vangt. Zo’n lens vinden we nuttiger.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Android One-software

De Motorola One Vision is – net als zijn voorganger – voorzien van Android One-software. Dit betekent dat de smartphone een nagenoeg niet-aangepaste versie van Android draait en een gegarandeerd updatebeleid heeft. Tot juni 2022 ontvang je elke maand een beveiligingsupdate van Google en je kunt ook rekenen op twee Android-updates. Op de peildatum 26 juli draaide de smartphone de beveiligingsupdate van 5 juni.

Omdat het toestel nu op Android 9.0 (Pie) draait, krijg je straks Android 10.0 (Q) en volgend jaar Android R. Mogelijk volgt er nog een derde update, maar dat is nog onzeker. Het langdurige en consequente updatebeleid is vergelijkbaar met dat van veel duurdere Android-smartphones. Wie – terecht – waarde hecht aan goede softwareondersteuning maar geen duizend euro wilt uitgeven aan een smartphone, kan het beste een Android One-toestel kopen.

Motorola One Vision: beste betaalbare smartphone?-15082296

© CIDimport

Motorola One Vision: beste betaalbare smartphone?-15082296

© CIDimport

Motorola One Vision: beste betaalbare smartphone?-15082296

© CIDimport

Overigens is Motorola niet de enige fabrikant die Android One-smartphones uitbrengt, want ook merken als Nokia en Xiaomi bieden diverse modellen aan.

Motorola heeft de Android-software op de One Vision nauwelijks aangepast. Sommige kleuren en instellingen zijn aangepast en er zijn twee Motorola-apps geïnstalleerd. Een daarvan is Moto, waarmee je allerlei acties kunt instellen om de smartphone te bedienen. Deze app staat op alle Motorola-toestellen. Schud twee keer om de camera te starten, draai tweemaal om de zaklamp aan- of uit te zetten en zwaai met je hand boven het scherm in stand-by-modus om de tijd, meldingen en het accupercentage te zien.

 

© PXimport

Conclusie: Motorola One Vision kopen?

Wie maximaal 300 euro wilt uitgeven aan een nieuwe smartphone, moet de Motorola One Vision zeker in overweging nemen. Het toestel heeft een fraai ontwerp, goed scherm, degelijke camera’s en capabele hardware. De accuduur valt wat tegen, maar is niet slecht. Het grote cameragat in het scherm is ook een minpunt, maar de een zal er meer moeite mee hebben dan de ander. Groot pluspunt is de Android One-software, die een fijne gebruikerservaring verzekert met een langdurig updatebeleid. Onder de streep is de Motorola One Vision één van de beste betaalbare smartphones van 2019.

Interessante alternatieven zijn de Motorola Moto G7 Plus, Samsung Galaxy A50, Nokia 8.1 en Xiaomi Redmi Note 7 (Pro).

8,5

Ons oordeel

Motorola One Vision

Pluspunten

Android One-software(beleid)

Degelijke camera's

Vlotte, complete hardware

Minpunten

21:9-schermverhouding nog niet ideaal

Dieptesensor heeft beperkt nut

Groot cameragat in scherm

Tegenvallende accuduur

Conclusie

**Prijs** €299,- **Kleuren** Blauw en bruin **OS** Android 9.0 (Android One) **Scherm** 6,3 inch lcd (2520 x 1080) **Processor** 2,2 Ghz octacore (Exynos 9609) **RAM** 4GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.500 mAh **Camera** 48 en 5 megapixel (achter), 25 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,1 x 0,87 cm **Gewicht** 180 gram **Overig** usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/products/motorola-one-vision#OIS)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000