Netgear Orbi Wifi 6 AX4200 - Topprestaties door uitstekende backhaul 

Door: Jeroen Boer | 20 april 2021 12:30

Orbi AX4200 Wifi 6
Review

Na topmodel RBK852 en RBK853 komt Netgear met een goedkopere variant van Orbi met ondersteuning voor Wifi 6. Netgear positioneert de RBK752 en RBK753 net onder hun topmodel. Waar het topmodel de aanduiding AX6000 krijgt, gaat het in het geval van deze sets om AX4200. Wat betekent dat in de praktijk?

Netgear Orbi Tri-band Mesh Wifi 6 System AX4200 RBK753

Prijs € 450,- (RBK752), € 600,- (RBK753)
Aansluitingen router WAN-aansluiting (gigabit), 3 x 10/100/1000-netwerkaansluiting
Aansluitingen satelliet 2 x 10/100/1000-netwerkaansluiting
Draadloos netwerk Wifi 6 (2x2-configuratie op de 2,4- en 5GHz-band)
Draadloze backhaul Wifi 6 (4x4 op de 5GHz-band)
Extra mogelijkheden Link-aggregation voor wan-poort, bedrade backhaul, accesspointmodus
Afmetingen 23,1 x 18,3 x 7,1 cm
Website www.netgear.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Razendsnelle backhaul
  • Uitgebreide routerfuncties
  • Goede gebruikservaring
  • Webinterface
  • Minpunten
  • Prijs
  • Geen multigigabit

Volgens de verpakking heet het geteste wifi-mesh-systeem van Netgear de Orbi Tri-band Mesh Wifi 6 System AX4200 RBK753. Die laatste aanduiding slaat op een kit met drie nodes, de variant met twee nodes is te koop als RBK752. De naam is in ieder geval een hele mond vol en we zullen de set in de rest van dit artikel daarom aanduiden als RBK752/RBK753 of als AX4200.

Netgear Orbi Wifi 6 AX4200
De router (midden) heeft een wan-poort en drie lan-poorten, de satellieten (rechts) twee lan-poorten.

Qua vormgeving doen de nodes van het AX4200-systeem logischerwijs sterk denken aan die van het duurdere AX6000-systeem. Qua formaat zijn de AX4200-varianten net wat kleiner, maar veel scheelt het niet. Opvallend is wel dat ze merkbaar lichter zijn. Kijken we naar de aansluitingen, dan valt direct op dat het er een stuk minder zijn. Waar de router RBR850 is voorzien van een 2,5Gbit-wan-aansluiting en vier gigabitpoorten is de router RBR750, die de basis vorm van het AX4200-systeem, uitgerust met een gigabit-wan-aansluiting en drie gigabitpoorten. Wel kun je de wan-aansluiting eventueel combineren met een tweede gigabit-aansluiting (link aggregation). Ook de satellieten hebben minder poorten, dat zijn nu twee in plaats van vier gigabitpoorten. Een multigigabit-aansluiting ontbreekt dus op dit AX4200-systeem. Dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn. Bovendien is de implementatie op Netgears topmodel sowieso niet heel handig. Op de satellieten ontbrak multigigabit immers waardoor van een bedrade multigigabit backhaul nooit sprake kan zijn.

TP-Link biedt op de qua specificaties en prijs met de Orbi RBK752/753 vergelijkbare Deco X90 overigens wel multigigabitpoorten op alle nodes. Je kunt binnenkort een test van dit systeem verwachten.

Uitgebreide router

Het Orbi-systeem laat zich eenvoudig installeren en heeft één vaste node die werkt als router. Via de webinterface heb je toegang tot alle functionaliteit die je van een draadloze router gewend bent. Orbi valt nog altijd op door zijn voor een wifi-mesh-systeem uitgebreide mogelijkheden. Daarnaast kun je een app gebruiken om de belangrijkste instellingen van het systeem te beheren. Die app is in de loop van de jaren veel beter geworden dan bij introductie. Wel moet je anders dan in het begin nu verplicht een Netgear-account aanmaken om de app te gebruiken.

Netgear Orbi Wifi 6 AX4200
Orbi biedt een uitgebreide webinterface.
Netgear Orbi Wifi 6 AX4200

Je kunt Orbi gebruiken in de standaard routermodus, maar ook in een accesspointmodus. In die laatste modus worden alle routerfuncties zoals de DHCP-server uitgeschakeld waardoor je Orbi als wifi-accesspointsysteem kunt toevoegen aan een eigen router. 

Netgear Orbi Wifi 6 AX4200
Er is ook een app.
Netgear Orbi Wifi 6 AX4200
Netgear Orbi Wifi 6 AX4200

Nog steeds tri-band, minder datastromen

De strategie die Netgear volgt bij de introductie van de Wifi 6-varianten van Orbi lijkt hetzelfde als bij de Wifi 5-varianten. Er wordt begonnen met het topmodel, waarna lager geplaatste modellen in de reeks volgen. En zoals we uit de naamgeving van de systemen kunnen opmaken wordt het verschil gemaakt in de radioconfiguratie. Het AX4200-systeem blijft net als het AX6000-systeem een tri-band-systeem met drie aparte radio’s per node. Het gaat wederom om tweemaal een 5GHz-radio en eenmaal een 2,4GHz-radio.

Het AX6000-systeem bevat twee 5GHz-radio’s met een theoretische snelheid van 2400 Mbit/s bevat plus een 2,4Ghz-radio met een maximale snelheid van 1200 Mbit/s. Deze goedkopere AX4200-set bevat een 5Ghz-radio met een maximale snelheid van 2400 Mbit/s, een 5GHz-radio met een maximale snelheid van 1200 Mbit/s en een 2,4GHz-radio met een maximale snelheid van 600 Mbit/s.

Maximale snelheden zijn interessant om te weten, maar wij vinden het nuttiger om deze snelheden om te rekenen naar het aantal datastromen per radio. Het AX6000-systeem heeft voor alle drie de radio’s vier datastromen. Bij het AX4200-systeem werkt de 5GHz-radio die dienst doet als draadloze backhaul nog steeds met vier datastromen. De andere 5Ghz-radio en de 2,4GHz-radio die worden gebruikt voor de clients maken echter gebruik van twee datastromen. Theoretisch langzamer, maar in de praktijk eigenlijk niet heel erg. De meeste clients, inclusief de nieuwste laptops voorzien van wifi 6, ondersteunen immers maximaal twee datastromen.

Naast de draadloze backhaul die natuurlijk de kracht vormt van een wifi-mesh-systeem ondersteunt Orbi ook een bedrade backhaul waarbij je de satellieten bedraad aansluit.

Ter informatie: TP-Link noemt hun met de RBK752/753 vergelijkbare Deco X90 een AX6600-systeem. Het gaat echter net als bij de hier geteste AX4200 om een systeem met vier datastromen voor de backhaul en twee datastromen voor de clientradio’s. TP-Link rekent voor de backhaul namelijk met 160 MHz brede kanalen met een hogere theoretische snelheid als gevolg terwijl Netgear met 80 MHz brede kanalen rekent.

Prestaties

We hebben de RBK753 in de praktijk getest in een woning met 2,5 verdiepingen. De ‘begane grond’ van dit appartement is uitgevoerd in split-level. Omdat een groot gedeelte van het appartement in beton is uitgevoerd, is er normaal gesproken al voorzien in een wifi-systeem op basis van drie accesspoints. Beide split-level-niveaus hebben een accesspoint terwijl er ook op de bovenverdieping een accesspoint geplaats is.

De router hebben we in het kantoor op het laagste split-levelniveau gezet, terwijl de satellieten in de woonkamer (hoge split-level) en een slaapkamer (eerste verdieping) staan. In het kantoor halen we een uitstekende snelheid van 731 Mbit/s. Met enkel de router in het kantoor actief halen we in de slaapkamer slechts een snelheid van 24 Mbit/s terwijl de woonkamer op 150 Mbit/s blijft steken. Schakelen we de satellieten in, dan halen we in de slaapkamer 609 Mbit/s en in de woonkamer 619 Mbit/s. De draadloze backhaul presteert kortom uitstekend. Ook via wifi 5 halen we overal minimaal 510 Mbit/s. Hiermee is dit systeem via de draadloze backhaul zelfs sneller dan een volledig bedraad aangesloten topmodel Orbi uit de wifi 5-generatie waarvan de draadloze backhaul ter vergelijking in deze testsituatie blijft steken op 250 Mbit/s.

Het energieverbruik per node is wanneer er weinig in je netwerk gebeurt 11 watt terwijl dat bij activiteit zo'n 16 watt wordt.

Conclusie

Met de Orbi Wifi 6 AX4200 komt Netgear met een variant van Orbi die wat ons betreft beter aansluit bij de gemiddelde consument met hoge eisen dan hun te dure topmodel. De meeste clients ondersteunen immers hooguit twee datastromen terwijl je voor een goede dekking juist wil werken met meerdere accesspoint. Kijk je naar wat het AX4200-systeem kost, dan krijg je voor minder geld dan waarvoor de AX6000-varient twee nodes biedt een systeem met drie nodes. Ook dit systeem is niet goedkoop, maar de grootste troef van het topmodel die zorgt voor de goede prestaties is in de vorm van de draadloze backhaul met vier datastromen aanwezig. Wil je op twee verdiepingen goede wifi, kies dan voor de RBK752 terwijl je met drie verdiepingen zeker de RBK753 moet overwegen. Het grootste, toegegeven voornamelijk theoretische, nadeel van deze AX4200-variant is dat er niet voorzien is in een multigigabitnetwerkaansluiting. 

0 Reactie(s) op: Netgear Orbi Wifi 6 AX4200 - Topprestaties door uitstekende backhaul 

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.