© PXimport

Noa N8 - Rode kaart

Geplaatst: 27 februari 2018 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 13:02

Joris Peterse

Koopjesjagers importeren meestal een smartphone met indrukwekkende specificaties uit China. Noa is echter een Kroatisch/Hongaars merk, maar de Noa N8 is door zijn prijskaartje van 279 euro wel interessant.

Maakt Noa dan zijn eigen smartphones in Hongarije of Kroatië? Nee. Net zoals vrijwel alle smartphones van andere fabrikanten worden deze in China gemaakt. Sterker nog, het zal mij niet verbazen als Noa gewoon een grote partij toestellen bij een Chinese fabrikant heeft gekocht en vervolgens zijn eigen software erop heeft geïnstalleerd en z’n logo op de behuizing heeft gestempeld alvorens het toestel in de winkelschappen te slingeren. Ook dat zijn overigens geen vreemde praktijken. Misschien kun je je die twee Hema-smartphones nog herinneren die een paar jaar terug in Nederland werden verkocht. Zelfde verhaal. Waarom Noa de noodzaak voelde om op de achterkant “Designed in EU by Noa” te stempelen is mij al een raadsel, want dat lijkt mij niet het geval.

Om dit te verduidelijken heb ik navraag geprobeerd te doen bij Noa en achterliggend bedrijf Hangar 18. Helaas heb ik (nog) geen reactie mogen ontvangen.

Umidigi

Opvallender is dat Noa waarschijnlijk niet de enige afnemer is van deze smartphone. Het Chinese merk Umidigi biedt de Umidigi S2 aan. Niet alleen is de behuizing identiek, ook de specificaties zijn nagenoeg gelijk. De verschillen zijn minimaal: de MediaTek-processor in de Umidigi S2 is een klein tikje sneller en de Androidversie ouder (Android 6 in plaats van 7). Het verschil in prijs is wel fors: de Umidigi-versie kost op het moment van schrijven zo’n 180 euro, terwijl de Noa N8 280 euro kost. Dat is een fors prijsverschil en wellicht te verklaren omdat Noa enkel over exclusieve verkooprechten in Europa beschikt, in plaats van wereldwijd.

Umidigi Z2 of Noa N8?

© PXimport

Dan het toestel

Afijn. Los van dat rare hoge prijskaartje blijft de vraag nog steeds of de Noa N8 een goed toestel is. De eerste indruk is in ieder geval wel positief. De metalen behuizing voelt stevig aan en ziet er fraai uit - als je van rood houdt. Op de achterkant twee camera’s en een vingerafdrukscanner en aan de voorkant een groot scherm van zo’n 6 inch (15 cm) in doorsnee. Net als veel moderne smartphones als de Galaxy S8 en de OnePlus 5T heeft de N8 dunne schermranden en een andere beeldverhouding (1 bij 2 in dit geval). Hierdoor bestaat vrijwel de gehele voorkant uit scherm, terwijl het formaat binnen de perken blijft. Het toestel oogt een stuk luxer dan alleen de prijs doet vermoeden.

Het enthousiasme ebt helaas wat weg als je het scherm onder de loep neemt. De kleuren zijn wat te grauw en de helderheid valt wat tegen. Hierdoor heb je al snel last als er (zon)licht op je scherm valt. Het beeld is ook zichtbaar onscherp, omdat de resolutie wat laag is. Voor deze schermformaten is full-HD gangbaar, met dit schermformaat is dat een resolutie van 2160 bij 1080. Hogere resoluties zijn bepaald niet zeldzaam. De Noa N8 heeft echter een lagere HD-resolutie van 1440 bij 720. En dat zie, het beeld is korrelig en onscherp, waardoor foto’s en video’s niet echt lekker tot hun recht komen.

Noa N8, smartphone, android

© PXimport

Noa N8, smartphone, android

© PXimport

Noa N8, smartphone, android

© PXimport

Mediatek

Het toestel is verder voorzien een Mediatek-octacoreprocessor. Niet de snelste, maar voldoende voor doorsnee taken. Ondersteuning voor dit type processors is vaak wel teleurstellend, waardoor het lastig is om alternatieve ROM’s te installeren en ik niet erg hoopvol ben over de ondersteuning door middel van veiligheids- en Androidupdates.

Qua opslag krijg je 64GB ter beschikking, waarvan er ongeveer 12,5 gebruikt worden door het systeem. Dat is lekker veel! Bovendien zit er een slot in voor een geheugenkaart of een extra simkaart, wat prettig is als de 64GB niet voldoende voor je is.

Zie je de N8 door z’n opslag zitten als smartphone die je ook veel gebruikt om muziek te luisteren, denk dan nog even goed na. Groot nadeel is namelijk dat een koptelefoonpoort op het toestel ontbreekt. Het weglaten van zo’n koptelefoonpoort valt op geen enkele manier te verantwoorden, dat lukte Apple al niet. Maar als je slechte ideeën kopieert, dan kom je dubbel zo slecht zo voor de dag.

Accu

Als je de specificatielijst doorneemt is er een element wat er uit springt: de accu. De Noa N8 is voorzien van een enorme accucapaciteit van 5.000 mAh. Ter vergelijking: de Galaxy S8, die al een prima accuduur heeft, beschikt over een accucapaciteit van 3.000 mAh. Tel daar ook nog eens bij op dat de Noa N8 bescheiden zijn qua scherm en specificaties. Dat levert een accuduur op waar je over naar huis kunt schrijven. Ik doe rustig een drie dagen met een opgeladen accu, soms wel vier. Ben je een zuiniger type, dan kun je zelfs nog meer dagen uit een acculading persen. Ik kan je vertellen. Dat went snel.

Media has no description

© PXimport

Camera’s

Aan de achterkant van het toestel zit een dubbele camera van 13 en 5 megapixel. Het ziet er leuk uit, zo aan de achterkant van het toestel. Ook in het specificatielijstje lijkt het heel wat. Maar als je goede foto’s verwacht, dan kom je van een koude kermis thuis. Foto’s zijn flets. Het dynamisch bereik is ronduit slecht, wat verergerd wordt door het ontbreken van een standaardfunctie als HDR-fotografie. Onbegrijpelijk!

Ook ontgaat het nut van de dubbele camera me een beetje. Hij kan niet gebruikt worden om te zoomen, enkel voor de portretmodus. Hierbij wordt de achtergrond onscherp gemaakt. Maar ook deze modus levert fletse, slecht-afgestelde resultaten op. Maar het wordt nóg mooier. Deze portretmodus (Bokeh genaamd) vervaagt gewoon alles buiten een cirkel in het midden. Dus zit er een stukje gezicht buiten de cirkel? Dan vervaagt dat gewoon met de achtergrond mee. Sterker nog. Maak je een portretfoto en je houd je je vinger op de onderste camera, dan is de foto identiek. Eigenaardig. Het lijkt wel alsof dit gewoon een dummy-camera is. En zo niet, dan vraag ik me hardop af waarom er niet gekozen is voor een enkele cameralens van redelijke kwaliteit.

Het bokeh-effect blurt alleen de randen, maar zorgt niet voor scherpte-diepte-effect.

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Android 7.0

Zoals ik al aangaf, tijdens het testen werkte de Noa N8 vlot genoeg. Meestal worden toestellen van dit soort minder bekende merken volbehangen met voorgeïnstalleerde narigheid. Maar dat valt op dit toestel alles mee. Een paar niet-storende appjes en een dubbele browser. Meer is er eigenlijk niet. Verder is Android op de Noa N8 behoorlijk intact gelaten.

Het toestel draait op Android 7 (Nougat), helaas dus niet op de recentste versie Android 8 (Oreo). De veiligheidspatch is ook niet helemaal up-to-date: oktober 2017. Dat mag beter. Maar of je een update kunt verwachten?

Alternatieven

Toegegeven, in deze review ben ik tot nu toe best kritisch geweest. Voor 280 euro is de Noa N8 niet waard. 180 euro, zoals de Umidigi-versie zou acceptabel zijn. Heb je maximaal 300 euro voor een smartphone over, dan ben je beter af met de Moto G5 (Plus), Galaxy A5, Nokia 5 of Huawei P Smart. Deze toestellen zijn op alle vlakken beter... Behalve de accuduur.

Conclusie

Accuduur, opslag en bouwkwaliteit. Dat is het enige waar ik nog een beetje over te spreken ben bij de Noa N8. Het feit dat exact hetzelfde toestel fors goedkoper bij Umidigi te krijgen is, is een rode vlag. Maar voor dat geld krijg je ook nog eens een toestel met een slecht schermpaneel, matige specificaties, dramatische dualcam en er ontbreekt ook nog eens een koptelefoonaansluiting. Hoeveel redenen wil je hebben om verder te zoeken naar een andere smartphone?

4,0

Ons oordeel

Noa N8

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Accuduur

Minpunten

Goedkopere variant beschikbaar

Dualcam

Scherm

Geen koptelefoonpoort

Conclusie

**Prijs** € 279,- **Kleuren** Rood, zwart **OS** Android 7.0 **Scherm** 6 inch LCD(1440x720) **Processor** 1,5 GHz octacore (Mediatek Helio P10) **RAM** 4GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 13 en 5 megapixel dualcam (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.0, wifi, gps **Formaat** 15,8 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 186 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.noa-mobile.eu](http://www.noa-mobile.eu/element/n8)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000