OnePlus 7 Pro - Geen goede deal, wel goede smartphone

© PXimport

OnePlus 7 Pro - Geen goede deal, wel goede smartphone

Geplaatst: 22 mei 2019 - 09:57

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Joris Peterse

De OnePlus 7 Pro laat het ‘hetzelfde voor de helft van de prijs-motto’ waar het bedrijf groot mee is geworden definitief varen. OnePlus trekt alles uit de kast om de beste smartphone te maken, maar kan de OnePlus 7 Pro ook op prijs concurreren met Samsung, Apple en Huawei?

De OnePlus 7-serie bestaat uit de gewone OnePlus 7 en deze Pro-uitvoering. 829 euro kost de duurste variant van de OnePlus 7 Pro. Die prijs is even slikken, vooral als je de eerste generaties OnePlus-smartphones kent. Deze gingen voor minder dan de helft van de prijs over de toonbank. Die dagen van goede deals liggen definitief achter ons. OnePlus gaat nu direct de concurrentie aan met de duurste topsmartphonemakers met de OnePlus 7 Pro. Daarvoor moet OnePlus positief opvallen, en dat doet het ook. Met het scherm, de pop-upcamera, de prestaties, het ontwerp en de software. Toch kunnen er nog altijd vraagtekens gezet worden bij sommige gemaakte keuzes, maar daar kom ik zo op terug.

Vloeiend beeld

Want allereerst het beeldscherm. Want, dat is werkelijk genieten. Het beeldscherm heeft een verversingssnelheid van 90hz, waardoor beeld een stuk vloeiender loopt. Al eerder schreef bij de Razer Phone 2 dat alle topsmartphones een hogere verversingssnelheid zouden moeten hebben, ongeacht waar je je smartphone voor gebruikt. Hoewel de eerder genoemde Razer Phone 2 een verversingssnelheid van zelfs 120hz heeft, is de OnePlus 7 Pro de eerste smartphone met een hoge verversingssnelheid in een oledpaneel op een smartphone. Naast dat het beeld dus vloeiend loopt, is de beeldkwaliteit ook erg indrukwekkend: de weergavekwaliteit voldoet aan de HDR-standaarden en ook de helderheid is prima voor zonnige dagen.

De resolutie is ook hoog, 3120 bij 1440. Desgewenst kun je deze naar beneden afstellen tot een 1080p (Full-HD resolutie). Niet alleen is dat beter voor je batterij, maar in praktijk merk je ook geen verschil op een smartphonescherm.

Dat beeldscherm is mede dankzij het formaat een genot om naar te kijken. Dat schermformaat is wel kolossaal te noemen: 6,7 inch (17 centimeter) met een beeldverhouding van 19,5 bij 9. De smartphone is daardoor wel fors. Indrukwekkend is wel dat OnePlus de gehele voorzijde van het toestel heeft kunnen gebruiken voor het scherm: er is geen scherminkeping en door de afgebogen randen aan de zijkant heb je daar helemaal geen schermranden. Er zijn alleen dunne randen aan de boven- en onderzijde van de OnePlus 7 Pro.

OnePlus 7 Pro

© PXimport

OnePlus 7 Pro

© PXimport

OnePlus 7 Pro design

Omdat de volledige voorzijde van de OnePlus 7 Pro uit scherm bestaat, ziet dat er prachtig uit. De achterkant mag er ook wezen, vooral de blauwe matglazen uitvoering die wij te testen kregen. De keuze voor een glazen behuizing is me echter wat vreemd: het maakt het toestel fragiel en gevoelig voor vingerafdrukken, maar maakt wel draadloos opladen mogelijk. Maar draadloos opladen? Dat ontbreekt nog altijd.

Aan de achterkant is geen vingerafdrukscanner geplaatst, deze zit net als de OnePlus 6T achter het scherm verwerkt. Bij de OnePlus 6T werkte dat nog ondermaats. De OnePlus 7 Pro heeft gelukkig een betere vingerafdrukscanner, wellicht omdat het afleesgebied van de scanner achter het scherm groter is. Hierdoor zijn de nauwkeurigheid en snelheid in orde. Maar nog altijd niet zo goed als een fysieke scanner, die je bij andere OnePlus-smartphones aan de achterzijde of onder het scherm aantreft.

Oneplus 7 pop-up camera

© PXimport

Pop-up camera

De ontwerpers van de OnePlus 7 Pro hebben een flinke klus gehad aan het toestel, want ondanks dat je het niet ziet, zijn er twee Dolby Atmos-speakers op het toestel geplaatst voor stereogeluid. Opvallender is echter de pop-upcamera die uit de bovenzijde steekt. Het is zeker een fraai stukje techniek en je zal er de blits mee maken op feestjes. Bovendien schiet hij prima selfies en zul je zonder vertraging gezichtsontgrendeling kunnen gebruiken. Slim is ook dat er een valdetectie ingebouwd zit, waardoor de camera al teruggetrokken is voordat de smartphone de grond raakt.

Maar een pop-upcamera brengt wel enkele kanttekeningen met zich mee: allereerst, het slijt. OnePlus claimt dat de camera honderduizenden keren op-en-neer kan gaan. Maar dat zijn tests en niet in dagelijks gebruik. Een dagje strand of een dagje klussen kan nare gevolgen hebben voor de mechaniek. Zand of fijnstof in de mechaniek kan voor extra slijtage zorgen. Ook maakt het je smartphone extra kwetsbaar voor water, vooral op de langere termijn. De OnePlus 7 Pro beschikt niet over een IP67 waterdichtheidsrating. Dat heeft het bedrijf gedaan uit kostenbesparing. Ondanks dat alles wel degelijk netjes gesealed is en er filmpjes zijn van de OnePlus 7 Pro onder water, zou ik geen enkel risico nemen en ervan uitgaan dat het toestel niet waterdicht is. De pop-upcamera is een extra kwetsbaarheid, en je hebt geen enkele garantie om op terug te vallen.

OnePlus 7 Pro prestaties

Naast de beeldkwaliteit van de OnePlus 7 Pro, sta ik versteld van de prestaties. Dit toestel is snel. Razendsnel. In praktijk én in de benchmarks. Dat is niet gek ook, want niet alleen beschikt het toestel over de snelste Snapdragon-processor, ook is de opslagsnelheid van het geheugen opgevoerd (UFS 3.0) en is er overdreven veel werkgeheugen: 8 of 12GB. In praktijk zul je merken dat je apps altijd uit de recente apps-lijst kunt oproepen, zonder dat de app opnieuw moet laden. Zelfs al heb je de app meer dan een week niet gebruikt. Overkill? Wellicht. Maar fijn is het wel.

Molensteen op de accu

Naast de snelle chips is de accu op papier ook redelijk groot: 4.000 mAh. Toch valt de accuduur me wat tegen. Die is maximaal een dag, en valt tot anderhalve dag op te rekken als je de beeldresolutie op Full-HD zet. Je raadt het waarschijnlijk al: dat scherm, hoe indrukwekkend de beeldkwaliteit ook is, drukt zwaar op de accu. Dat is jammer, want veel nieuwe smartphones zetten in op een betere accuduur. Ook met het oog op accu-slijtage, is dat geen overbodige luxe.

De accuduur valt dus wat tegen en draadloos laden ontbreekt dus ook. Maar zoals je gewend bent van OnePlus wordt deze pijn wel redelijk verzacht door de bijgeleverde snellader, die wederom voorop loopt qua laadsnelheid. Binnen een kwartier heb je al ruim genoeg voor de komende uren.

OxygenOS: Android op z'n best

OnePlus staat goed te boek als het op software aan komt. Niet alleen is de Oxygen-skin een verrijking voor Android, ook is OnePlus relatief goed in het snel uitrollen van updates en redelijk lang ondersteunen van zijn smartphones. Daarmee is het een voorbeeld voor veel andere Androidfabrikanten zoals Huawei en Oppo, die vaak rommelige Androidskins leveren, vol bloatware. Zonder dat er verantwoordelijkheid genomen wordt voor goede ondersteuning.

Oxygen OS kent wel enkele toevoegingen, zo kun je veel naar wens aanpassen, maar is er ook bijvoorbeeld een gaming modus en sinds kort de zen-modus, die je moet motiveren je telefoon ook even weg te leggen. Wat mijn betreft geen aanvullingen. Maar in de weg zit het ook niet.

De software, het scherm, de stereospeakers, de prestaties… Je kunt je wel indenken dat de OnePlus 7 Pro de ultieme smartphone is om video op te kijken en op te gamen. Helaas voor de gamers is het ontbreken van een 3,5 mm jack een enorm gemis. Je zal hoe dan ook moeten settelen. Wie geen Bluetooth-lag, extra accubelasting of de beste geluidskwaliteit zoekt, moet de bedrade headset met een dongel aansluiten (die niet eens in de doos zit) en kan niet laden en spelen tegelijk… Of je valt iedereen in je omgeving lastig met game-geluiden via de stereospeakers.

Een ander minpuntje in de praktijkervaring was dat ik zo nu en dan last had van 'ghost touches', kortom, het toestel dacht zo nu en dan dat ik het scherm aanraakte terwijl dat niet het geval was. Hopelijk weet OnePlus dit met een update op te lossen.

oneplus 7 pro screenshot

© PXimport

oneplus 7 pro screenshot

© PXimport

oneplus 7 pro screenshot

© PXimport

OnePlus 7 Pro camera

Voor wat betreft de camera’s is OnePlus chronisch met een inhaalrace bezig. De ontwikkelingen bij Apple, Samsung en met name Huawei gaan zo snel, dat het lastig bij te benen is. Maar dat viel voor lief te nemen, omdat OnePlus zich altijd in een lagere prijsklasse bevond. Maar nu de OnePlus 7 Pro zich in dezelfde prijsklasse waant, gaat dat niet meer. OnePlus heeft een flinke stap gemaakt met zijn camera. De hoofdlens is een Sony IMX586, een lens die we ook op andere smartphones (zoals de Honor View 20) terugvinden. Deze levert prima foto’s af, scherp, helder kleurrijk. Daarnaast zijn er een telelens en een groothoeklens geplaatst, zodat je in- en uit kunt zoomen. Dat is een zeer prettig aanvulling.

Hoewel de camera’s goed presteren en met de twee andere lenzen veel mogelijkheden biedt, loopt OnePlus nog altijd achter op cameragebied. Vooral vergeleken met de P30 Pro, die met zijn nachtmodus en zoomlens eigenlijk iedere smartphonemaker op grote afstand. Maar ook de Galaxy S10+ en nieuwste iPhones maken betere foto’s, vooral in moeilijke lichtomstandigheden. Maar dat gezegd hebbende, de camera is ten opzichte van de OnePlus 6T er flink op vooruitgegaan en de groothoeklens is een fijne toevoeging.

OnePlus 7 Pro

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

De drie zoomniveau's van de OnePlus 7 Pro-camera: groothoek, normaal en telelens.

Alternatieven voor de OnePlus 7 Pro

Waarom een breekbaar glazen ontwerp, als draadloos opladen genegeerd wordt? Waarom opscheppen over het ontbreken van een IP67-waterdichtheidsrating om kosten te besparen, terwijl er wel geld wordt neergelegd voor een Dolby Atmos-certificering? Waarom biedt je gamers en videokijkers wel de beste beeld-ervaring, maar laat je de best mogelijke audio-ervaring tekortschieten door het zelfzuchtig weghalen van een koptelefoonpoort? Het zijn allemaal van die suffe beslissingen, waardoor het verhaal van de OnePlus 7 Pro verwarrend is. Voor wie is de smartphone precies bedoeld?

De grootste verwarring wordt eigenlijk eigenlijk nog veroorzaakt door de prijs. OnePlus is groot geworden als budgetmerk, maar wie OnePlus motto’s Never Settle en Flagship Killer hoog in het vaandel heeft staan moet gaan shoppen bij andere merken. De Motorola One Vision (300 euro), Google Pixel 3A (400 euro), Xiaomi Mi 9 (449 euro) en de Asus Zenfone 6 zijn allemaal wel kwalitatief minder indrukwekkende smartphones, ze bieden wél heel veel meer waar voor hun geld. En daarmee valt de smartphone samen te vatten. De OnePlus 7 Pro is geen goede deal, wel een goede smartphone. Maar of je de bestaande OnePlus-gebruikers ermee over de streep trekt? Die zullen wellicht eerder geneigd zijn een van de net genoemde smartphones te kiezen.

Het is niet eerlijk om de OnePlus 7 Pro te vergelijken met de budgettoppers van nu. Je moet het toestel vergelijken met de toptoestellen van nu. Elk van deze toptoestellen springt er op een eigen manier uit: de Huawei P30 Pro met zijn camera, de iPhone Xs met zijn gebruiksvriendelijkheid, de Galaxy S10+ is de meest complete smartphone. En de OnePlus 7 Pro? Die springt er met name uit door zijn sublieme beeldscherm, maar ook de Oxygen OS-softwareschil verdient een eervolle vermelding.

Wat echter niet werkt voor de OnePlus 7 Pro is dat de prijzen van de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10+ hard dalen, zoals dat met de toptoestellen van vorig jaar ook het geval was. Hierdoor zullen deze smartphones binnenkort goedkoper worden dan de OnePlus 7 Pro en wél als goede deal verkrijgbaar zijn.

Conclusie

De OnePlus 7 Pro is een van de beste smartphones van het jaar. Wie waarde hecht aan goede software en ondersteuning, razendsnelle specificaties en het allermooiste scherm, is het beste af met de OnePlus 7 Pro. Toch is dit niet de beste smartphone voor iedereen, uiteraard vanwege de prijs en het formaat, maar ook omdat je in dezelfde prijsklasse betere smartphone-camera’s vindt en de beste media- en game-ervaring incompleet is zonder 3,5 mm jack.

8,0

Ons oordeel

OnePlus 7 Pro

Pluspunten

Prestaties

Scherm

Oxygen OS

Minpunten

Prijs

Geen koptelefoonpoort (en geen dongel)

Accuduur

Conclusie

**Prijs** vanaf € 709,- **Kleuren** Grijs, blauw, bruin **OS** Android 9.0 (OxygenOS) **Scherm** 6,47inch oled (3120 x 1440, 90hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 855) **RAM** 6, 8 of 12GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 48, 16, 8 megapixel (achter), 16 megapixel pop-up (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,6 x 0,9 cm **Gewicht** 206 gram **Overig** vingerafdrukscanner achter scherm, dualsim **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/7pro)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000