© PXimport

Oppo AX7 - Goedkope miskoop

Geplaatst: 18 februari 2019 - 06:01

Aangepast: 14 december 2022 - 11:23

Joris Peterse

De Oppo AX7 is een budgetsmartphone van het Chinese merk Oppo. Op papier lijkt de AX7 best indrukwekkend, maar hoe presteert in het toestel in praktijk? Dat lees je in deze Oppo AX7 review.

Oppo is in staat de Nederlandse smartphonemarkt flink op te schudden. Wellicht ben je nog niet bekend met het Chinese merk, maar het maakt deel uit van BBK Electronics, dat wereldwijd één van de grootste smartphonefabrikanten is. Sinds vorig jaar is het merk ook actief in Nederland, met best indrukwekkende smartphones zoals de Find X en de RX17 Pro. Dat waren echter duurdere smartphones. Naar verwachting gaat Oppo dit jaar met nog meer smartphones proberen te slijten in Nederland, waaronder ook budgetsmartphones, te beginnen met deze Oppo AX7. Een modern ogend toestel met het vriendelijke prijskaartje van 249 euro.

Oppo AX7

© PXimport

Oppo AX7

© PXimport

Oppo AX7 specificaties

Voor die 250 euro springt één specificatie er enorm uit: een accucapaciteit van 4230 mAh. Dat is behoorlijk groot. Om het in perspectief te plaatsen: de iPhone 8 heeft een accucapaciteit van nog geen 1900 mAh en veel Androidsmartphones hebben een capaciteit rond de 3.000 mAh. Het voordeel van zo’n grote accucapaciteit hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen. Afhankelijk van je gebruik levert dat een accuduur van zo’n twee dagen op. Zuinige gebruikers kunnen dat met een dagje oprekken.

Toch beginnen de teleurstellingen zich op te stapelen wanneer je het specificatieblad erbij pakt. De Oppo AX7 draait op Android 8.1, beschikt over een micro-usb-poort aan de onderzijde, geen NFC-chip en een 720p-schermresolutie. Oppo belooft wel een update naar Android 9, maar dat zijn zaken die anno 2019 echt niet meer kunnen, zelfs in een budgettoestel niet. Concurrenten die in dezelfde prijsklasse opereren, zoals Nokia en Motorola, kunnen namelijk wel moderne aansluitingen, schermen en Androidversies leveren.

Oppo AX7 - Goedkope miskoop-15082296

© CIDimport

Oppo AX7 in praktijk

In praktijk weegt de teleurstelling van de eigenschappen van de Oppo AX7 zwaarder dan de prettig grote accu. Hoewel het toestel modern oogt (dankzij een groot scherm aan de voorzijde met dunne schermranden en druppelvormige inkeping), lekker in de hand ligt en stevig in elkaar zit, ontgaat het plezier je in gebruik. Het scherm heeft niet alleen een lage resolutie, ook het contrast en de maximale schermhelderheid zijn magertjes, waardoor alles nogal grauw oogt. Dat zou niet mogen opvallen, want Oppo gebruikt een Androidskin die de boel heftig onder handen neemt: Color OS, dat zijn naam eer aan doet met al zijn kleuren. Color OS draait verder rampzalig op de Oppo AX7. Zelfs bij lichte taken merk je al snel vertraging op en zwaardere apps eisen veel tijd op. Dat lijkt deels te komen door Color OS, dat Android niet beter maakt omdat Oppo veel onnodig sleutelwerk heeft uitgevoerd en misleidende Telefoonbeheer-app toevoegt die je smartphone instabieler maakt met optimalisatie en je opzadelt met onnodige antivirus.

De prestaties lijken ook tekort te schieten door de chipset van de Oppo AX7. Toen ik in de specificatielijst zag dat er niet meer informatie gegeven werd dan ‘een Qualcomm-processor’ ging er al een klein alarmbelletje af op de redactie. De AX7 blijkt te draaien op de Qualcomm Snapdragon 450. Dat is merkbaar niet de krachtigste chipset. Terwijl zelfs in deze lage prijsklasse snellere Snapdragon-processoren in de 6-serie gebruikelijker zijn. Ook de wifi-verbinding zal geen snelheids- of stabiliteitsrecords breken, omdat de 5Ghz-band niet ondersteund wordt.

De AX7 draait op de Qualcomm Snapdragon 450. Dat is merkbaar niet de krachtigste chipset.

-

Camera

Ook op cameragebied is voor 249 euro beter te krijgen. Een dualcam aan de achterzijde moet zoomen zonder kwaliteitsverlies en een portretmodus met scherptediepte-effect mogelijk maken. Dat werkt oke, maar de foto’s zijn niet verbluffend. Foto’s zijn wat dof en niet gedetailleerd. Hoe moeilijker de lichtomstandigheden, hoe erger dat natuurlijk wordt. De portretfunctie is wel eigenaardig, wanneer je deze aan zet worden de zijkanten direct onscherp gemaakt, daarna begint de camera-app pas echt met diepteherkenning. Deze herkenning van objecten en achtergronden laat helaas vaak te wensen over. Randen rondom een gezicht worden niet meegenomen in een portret, of delen van de achtergrond worden niet vervaagd.

Oppo AX7 - Goedkope miskoop-15082296

© CIDimport

Alternatieven voor de Oppo AX7

De Oppo AX7 kost zo’n 250 euro. Voor een smartphone is dat niet heel veel geld. Toch is de concurrentie in dezelfde prijsklasse heftig. Daardoor zijn er betere smartphones verkrijgbaar voor ongeveer hetzelfde bedrag. De Nokia 7 Plus bijvoorbeeld, die in 2018 uitgeroepen werd tot product van het jaar en bovendien wél de nieuwste Androidversie draait. De Nokia 7.1 is eveneens een beter alternatief. Motorola heeft zeer recentelijk de Moto G7-serie uitgebracht, die op alle gebieden (behalve de accu) beter lijkt te scoren. De Moto G6 Plus, die een jaar eerder verscheen is een goedkoper alternatief. Of Xiaomi's Pocophone F1. Ook Huawei heeft interessante toestellen in dezelfde prijsklasse, zoals de Mate 20 Lite en de P Smart.

Conclusie: Oppo AX7 kopen?

Dat voor 250 euro een smartphone ook een miskoop kan zijn, bewijst de Oppo AX7. Laat je niet verleiden door het moderne ontwerp en de fantastische accuduur, want naast deze twee puntjes is de AX7 op alle denkbare manieren een teleurstelling. Voor hetzelfde bedrag heb je een prima toestel van Motorola, Xiaomi, Nokia of Huawei.

4,0

Ons oordeel

Oppo AX7

Pluspunten

Accuduur

Ontwerp

Minpunten

Prestaties

Scherm

Micro-usb

Geen NFC

Geen 5GHz wifi

Verouderde Android

Conclusie

**Prijs** €249,- **Kleuren** Blauw **OS** Android 8.1 **Scherm** 6,2 inch lcd (1520 x 720) **Processor** 1,8 Ghz octacore (Snapdragon 450) **RAM** 4GB **Opslag** 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.230 mAh **Camera** 13, en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,6 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 168 gram **Overig** micro-usb, koptelefoonpoort, dualsim en geheugenkaart **Website** [www.oppo.com](https://www.oppo.com/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000