Panasonic TX-55FZW804 review - Perfect voor thuisbioscoop

Door: Eric Beeckmans | 25 september 2018 11:46

Panasonic TX-55FZW804 review
Review

Op zoek naar een televisie voor je thuisbioscoop met zo goed als perfecte kleurweergave? Deze OLED tv met de Panasonic HCX processor levert dankzij een perfecte kalibratie beeld van studiokwaliteit, ook al verbergt hij een tikje zwartdetail. Lees er meer over in deze Panasonic TX-55FZW804 review.

Panasonic TX-55FZW804

Prijs
1.719 euro
Website
panasonic.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer ruime kijkhoek
 • Perfecte zwartweergave en enorm contrast
 • Lage input-lag voor gamers
 • Studiokwaliteit kleurweergave
 • Dubbele tv-tuner en dubbel CI+-slot
 • Minpunten
 • Niet zo helder als top lcd-modellen
 • Verbergt een klein beetje schaduwdetail
 • Geen ondersteuning voor Dolby Vision

Panasonic pakt niet uit met een spectaculair design. Een kleine metalen rand rond het scherm, een zware, matzwarte voetplaat, en zwarte achterzijde met ruwe textuur. Het ontwerp ademt soberheid, maar ook een uitstekende afwerking uit.

Vier HDMI-aansluitingen zijn zowat de standaard in deze prijscategorie. Twee daarvan staan achteraan, twee aan de zijkant. Gebruik HDMI 1-2 voor je Ultra HD HDR bronnen, enkel die garanderen de beste beeldkwaliteit. Geïntegreerd kabelbeheer en een afdekpaneel zorgen voor een nette afwerking. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar de wand, dat kan lastig zijn als je voor wandmontage kiest. Je draadloze hoofdtelefoon sluit je aan via Bluetooth.

Beeldkwaliteit

De Panasonic HCX-processor zet bijzonder mooie resultaten neer, met goede ruisonderdrukking en prima upscaling met erg veel kleurdetail. Het beeld is over het algemeen iets zachter dan bij de concurrenten, maar verliest geen detail. De bewegingsscherpte is prima, snel bewegende beelden tonen goed alle detail, tenminste als je ‘Intelligent Frame Creation’ minstens in de laagste stand geactiveerd houdt.

Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. De Panasonic gaf het scherm het label ‘Master OLED’ mee, en dat verdient het ook. De kalibratie is zo goed als perfect, en evenaart de perfecte kleurweergave van dure studiomonitoren.

Panasonic TX-55FZW804 review

Er verdwijnt enkel een beetje zwartdetail, een keuze die Panasonic duidelijk bewust maakte, vermoedelijk om hinderlijke ruis in de donkerste schaduwpartijen te vermijden. Kies de THX-Cinema preset voor kijken bij verduistering, de Professional1 of Cinema preset is de betere keuze voor wat omgevingslicht.

HDR

OLED-schermen zijn met hun perfecte zwartwaarde en enorm contrast een geweldige keuze voor HDR. Ze combineren dat bovendien met een enorm rijk en uitgebreid kleurpalet waardoor HDR-content echt tot zijn recht komt. Bovendien kan Panasonic zijn OLED scherm erg helder maken, het zet op dat vlak vaak de beste prestaties neer van alle OLED modellen, maar blijft uiteraard net wat minder helder dan de top LCD tv’s. Ook hier is de kalibratie top, de tv toont netjes alle witdetail, en de kleurweergave is indrukwekkend, en mag als referentie dienen.

De Panasonic ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+, maar helaas geen Dolby Vision.

Smart tv

My Home Screen 3 is een dankzij een aantal slim gekozen wijzigingen een erg handig smart tv systeem geworden. Het Home scherm verschijnt onderaan het beeld, waar je zelf je favoriete zenders, bronnen, apps en apparaten kunt vastpinnen voor een meer persoonlijk Home Scherm.

Ook de zoekfunctie, YouTube content, live tv-zenderlijst en tv-opnames zijn snel van daaruit te bereiken. De TX-55FZW804 is uitgerust met een dubbele tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot zodat je kunt kijken en tegelijk een ander kanaal kunt opnemen.

Remote

Panasonic TX-55FZW804 review

De standaard Panasonic remote heeft grote, handige toetsen die aangenaam aanvoelen en makkelijk in te drukken zijn. De layout is prima. Er is een aparte toets voorzien voor Netflix, en onderaan de remote vind je de ‘My App’ toets, die je zelf kunt toewijzen aan je favoriete app (bijvoorbeeld YouTube).

Wie wel eens van beeldmode verandert hoeft daarvoor niet langs de menu’s. De ‘Picture’ toets bovenaan de remote laat je snel door de verschillende beeldmodes gaan. Voor nog meer gebruiksgemak kan je zelf configureren welke van de 12 beeldmodes in de lijst verschijnen.

Geluidskwaliteit

Zijn grote broer, de FZW954, kan pronken met een knappe Technics soundbar. Deze FZW804 moet het stellen met de traditioneel verborgen inbouwspeakers. Hij levert weliswaar nog 40 Watt muziekvermogen en dat is ruim voldoende voor goede klank. De dialogen zijn helder, hij levert behoorlijk wat volume, en ja zelfs iets beter dan gemiddelde muziekprestaties.

Enkel als je het volume echt te hoog zet, verliest het klankbeeld wat nauwkeurigheid. Kortom, een zeer goed resultaat, tenzij je natuurlijk echt op zoek bent naar krachtige bioscoopsurround.

Conclusie

De TX-55FZW804 is de absolute referentie voor filmfans. Het OLED-scherm levert perfect contrast, sterke kleuren en zeer goede HDR-prestaties. Maar ook sportfans en gamers kunnen genieten van dit toestel met een prima bewegingsscherpte en lage input-lag. Voor HDR is hij bovendien een van de helderste OLED-modellen. Een prima smart tv-systeem en een dubbele ingebouwde tv-tuner (DVB-T2/C/S2) met dubbel CI+-slot maken hem ook een goede keuze als je de settopbox voor digitale tv het huis uit wilt. Kers op de taart is de erg goede prijs.

0 Reactie(s) op: Panasonic TX-55FZW804 review - Perfect voor thuisbioscoop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.