HTC One (M8) - Schoonheid zit van binnen én buiten

© PXimport

HTC One (M8) - Schoonheid zit van binnen én buiten

Geplaatst: 8 april 2014 - 13:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Joris Peterse

De HTC One (M8) is een opvallend mooi toestel. De gepolijste metalen behuizing is uit één stuk aluminium vervaardigd en het scherm oogt haarscherp aan. Het meest in het oog springende onderdeel is de tweede camera op de achterkant. Een handige toevoeging of een gimmick?

De nieuwe HTC One borduurt verder op het model dat in 2013 gepresenteerd werd. Deze HTC One (M7) werd door veel media enthousiast onthaald en zelfs uitgeroepen tot smartphone van het jaar. Toch konden de verkoopcijfers bij lange na niet tippen aan die van de Galaxy S4 en de iPhone 5(S) en kon niet voorkomen worden dat het Taiwanese HTC in de rode cijfers terechtkwam. Vooral leveringsproblemen van het toestel in de eerste maanden na de release hadden hier aandeel in.

 

© PXimport

De HTC One (M8) ziet er strak uit.

Hoe verbeter je dan nog een smartphone die uitgeroepen werd tot smartphone van het jaar? Dat is de uitdaging die HTC slim aanpakt met de One (M8). Het ontwerp is in grote lijnen hetzelfde gehouden, maar wel met subtiele verbeteringen. Het toestel is nu uit één stuk metaal vervaardigd, waardoor nu ook de zijkanten om het toestel krullen. Ook zijn de Android-functieknoppen in het scherm verwerkt. Hierdoor gaat het logo van HTC aan de voorkant niet meer ten koste van de menuknop.

Aan de bovenkant is de infraroodpoort netjes weggewerkt achter een zwarte rand en ondanks dat het toestel is gemaakt uit één stuk metaal, is het mogelijk om een geheugenkaart in het toestel te stoppen, wat bij de voorganger niet mogelijk was. De naadjes ontsieren het metalen frame aan de achterkant. Deze zijn echter noodzakelijk voor draadloze verbindingen zoals het telefoonsignaal en de NFC-chip.

Stapjes vooruit

Bekender zijn de dubbele speakers aan de voorkant, die voor telefoonbegrippen bijzonder goed geluid produceren. De speakertjes zijn ook aan de voorkant geplaatst, waardoor het geluid beter klinkt omdat het recht op je afkomt. Maar het heeft als minpunt dat het formaat van het toestel wel wat aan de grote, langwerpige kant is vergeleken met andere smartphones die een 5 inch-scherm hebben.

Het schermpaneel is met 5 inch (12,7 cm) een klein slagje groter dan zijn voorganger, die een 4,7 inch-scherm heeft. De resolutie is echter hetzelfde gebleven: 1920 bij 1080 pixels, Full HD dus. Opvallend is dat de beeldkwaliteit ontzettend hoog is. Niet alleen is het beeld helder, waardoor in het zonlicht het scherm prima af te lezen valt, ook spatten de kleuren van het beeld.

Sense 6

De HTC One (M8) draait de nieuwste Androidversie (4.4, KitKat) met de eigen HTC-schil Sense. Een paar jaar geleden was Sense een blok aan het been van HTC-toestellen. Het belastte het systeem onnodig veel zwaarder dan Android zelf en het toestel werd compleet vervuild met onnodige apps. Die tijden liggen definitief achter ons. De Sense schil werkt vloeiend, oogt strak en zit vol handigheidjes.

Zo is nieuwsoverzicht Blinkfeed op te roepen, die je op een Windows-achtige manier op de hoogte houdt van nieuwtjes over onderwerpen en sociale netwerken die je vooraf hebt geselecteerd. Ook is het toestel te ontgrendelen met een dubbele tik op het scherm. Schuif je met je duim naar rechts op het vergrendelde scherm, dan kom je direct in Blinkfeed terecht.

Tenslotte is ook de afstandsbediening-app het vermelden waard. Niet alleen voegt deze een handige tv-gids toe, ook valt de afstandsbediening zelf eenvoudig te configureren, ook als je over een tv(-ontvanger) beschikt van een onbekend merk.

Minpuntjes vinden we echter ook nog steeds terug in Sense. Blinkfeed is een belangrijk onderdeel, het claimt een volledig startscherm. Maar gebruik je het liever niet, dan is er geen enkele manier om het uit te zetten. Ook vinden we nog steeds enkele onnodige apps terug. Zo zijn er twee browsers aanwezig, twee sms-apps en muziekwinkel 7digital. Gelukkig kan je dieper in de instellingen duiken om deze apps uit te schakelen.

Camera

Gebruik je je smartphone graag als vervanger van je compactcamera, dan schiet de camera van de HTC One (M8) helaas wat tekort. Vooral als je het vergelijkt met de camera's van bijvoorbeeld de iPhone 5S of de Sony Xperia Z1. De primaire camera op de achterkant is dezelfde die we terugzagen op het HTC One-model van vorig jaar. Deze camera heeft een extra grote sensor en minder megapixels, waardoor iedere losse pixel meer licht kan opnemen en de camera dus beter moet presteren in moeilijke lichtomstandigheden.

Helaas valt dit in praktijk wat tegen en hebben de foto's een vrij lage resolutie, wat niet erg opvalt op kleine telefoonschermen, maar wel op een groter scherm. Foto's worden ontzettend snel genomen, ook in moeilijke omstandigheden. Alleen zijn de resultaten iets minder vergeleken met de andere smartphones in het duurste segment.

 

© PXimport

De dubbele camera van het HTC One M8 maakt achteraf scherpstellen mogelijk.

De smartphone heeft niet één, maar twee camera's aan de achterkant. De tweede is bedoeld om diepte-informatie vast te leggen in de foto. Op deze manier is het mogelijk om achteraf scherp te stellen, een beetje vergelijkbaar met een Lytro-camera. Veel meer dan wat 3d-achtige effecten, suffe filters en de focusmogelijkheden zijn er niet toe te passen op de foto. Dat is teleurstellend. Gelukkig heeft HTC de diepte-informatie vrijgegeven voor ontwikkelaars. Met een beetje geluk is er een slimme ontwikkelaar die een echt handige toepassing weet te vinden voor het cameraduo, maar tot nu toe komt de tweede camera erg overbodig op mij over.

Conclusie

De HTC One (M8) heeft alles nog steeds aan boord wat zijn voorganger in 2013 het toestel van het jaar heeft gemaakt. Uitgebreid met de nodige hardwareverbeteringen, zoals een snellere processor en een betere accu, die overigens verdraaid lang meegaat (anderhalve dag lukt prima)! Het ontwerp is ietsje gefinetuned en ziet er werkelijk prachtig uit. Het maakt de HTC One (M8) ook een serieuze kanshebber voor het toestel van het jaar 2014. Hopelijk is het genoeg om HTC ook financieel weer gezond te krijgen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Ontwerp

Scherm

Accuduur

Snel

Minpunten

Camera’s

Prijs

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** Ca. € 699,- **Beschikbare kleuren:** Grijs, zilver, goud **Besturingssysteem:** Android 4.4.2 (met Sense 6.0) **Beeldscherm:** 5 inch (12,7 cm), Full-HD (1920 x 1080) **Processor:** 2,3 GHz Quadcore (Qualcomm Snapdragon 801) **Werkgeheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 2600 mAh **Camera achterkant:** 4,1 megapixel **Camera voorkant:** 5 megapixel **Connectiviteit:** Infrarood, Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE, NFC en micro-usb **Afmetingen:** 14,6 x 7,1 x 0,9 cm **Gewicht:** 160 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten