Ockel Sirius A Pro - Eindelijk geland

© CIDimport

Ockel Sirius A Pro - Eindelijk geland

Geplaatst: 23 maart 2018 - 21:13

Aangepast: 17 november 2022 - 10:00

Mark Gamble

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk komt de Ockel Sirius A Pro naar Nederland. Na een lange crowdfunding-campagne is de Sirius A klaar voor productie en Computer!Totaal mocht er als eerste mee aan de slag.

De Ockel Sirius A Pro is een mini-computer die is voorzien van een 6 inch aanraakscherm. Hierdoor kun je het apparaat dus in feite als een mini-tablet gebruiken. Het scherm loopt schuin af, waardoor je het apparaat plat op tafel kunt leggen, en vanuit een redelijke hoek het schermpje kunt bekijken zonder een krampachtige houding. Daar is dus duidelijk over nagedacht. Dankzij het aanraakscherm en door Windows 10 in de tablet-modus te zetten, kun je makkelijk navigeren door de grote tegels van het startmenu en apps gebruiken. De tabletmodus heeft met zo'n klein scherm wel de voorkeur, want als je die niet gebruikt, zijn de meeste Windows 10-pictogrammen toch wel te klein om makkelijk met je vinger te kunnen aanraken. Apps als Neflix of YouTube zijn wel beter te bedienen op het 6-inch scherm.

Ockel Sirius A Pro - Eindelijk geland-15082296

© CIDimport

Hardware

De Ockel Sirius Pro A beschikt over een Intel Atom x7-Z8750-processor, die krachtig genoeg is om de 64-bits-versie van Windows 10 vlot te draaien. De grafische chip is een Intel HD Graphics 405. De door ons geteste Sirius A Pro heeft 128 GB eMMC-opslag en 8 GB DDR3-geheugen. Windows 10 Pro is voorgeïnstalleerd. Er is ook een 100 euro goedkopere Sirius A beschikbaar, die de helft minder geheugen en opslag heeft, en voorzien is van Windows 10 Home.

De opslag kan worden uitgebreid middels een micro-sd-kaartje met een maximale opslagcapaciteit van 2 TB. Vrij bijzonder is dat een mini-pc van dit formaat ook is voorzien van twee video-aansluitingen (HDMI en DisplayPort) en zelfs beschikt over een 1 Gbps LAN-poort. Verder vinden we ook twee usb 3.1-poorten en een usb-c-poort aan de achterkant, die je ook kunt gebruiken om de Ockel op te laden, naast de standaard aanwezige laderaansluiting.

Beide modellen hebben een passieve koeling. De onderkant van de Sirius A dient als warmteafvoer, waardoor de mini-computer compleet stil is. Er zijn dus geen (energie-vretende) ventilatoren, maar het nadeel is wel dat de achterkant vrij warm kan worden. Die warmte kan doorgaans wel gewoon wegvloeien, maar we merken dat de Ockel bij het opladen met de adapter aan de linkerbovenzijde toch ook vrij warm wordt.

Ockel Sirius A Pro - Eindelijk geland-15082296

© CIDimport

Aan de onderkant van de Ockel zijn ook de speakers weggewerkt. Die geven over het algemeen een goed geluid als je het apparaat op een harde ondergrond hebt liggen, maar als je de Ockel op je schoot of een tafelkleed legt, wordt het geluid al snel wat weggemoffeld. Er is ook een 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig voor als je beter geluid wenst.

De Ockel Sirius A Pro heeft een ingebouwde accu van 3500mAh, die volgens Ockel zelf goed is voor zo'n 4 uur gebruik. Wij haalden zo'n drie uur met redelijk intensief gebruik, waarbij we wat games hebben gespeeld en Netflix-video's keken. Voor een langere treinreis of een vlucht van een paar uur dus prima.

Werken op de Ockel

De vraag is natuurlijk: hoe prettig is het werken in Windows 10 op een relatief klein scherm waar Windows eigenlijk niet echt voor is gemaakt. Het antwoord: eigenlijk verbazingwekkend goed. Het scherm reageert vlot op alle aanrakingen. Het scherm is helder en je hoeft er niet recht boven te hangen om toch alles goed te kunnen lezen. De schermresolutie is ingesteld op 1920 bij 1080, maar de schaal is daarbij wel ingesteld op 175 procent. Dat moet ook wel, want als deze op 100 procent is ingesteld is er niet mee te werken: de onderdelen worden simpelweg veel te klein om met de vingers te bedienen.

Wanneer werken op de Ockel wel lastig wordt, is wanneer je bijvoorbeeld veel tekst moet typen: het schermtoetsenbord van Windows 10 neemt al gauw de helft van het scherm in beslag, waardoor je weinig werkruimte in bijvoorbeeld Word overhoudt. Bovendien is het schermtoetsenbord toch niet het meest innovatieve onderdeel van Windows 10. Prima voor een mailtje, intypen van een url of een WhatsApp-bericht, maar voor serieuze schrijfopdrachten is het wat traag en door het schermformaat net wat aan de kleine kant om er lang op te typen.

Switch-modus

Een van de pijlers waarmee Ockel tijdens haar crowdfunding-campagne de Sirius A in de markt zette, was de zogeheten switch-mode. Hiermee zou de Ockel Sirius A - als deze wordt aangesloten op een externe monitor - automatisch worden 'geconverteerd' tot digitaal toetsenbord en muis en werd een volledige Windows 10-desktop op de monitor getoond. Omdat we die switch-mode zelf ook een heel interessante toevoeging van het apparaat vonden, waren we des te teleurgesteld toen bleek dat de software voor die switch-modus nog niet aanwezig is op de Sirius A Pro. Volgens Ockel is dat omdat er wat zaken zijn veranderd omtrent het framework in Windows 10 voor het ontwikkelen van software. Het bedrijf belooft binnenkort een bètaversie van de software online te zetten.

Natuurlijk kun je nu ook gewoon een tweede of derde scherm aan de Ockel aansluiten, er is een HDMI- en DisplayPort-aansluiting aanwezig. Het nadeel is dan alleen dat de Ockel in dat geval altijd wordt gezien als een gewone monitor en het aangesloten beeldscherm als een tweede scherm. Wanneer je het scherm van de Ockel wilt dupliceren naar de monitor, wordt de resolutie en de scaling (die op de Ockel standaard is ingesteld op 175 procent) overgenomen door de externe monitor. Het resultaat is dan een 'uitvergrote' Windows 10-interface, die prima werkt op het 6 inch scherm van de Ockel zelf, maar niet op een externe monitor.

Windows Hello

Window 1 0 biedt met Hello een aantal extra aanmeldopties om in te loggen bij het besturingssysteem. Dat kan als vanouds met een wachtwoord, maar ook met een pincode, gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Aan de linkerzijde op de Ockel is een vingerafdrukscanner geïntegreerd waarmee je op het apparaat kunt inloggen. Deze optie is volledig compatibel met Hello, maar de ingebouwde 5 megapixelcamera aan de voorzijde niet, waardoor je gezichtsherkenning niet kunt gebruiken om in te loggen op de Sirius A Pro.

Ockel Sirius A Pro - Eindelijk geland-15082296

© CIDimport

Gaming en video

Volgens Ockel kan de Sirius A Pro overweg met 4K-video op een maximale resolutie van 3840 x 2160 en 30Hz. Dat willen we in de praktijk natuurlijk ook testen. We hebben gebruik gemaakt van een aantal testvideo's van de site 4K Samples, die we eerst op een usb-stick hebben geplaatst en vervolgens gekopieerd naar de interne eMMC-opslag van de Ockel. Voor het afspelen van de video's maakten we gebruik van de MPC-BE-player,die speciaal geschikt is voor het afspelen van 4K-content. Helaas gaat het afspelen van 4K-video niet zonder horten of stoten en merken we duidelijk dat de hardware van de Ockel niet geschikt is voor het afspelen van dergelijke zware video's. Het afspelen van 'gewone' HD-video's met een resolutie van 1920 bij 1080 gaat overigens wel zonder problemen. Dat geldt ook voor het afspelen van 4K-content vanaf Netflix en YouTube.

Eenvoudige games spelen behoort ook tot de mogelijkheden, maar verwacht geen hoge framerates bij 3D-games. We hebben de populaire racegame Asphalt uit de Windows Store gespeeld, en op zich draait dat prima in een wat lagere grafische setting. In de allerhoogste instelling wordt het spel beduidend lastiger te spelen vanwege de vele frame-drops.

Het leuke is dat de Ockel Sirius A Pro een ingebouwde giroscoop- en versnellingsmeter heeft, waardoor je een racegame als Asphalt kunt besturen door de Ockel van links naar rechts (sturen) of van voor naar achter (remmen en optrekken) te bewegen.

Conclusie

De Ockel Sirius A is een goed doordacht product en mooi afgewerkt. Hij voelt degelijk en niet te zwaar. Onderweg komt de Ockel het best tot zijn recht als mobiele mediaspeler, maar is - mede doordat Windows 10 niet prettig werkt op een 6-inch scherm - minder goed te gebruiken als werkcomputer. Het ontbreken van de beloofde switch-modus is een gemiste kans, want hierdoor zou de Ockel Sirius A een stuk veelzijdiger zijn dan hij nu is.

7,0

Ons oordeel

Ockel Sirius A Pro

Pluspunten

Mooi afgewerkt product

Veel aansluitmogelijkheden

Compact

Minpunten

Ontbreken van switch-modus

Minder geschikt als losse werk-computer

Conclusie

**Sirius A / Sirius A Pro** **Prijs** € 699,- / € 799,- **Processor** Intel Atom x7-Z8750 **RAM** 4 GB / 8 GB DDR3 **Opslag** 64 GB / 128 GB eMMC **Scherm** 6 inch aanraakscherm **Resolutie** 1920 x 1080 pixels **OS** Windows 10 Home / Pro 64-bit **Aansluitingen** 2x usb 3.1,1 x usb-c , hdmi, displayport, 3,5mm-headsetaansluiting, micro-sd-kaartlezer **Camera** 5 megapixel **Connectiviteit** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, 1 Gbps LAN-poort **Afmetingen** 85.5 x 160 x 8.6 - 21.4mm **Gewicht** 334 gram **Accu** 3500 mAh **Website** [www.ockelcomputers.com](https://www.ockelcomputers.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten