Robomow RC308U - Grasmaaien vanuit je luie stoel

Door: Stephan Overbeeke | 02 augustus 2017 07:11

Review Robomow
Review

Een robot die je gras maait terwijl jij met de voeten omhoog aan een lekkere versnapering ligt, het klinkt veelbelovend. Maar hoe bevalt zo’n machine in de praktijk, en waar moet je rekening mee houden? Antwoord op deze vragen krijg je in onze review van de Robomow RC308U.

Robomow RC308U

Prijs:
€ 1.199,-

Features:
Basisstation, randmaaien, kinderslot, maaischema, regensensor, diefstalbeveiliging.

Capaciteit:
800m2 (aanbevolen), 1500m2 (maximaal)

Afmetingen:
63 x 46 x 21 cm

Website:
www.robomow.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gazon is groener dan ooit
 • Meer vrije tijd
 • Stille werking
 • Minpunten
 • Installatie perimeterdraad kost (veel) tijd
 • Enig extra werk blijft nodig
Het zal een moment van rust zijn voor velen; op de zondag even rustig het gras maaien met het verstand op nul. Hoewel leuk voor een bescheiden tuin is het ondenkbaar om een gazon van ca 800m2 zelf bij te houden. Inmiddels enkele weken verder met deze Robomow zijn wij zeker te spreken over de prestaties en het feit dat hij weinig luid zijn werk doet. Normaliter werkzaam in onze afwezigheid, maar het rustige gezoem vanuit het veld terwijl de topjes van het gras worden bijgewerkt terwijl wij genieten van een drankje is verre van vervelend. Is de accu bijna leeg, dan keert het robot-hulpje netjes terug, en normaliter heb je er geen omkijken naar.

Het grootste voordeel is dat je dankzij het constant bijhouden geen gras af hoeft te voeren, de bodem voedt in feite zichzelf, en bovenal ook een mooier, groener gazon overhoudt. Naast de tijdsbesparing is dat de voornaamste reden om een machine als dit te overwegen, en de ‘cool factor’ natuurlijk want deze Robomow is toch een aantrekkelijke machine om te zien.

Leuk! Maar…

 • Een robotmaaier kent consequenties. Cruciaal is het secuur aanleggen van een perimeterdraad (200 meter inbegrepen) langs de randen van je gazon om aan te geven waar de maaier mag komen; een enorme tijdsinvestering en zonder complete cirkel werkt hij niet. Dit maakt robotmaaiers ook minder geschikt voor tuinen met veel of lastig bereikbare zones. Verder dien je dit draad ook om perkjes of andere grote objecten aan te leggen, en veel objecten in de tuin kosten de robot veel extra tijd; de capaciteit van je robotmaaier ruim inschatten is verstandig. Wel is het draad van de meeste merken uitwisselbaar, als je bijvoorbeeld wilt upgraden naar een luxer model.
Denk ook niet dat je de tuinbroek geheel kan opbergen, zelfs met ‘randmaaien’ als feature merken we dat enig handwerk rondom perkjes en langs de randen onvermijdelijk is. Hoewel niet goedkoop denken wij dat het groener dan ooit ogende gazon plus de tijdsbesparing de investering echter zeer interessant maakt, ook vergeleken met de kosten van een tuinman.
Robomow Review

Conclusie

De installatie vergt even tijd, maar die tijd verdien je terug. Bovenal: dankzij de robotmaaier heeft het gras er nog nooit zo goed bijgestaan.

1 Reactie(s) op: Robomow RC308U - Grasmaaien vanuit je luie stoel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juli 2019 13:57 davey400
  In eerste instantie leuk apparaat.
  Als daarna de ellende begint krijg je spijt dat je niet naar andere reacties onder reviews hebt geluisterd.
  De officiële reviews van leveranciers en (semi-)professionele testers zijn allemaal positief, net zoals nieuwe gebruikers in eerste instantie allemaal positief zijn.

  Als de problemen eenmaal beginnen ben je klaar; je komt in de bodemloze (gebrek aan) support-put van Robomow en daar kom je niet meer uit.

  Uiteindelijk blijf je zitten met een te dure groene doos.

  Niet kopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.