Samsung Galaxy A3 (2017) - Betalen voor de naam

© PXimport

Samsung Galaxy A3 (2017) - Betalen voor de naam

Geplaatst: 17 februari 2017 - 05:03

Aangepast: 24 november 2022 - 12:24

Joris Peterse

Wie smartphones van Samsung verkiest en niet al te veel geld wil uitgeven voor een nieuwe smartphone die er mooi uitziet en handzaam is, krijgt al gauw de Galaxy A3 in het vizier. Maar is het ook een goede keuze? Die vraag beantwoorden we in deze review.

Je bent tegenwoordig gek als je hoofdprijs betaalt voor een smartphone. Voor minder dan 400 euro kun je tegenwoordig fantastische toestellen kopen van bijvoorbeeld OnePlus, Huawei, Lenovo of WileyFox. Toestellen van Samsung zijn doorgaans iets hoger geprijsd. Voor deze Galaxy A3, een vernieuwde versie van de Galaxy A3 die begin 2016 verscheen, geldt dat ook. Voor ongeveer 350 euro krijg je een Samsung Galaxy-toestel dat zich op specificaties laat afbluffen. Maar het is natuurlijk ook de naam en reputatie van Samsung waar je voor betaalt.

Het toestel heeft een bescheiden formaat en een schermdoorsnee van 4,7 inch (omgerekend 12 centimeter) en voelt door zijn metalen rand aan alsof hij tegen een stootje kan. De achterkant van het toestel is helaas van plastic, waardoor de uitstraling van het toestel en het duurzame gevoel bij het vasthouden een beetje een mismatch hebben. Desondanks zit het met de bouwkwaliteit goed, want de Galaxy A3 is waterdicht gemaakt, wat een behoorlijk voordeel is ten opzichte van sommige directe concurrenten. Andere pluspunten van de Galaxy A3 zijn de usb-c-aansluiting en de vingerafdrukscanner, die zich in de knop onder het scherm bevindt. Deze werkt opvallend snel en nauwkeurig.

Snelschieter

Ook de camera werkt alleraardigst. Vooral wie een smartphone zoekt die snel een goede foto aflevert kan zijn hart op met de Galaxy A3. Twee keer drukken op de home-knop en een keer drukken op de sluiterknop. Binnen twee seconden heb je een keurige foto. Zelfs toen ik het toestel het vuur aan de schenen legde door tegen de zon in foto’s te maken.

De resultaten zijn niet verbluffend en dat moet je ook niet in deze prijsklasse verwachten. Kleuren spatten niet van je scherm en de focus zit er wel eens naast. Maar er is nog opvallend veel detail.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Afbluffen

Maar op andere gebieden laat de Galaxy A3 zich wel afbluffen door goedkopere toestellen zoals de Moto G4. Neem bijvoorbeeld het scherm. De kleuren ogen iets te flets, maar het is vooral de lage resolutie die opvalt. Je kunt de pixels tellen, mocht je daar de behoefte toe voelen. De A3 heeft een resolutie van 1280 bij 720, terwijl je voor de helft van de prijs al toestellen met een full-HD-resolutie (1920 x 1080) koopt.

Het toestel heeft ook niet de grootste spierballen met z’n 1,6 GHz octacore processor. Maar in praktijk merk je daar weinig van. Wat snel moet werken, zoals het starten van de camera en de vingerafdrukscanner, werkt ook snel. Het is pas wanneer je zwaardere apps en games start of heel snel typt, dat je het merkt. Maar voor basaal gebruik is de A3 krachtig zat.

Op het gebied van accuduur valt de Galaxy A3 niet heel erg op. Een dag gaat het toestel wel mee bij normaal gebruik. De accucapaciteit is niet heel groot, maar dat wordt opgevangen door het compacte scherm en lage resolutie in combinatie met geen overdreven processorkracht.

Android en TouchWiz

Helaas draait de Galaxy A3 niet de recentste Androidversie. Vooralsnog moet je het doen met Android 6.0, een versie van bijna anderhalf jaar oud. Over Android is de bekende Samsung-skin TouchWiz heengelegd, die Galaxy-toestellen kenmerkt. Zoals we gewend zijn vinden we aardig wat dubbele apps terug, zoals allerlei Microsoft apps die functies bieden die Google al in Android heeft gestopt, een tweede browser en een Samsung-appwinkel. Ook zijn de instellingen behoorlijk onoverzichtelijk opgedeeld. Wel vond ik een Samsung Members app terug, waarin ik (onder andere) individuele toestelonderdelen en -sensoren kon testen om te kijken of ze adequaat werken. Handig!

Helaas vond ik ook reclame terug voor McAfee-apps.

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie

Je kunt je geen buil vallen aan de Galaxy A3. Voor een redelijke prijs krijg je een aardig toestel. In dezelfde prijsklasse kun je echter betere smartphones vinden. Maar zoek je een Galaxy toestel die klaar is voor het standaardwerk, in iedere broekzak en (hand)tas past en vlot goede foto’s schiet? Zoek niet verder.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Compact

Snelle vingerafdrukscanner

Vlotte camera

Waterdicht

Minpunten

Prijs/kwaliteit

Geen full-HD-scherm

Niet de laatste Androidversie

Conclusie

Samsung Galaxy A3 (2017) ------------------------ **Prijs** € 329,- **Kleuren** Zwart, blauw, goud, roze **OS** Android 6.0 **Scherm** 4,7 inch super amoled (1280x720) **Processor** 1,6 Ghz octacore (Samsung Exynos 7) **RAM** 2GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 2350 mAh **Camera** 13 megapixel (achter), 8 megapixel voor **Connectiviteit** 4G (LTE), **Bluetooth** 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat** 13,5 x 6,6 x 0,8 cm **Gewicht** 135 gram **Overig** Vingerafdrukscanner **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a3-2017-a320/SM-A320FZKNPHN/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten