Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in

© PXimport

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in

Geplaatst: 3 juli 2018 - 09:41

Aangepast: 14 december 2022 - 13:38

Rens Blom

De Galaxy A6 is de eerste middenklasse smartphone die Samsung dit jaar uitbrengt. Het 299 euro kostende toestel ondervindt felle concurrentie van goede toestellen van onder andere Motorola en Nokia. De vraag is dan ook: ben je beter uit met de Galaxy A6?

De Galaxy A6 heeft net als de meeste middenklasse smartphones een behuizing van metaal die er mooi uitziet en stevig aanvoelt. Alhoewel we het niet aanraden, verwachten we dat het toestel een valpartij zonder al teveel problemen overleeft. Door de vrij smalle randen onder en boven het beeldscherm ziet de A6 er modern uit, een indruk die versterkt wordt door de langwerpige 18,5:9-schermverhouding. Maar vergis je niet: de telefoon oogt lang niet zo futuristisch als de Galaxy S9, al is hij er duidelijk door geïnspireerd. Het display van de A6 is 5,6 inch groot en zal voor de meeste mensen prima tot net aan met één hand te bedienen zijn.

Media has no description

© PXimport

Kostenbesparende keuzes pakken verkeerd uit

Achterop de telefoon zit, direct onder de camera, een vingerafdrukscanner. Persoonlijk vind ik hem wat te hoog zitten maar na wat gewenning werkt hij goed. Onderop de A6 zit een vertrouwde 3,5mm-koptelefoonaansluiting met daarnaast een micro-usb-poort. Dat laatste is jammer en vermoedelijk een bezuinigingsmaatregel, maar wel een slechte. Praktisch alle middenklasse smartphones die de afgelopen maanden zijn uitgebracht, hebben namelijk wél een handige usb-c-aansluiting. Op de A6 zijn meer van dit soort gebreken te vinden die samen het gevoel geven dat je geen middenklasse maar een budgettoestel in handen hebt. De aan- en uitknop en volumeknoppen maken een goedkoop klik-geluid als je ze indrukt, een notificatie led voor meldingen ontbreekt en de accu laadt langzaam op omdat er geen snellaadfunctie is ingebouwd. Bij goedkopere smartphones hebben we hier minder moeite mee, maar goedkoop is de A6 met 299 euro niet.

Media has no description

© PXimport

HD-scherm oogt onscherp

Nog zoiets: terwijl anno 2018 bijna alle middenklasse telefoons een full-hd-beeldscherm hebben, gebruikt de Galaxy A6 een hd-scherm. De lagere resolutie in combinatie met het relatief grote schermoppervlak (5,6 inch) resulteert in een beeldscherm dat niet zo scherp oogt. Dit merk je vooral bij het lezen van teksten en het kijken van foto’s en video’s. Waarom de A6 geen full-hd-scherm heeft, is ons een raadsel. De keuze verkopen als een broodnodige kostenbesparende maatregel is lastig omdat oudere, goedkopere Samsung-toestellen als de J7 (2017) en A5 (2017) wel voorzien zijn van een full-hd-scherm.

Los van de resolutie is het beeldscherm van de Galaxy A6 prima. De helderheid is voldoende, de kijkhoeken zijn goed en het oled-paneel zorgt voor een uitstekende zwartweergave en fraaie kleuren.

Media has no description

© PXimport

De accu gaat een lange dag mee

Dankzij de vlotte Samsung Exynos-processor en 3GB werkgeheugen draait de A6 de populairste apps zonder problemen. Soms moet je even wachten, maar langzaam is de telefoon niet. Tenzij je wil gamen: dat gaat lastiger. Het opslaggeheugen is 32GB groot (25GB beschikbaar) en je kunt een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen. Fijn is dat je tegelijkertijd ook twee simkaarten in de A6 kwijt kunt voor dual-sim-functionaliteit. De 3000 mAh accu van de smartphone gaat bij normaal gebruik zonder zorgen een lange dag mee. Doe je het rustiger aan dan is anderhalf tot twee dagen mogelijk, maar in principe is elke nacht opladen het meest handig. De accu ondersteunt namelijk geen snelladen, waardoor het opladen een paar uur in beslag neemt. Even snel stroom bijtanken voor je ’s middags weer de deur uitgaat heeft daarom weinig zin.

Veel megapixels, middelmatige kwaliteit

De 16 megapixel camera’s voor- en achterop de Samsung Galaxy A6 maken prima foto’s. Niets meer en niets minder: de resultaten zijn over het algemeen goed genoeg en vergelijkbaar met de kiekjes van concurrerende smartphones. In het donker maakt de A6 minder goede foto’s en tegenlicht is ook een uitdaging, maar daar vallen we niet over op een middenklasse telefoon. Wie zijn plaatjes en video’s deelt op sociale media of eens een fotoboek maakt, kan prima uit de voeten met de camera’s van de A6.

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Verouderde software en tegenvallend updatebeleid

De Galaxy A6 draait net als andere recente Samsung-smartphones op Android 8.0 (Oreo) met versie 9.0 van Samsungs Experience-software. Deze schil, de opvolger van Touchwiz, is visueel wat drukker dan de standaard Android-versie en bevat meer apps. In dit geval is meer niet per se beter omdat de meeste vooraf geïnstalleerde apps van Samsung en Microsoft (jazeker) weinig toevoegen en niet allemaal te verwijderen zijn.

Met de Experience-software valt prima te werken, al prefereren wij de vanille Android-software die onder andere gebruikt wordt door Nokia en Motorola. Eén van de redenen is dat telefoons sneller en vaker geüpdatet kunnen worden, iets waar Samsung bij de A6 weinig om lijkt te geven. De telefoon draait weken na de lancering nog op het oudere Android 8.0 in plaats van 8.1 en heeft de beveiligingsupdate van april. Google brengt maandelijks een update uit, maar Samsung zegt dat de A6 ééns per drie maanden geüpdatet wordt. Middenklasse telefoons van bijvoorbeeld Nokia krijgen wel elke maand een update.

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in-15082296

© CIDimport

Conclusie

De Samsung Galaxy A6 wordt gepositioneerd als een middenklasse smartphone maar komt op ons meer over als een budgettelefoon. Dat komt omdat er is bezuinigd op onderdelen (hd-scherm, micro-usb) of omdat ze zelfs afwezig zijn (snellaadondersteuning, notificatie led). We vinden de softwareondersteuning van Samsung bovendien tegenvallen en zien graag dat updates vaker en sneller beschikbaar worden gesteld – concurrerende merken kunnen het immers ook. Is de Galaxy A6 een slechte smartphone? Nee, maar voor 299 euro haal je Android-telefoons in huis met completere hardware en een beter updatebeleid. Wij zouden de A6 daarom lekker in de winkels laten liggen, in ieder geval tot de verkoopprijs flink is gezakt.

6,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy A6

Pluspunten

Metalen behuizing

(Am)oled beeldscherm

Prima accuduur

Dual-sim én micro-sd

Minpunten

Geen usb-c

Geen snellaadfunctie

HD-resolutie beeldscherm

Geen notificatie led

Slechts één update per kwartaal

Conclusie

**Prijs** € 299,- **Kleuren** Zwart, paars en goud **OS** Android 8.0 **Scherm** 5,6 inch oled (1480 x 720) **Processor** 1,6 GHz octacore (Exynos 7 Octa 7870) **RAM** 3GB **Opslag** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3000 mAh **Camera** 16 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,9 x 7,1 x 0,77 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** Micro-usb **Website** [www.samsung.nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a6-a600/SM-A600FZKNPHN/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000