Samsung Galaxy J6 - budgettelefoon met compromissen

© PXimport

Samsung Galaxy J6 - budgettelefoon met compromissen

Geplaatst: 3 augustus 2018 - 05:59

Aangepast: 24 november 2022 - 13:13

Rens Blom

Wie op zoek is naar een nieuwere budgetsmartphone van Samsung, heeft momenteel één optie: de Samsung Galaxy J6 (2018). Het toestel – te koop voor zo’n 219 euro – heeft diverse moderne foefjes in huis maar lijkt ook veel op zijn voorganger, de Samsung Galaxy J5 (2017). Tijd om te kijken hoe Samsungs nieuwste telefoon presteert.

Met het ontwerp van de Samsung Galaxy J6 is weinig mis. Het toestel is vervaardigd uit metaal en heeft een plastic achterkant die mat is afgewerkt en degelijk aanvoelt. Opvallend is dat Samsung op zijn website zegt dat de J6 een volledig metalen behuizing heeft: dit is simpelweg niet waar.

Achterop de smartphone zit een prima vingerafdrukscanner. Aan de onderkant vind je helaas een oudere micro-usb-poort en geen usb-c. Dat is zonde omdat de connector er maar op één manier inpast, het opladen langer duurt en micro-usb minder toekomstbestendig is. Over het beeldscherm hebben we gemengde gevoelens. Zoals steeds meer smartphones beschikt de Samsung Galaxy J6 over een langwerpig 18,5:9-scherm met vrij smalle randen, wat resulteert in een modern aanzicht. Samsung noemt het een Infinity-beeldscherm, net als op duurdere Galaxy-toestellen als de Samsung Galaxy S9. Op de J6 zijn de schermranden echter dikker en is het beeldscherm niet gebogen. Wel gebruikt de budgettelefoon hetzelfde type display: een oled-paneel dat garantstaat voor een mooie kleurweergave en een hoog contrast. Daar staat tegenover dat de hd-schermresolutie aan de lage kant is en het beeld daarom niet zo scherp oogt. Spijtig, vooral omdat de meeste toestellen in deze prijsklasse een scherper full-hd-scherm hebben.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Vervelende bezuinigingen

De lagere schermresolutie van de Samsung Galaxy J6 draagt echter wel weer bij aan een goede accuduur. De Galaxy-telefoon houdt het zonder problemen anderhalve dag vol, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken over een lege batterij. Let er wel op dat het opladen van de 3000 mAh batterij erg lang duurt: ruim drie uur. Een snellaadtechnologie is er niet. Hetzelfde geldt voor 5GHz wifi-ondersteuning: de Galaxy J6 werkt alleen op 2,4GHz. Een andere irritante bezuiniging is het gebrek aan een sensor die de automatische helderheid van het beeldscherm regelt, waardoor je dit telkens zelf moet doen als je bijvoorbeeld van binnen naar buiten gaat en niets ziet. Dit soort gebreken geven de indruk dat je een goedkope smartphone uit 2014 in handen hebt in plaats van de nieuwste, betaalbare Samsung-telefoon.

Hardware

De Galaxy J6 draait op 3GB werkgeheugen en een oudere Samsung-processor die prima werkt maar niet de snelste is. Dat merk je vooral bij het spelen van spelletjes, het opstarten van zwaardere apps en het wisselen tussen apps.

Fijn is dat je het opslaggeheugen kunt uitbreiden met een micro-sd-kaartje en ondertussen twee simkaarten (dual-sim) in het toestel kwijt kunt. Het opslaggeheugen van de J6 is 32GB groot, waarvan in de praktijk 20GB beschikbaar is voor de gebruiker. De overige gigabytes worden in beslag genomen door het Android-besturingssysteem. Vanwege de nfc-chip in de Galaxy J6 kun je het toestel gebruiken voor zaken als contactloos betalen en ook functies als een 3,5mm-audiopoort zijn aanwezig. Je kunt de Galaxy-telefoon beveiligen met gezichtsherkenning, maar dit werkt via de frontcamera en is daarom niet veilig. Bovendien werkt de functie matig in het (schemer)donker.

De gebreken geven de indruk dat je een goedkope smartphone uit 2014 in handen hebt

-

Camera's

De camera’s van de telefoon (13 megapixel achter, 8 megapixel voor) zijn qua kwaliteit vergelijkbaar met die van de Galaxy J5 (2017), al zijn ze op papier minder goed. Op zich produceren de camera’s prima plaatjes, maar verwacht er niet teveel van. Ook op dit onderdeel heeft Samsung duidelijk bezuinigd. Er zijn concurrerende smartphones van bijvoorbeeld Motorola en Nokia met merkbaar betere camera’s, waarbij het kwaliteitsverschil vooral opvalt in donkere situaties en bij het inzoomen op beelden.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Software

Samsung voorziet de Galaxy J6 van Android 8.0 (Oreo) met zijn Experience 9.0-software. De schil oogt en werkt wat anders dan de standaard Android-versie, al vinden we dat geen minpunt. Met de software valt prima te werken en wie eerder een Samsung-telefoon gebruikt heeft (die kans is in Nederland groot), hoeft niet te wennen. De niet zo slimme digitale Bixby-assistent, die softwarematig en via een aparte knop aanwezig is op dure Galaxy-telefoons, ontbreekt op de J6. Wat ons betreft is dat geen gemis maar een opluchting omdat de spraakasisstent geen Nederlands begrijpt en sowieso beperkt is in mogelijkheden. De Google Assistant die deze week voor alle Nederlandse Android-gebruikers (inclusief Samsung-klanten) uitrolt, is bijvoorbeeld een betere keuze.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Het updatebeleid van Samsung is helaas vrij onduidelijk: de Galaxy J6 krijgt software-ondersteuning ‘tot minimaal mei 2020’. De fabrikant zegt ‘ernaar te streven de telefoon zo’n vier keer per jaar een beveiligingsupdate te geven’, maar over Android-upgrades wordt niet gesproken. Het is aannemelijk dat de nieuwe Galaxy J6 een update krijgt naar Android P, dat deze herfst uitkomt. Maar wanneer, dat is nog een mysterie. Of er na P meer versieupdates volgen eveneens. We zouden graag zien dat Samsung zijn updateplannen verder uiteenzet om klanten duidelijk te maken welke updates ze kunnen verwachten, net zoals bijvoorbeeld Nokia dat doet.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie

De Samsung Galaxy J6 is een nieuwe smartphone met meerdere gedateerde onderdelen en zonder ingeburgerde technologieën als een automatische schermhelderheid en 5GHz wifi. Tel daar een redelijk vaag softwarebeleid bij op en we raden de meeste lezers aan een andere telefoon te kiezen, zoals de Motorola Moto G6 en G6 Plus, Nokia 6.1, Xiaomi Mi A2 en Huawei P Smart. Door een paar tientjes bij te leggen, kun je een goede en toekomstbestendige smartphone in huis halen. Reikt je budget niet verder dan is de Galaxy J6 geen slechte keuze, maar voor dit geld zijn er betere modellen te koop.

7,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy J6

Pluspunten

Dual-sim én micro-sd

Accu gaat lang mee

Fraai (am)oled scherm

Minpunten

Softwarebeleid mag duidelijker

Geen 5GHz wifi en automatische schermhelderheid

Hd-scherm

Opladen duurt lang

Geen usb-c

Conclusie

**Prijs** € 219,- **Kleuren** Zwart, paars en goud **OS** Android 8.0 **Scherm** 5,6 inch oled (1480 x 720) **Processor** 1,6 GHz octacore (Exynos 7 Octa 7870) **RAM** 3GB **Opslag** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3000 mAh **Camera** 13 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,9 x 7 x 0,82 cm **Gewicht** 154 gram **Overig** Micro-usb, koptelefoonpoort **Website** [www.samsung.nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-j6-j600/SM-J600FZKUPHN/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000