Samsung Galaxy Note 8 - Onnotezakelijke smartphone

© PXimport

Samsung Galaxy Note 8 - Onnotezakelijke smartphone

Geplaatst: 26 september 2017 - 03:25

Aangepast: 14 december 2022 - 11:38

Joris Peterse

Samsung heeft met de Galaxy Note 8 alles uit de kast getrokken om de iconische smartphone-serie weer op de kaart te zetten. Groot scherm? Check. Pennetje? Check. Prachtig design? Check. Maar er zijn wel een paar punten om in acht te nemen, mocht je de Samsung Galaxy Note 8 willen aanschaffen.

De Galaxy Note 8 heeft veel weg van de Galaxy S8, die in het voorjaar van 2017 verscheen. En dan met name de grote Galaxy S8+-uitvoering. De toestellen hebben een ongebruikelijke schermverhouding van 18,5 bij 9, waardoor het toestel een stuk langer oogt. Ook loopt het scherm aan de zijkanten gebogen af, wat erg mooi oogt. Onder het scherm is geen home-knop aanwezig, maar de onderkant van het scherm zelf is in te drukken, wat hetzelfde doet als de home-knop. Kortom, alles is in het werk gesteld om vrijwel de gehele voorkant van het toestel uit scherm te laten bestaan. Dat ziet er beeldig uit, maar het is ook praktisch: zoveel mogelijk schermoppervlak zonder dat het toestel buitenproportioneel groot is.

Andere eigenschappen van de Galaxy S8 vinden we ook terug op de Galaxy Note 8. De vingerafdrukscanner die naar de achterkant verplaatst is, en hierdoor praktisch onbruikbaar geworden is omdat je met je vinger moet zoeken naar de scanner. Ontgrendeling met gezichtsherkenning, assistent Bixby (inclusief knop aan de zijkant van het toestel) is weer vertegenwoordigd.

Audio

In het doosje vind je eveneens oordopjes terug die je inplugt in de (gewoon aanwezige) koptelefoonpoort. De Note 8 ondersteunt ook audio in 24-bit, wat voor de muziekliefhebber met goede koptelefoon echt meerwaarde biedt. De bijgeleverde AKG-oordopjes zijn van redelijke kwaliteit, de geluidskwaliteit is helder. Maar mist vooral bas en detail.

Media has no description

© PXimport

Verschil

Het toestel is echter geen kopie te noemen. Allereerst in de prijs. De Galaxy Note 8 kost 1000 euro. Dat is 300 euro meer dan de Galaxy S8+. Hiervoor krijg je wel een stylus terug en een dubbele camera, waar ik zo op terugkom. De specificaties zijn verder vergelijkbaar. Dezelfde octacore processor, 64GB opslagruimte die uitbreidbaar is met geheugenkaart en een groot scherm met een resolutie van 2960x1440.

De stylus is natuurlijk hét onderdeel dat onderscheid maakt tussen de Note 8 en de S8+, ga van tevoren goed na of dit je die meerprijs waard is.

-

Dit scherm is iets minder rond afgebogen dan op de Galaxy S8+, daar is slim over nagedacht. Het vlakke scherm is natuurlijk veel geschikter voor gebruik met een pennetje. Ik merkte echter, net als bij het testen van de vorige Galaxy Note-toestellen (en eigenlijk alle apparatuur met een stylus) dat ik het pennetje in praktijk niet gebruik. Dat ligt niet aan de software en de techniek. Samsung heeft uitmuntend werk geleverd, de achterkant klikt uit, waardoor je de stylus makkelijk uit het toestel haalt. Bovendien werkt het maken van notities, tekeningen en andere krabbels erg accuraat. Deze stylus is natuurlijk hét onderdeel dat onderscheid maakt tussen de Note 8 en de S8+, ga van tevoren dus goed na of dit je die meerprijs waard is.

Andere verschillen zijn ook klein. De Note 8 heeft 6GB aan werkgeheugen, dat zijn twee gigabyte meer dan de S8+, welke op zijn beurt weer een iets grotere batterij heeft: 3500 mAh, in tegenstelling tot de Note die over een 3300 mAh accu beschikt. De accuduur van de Note 8 is acceptabel. Een dag à anderhalve dag doe je wel met een opgeladen accu. Dat valt me ergens nog mee, omdat Samsung logischerwijs heeft besloten de accucapaciteit behoorlijk te beteugelen omdat het vorig jaar explosief mis ging met de Note 7.

Media has no description

© PXimport

Camera’s

Het opvallendst is dat Samsung in navolging van onder andere LG, Apple en Oneplus nu ook voor de dubbele camera gaat. Op een vergelijkbare manier ook: een lens met grotere hoek en telelens werken samen, om bijvoorbeeld een diepte- of zoom-effect in foto’s te krijgen. Samsung heeft een geweldige reputatie als het aankomt op smartphones, de Galaxy S7 en Galaxy S8 kwamen respectievelijk vorig jaar en onlangs nog als smartphone met beste camera uit de test. Beide lenzen zijn bij de Note 8 in ieder geval in staat fantastische foto’s te maken, ook bij weinig licht.

De groothoeklens is eigenlijk een gewone beeldverhouding die je gewend bent, aangevuld met de zoomlens. Deze laatste is fijn om te gebruiken om in te zoomen zonder dat je kwaliteit verliest, wat bij telefoons met een enkele camera wel altijd gebeurt. Dat is best prettig. De gewone lens is dus al van de allerhoogste kwaliteit. De zoomlens heeft het wel merkbaar zwaarder, bij tegenlicht of weinig licht bijvoorbeeld. Wel was er net als bij de gewone lens ontzettend veel detail te zien en zijn kleuren wat overdreven (gesatureerd), het is een kwestie van smaak. De foto’s komen echter op het amoledscherm echt tot leven.

Eigenlijk heb je met de Note 8 de beste smartphone-camera in huis, aangevuld met een extra zoomcamera. Echter moet ik nog testen hoe dit zich verhoudt met de camera’s van de iPhone 8 en iPhone X.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Samsung Galaxy Note 8 - Onnotezakelijke smartphone-15082296

© CIDimport

Scherm

Dat scherm, is eigenlijk ook zoals we dat van Samsung gewend zijn. Haarscherp, levendige kleuren en erg helder. Het feit dat hij wat platter is dan de S8 bevalt me prima. Je hebt minder snel last een toestel dat raar reageert omdat je vingers de zijkanten van het toestel raken. De vreemde beeldverhouding die het toestel erg langwerpig maakt, is handig als je bijvoorbeeld veel leest: er past immers meer tekst op het beeld. Voor video’s van bijvoorbeeld YouTube of Netflix is het wat minder praktisch. De verhoudingen kloppen immers niet, dus zal er altijd een stukje afgesneden worden of wordt met zwarte balken niet het gehele scherm gebruikt.

Androidverbouwing

Samsung en Android. Het blijft toch een vreemde verhouding. Samsung heeft veel, heel veel werk in Android 7 zitten. Visueel ziet het er prachtig uit, icoontjes, lettertypes, kleuren, achtergronden. Erg indrukwekkend. Qua beveiliging zijn er de mogelijkheid om het toestel met een irisscanner of gezichtsherkenning te ontgrendelen. Mij lukte het niet om deze om de tuin te leiden, alhoewel beveiligingsonderzoekers erin geslaagd zijn de deze beveiliging te misleiden. Vooral de gezichtsherkenning werkt erg snel en prettig en went daarom snel. Alleen als het donker is kan de frontcamera je niet goed genoeg zien, waardoor je terug moet vallen op de vingerafdrukscanner, wachtwoord, of in mijn geval een pincode.

Ook (spraak)assistent Bixby is alomvertegenwoordigd. In de functionaliteit van de S Pen, in de camera (bijvoorbeeld om op het web te zoeken middels een foto), als je het homescherm naar rechts veegt kom je in een Google Now-achtig overzicht... En ondanks dat Samsung er zichtbaar veel werk in steekt en Bixby daadwerkelijk verbetert, is het nog steeds erg ongevraagd, hinderlijk overbodig en werkt het vaker niet dan wel. Hetzelfde geldt voor de spraakfunctionaliteit. Bixby spreekt nu eindelijk Engels, maar in praktijk heb ik het nog geen enkele keer praktisch of nuttig ingezet.

Zo wordt deze Bixby-knop in feite hardwarematige-bloatware.

-

Bixby kun je zien als bloatware, dat kun je negeren of met tools als Nova Launcher min of meer wegmoffelen. Alleen aan de linkerkant van het toestel zit een fysieke knop, die direct naar het Bixby overzicht leidt. Zelfs als het toestel vergrendeld is. Dat is vreselijk hinderlijk, want je drukt die knop regelmatig per ongeluk in. Bovendien maakt Samsung het ontwikkelaars onmogelijk om de knop te herprogrammeren voor praktische zaken, zoals een camera-sluiterknop. Zo wordt deze Bixby-knop in feite hardwarematige-bloatware. Gelukkig heeft Samsung met een recente update de mogelijkheid geboden de knop helemaal ‘uit’ te zetten. Voor wie Bixby niet gebruikt is dat in ieder geval al iets, maar het zou netjes zijn als Samsung toe zou staan er wat anders mee te doen.

Samsung Galaxy Note 8 - Onnotezakelijke smartphone-15082296

© CIDimport

Ook is er helaas andere bloatware aanwezig. Veel apps van Microsoft, die je gelukkig niet meer zo lastigvallen met notificaties. Twee browsers, twee applicatiewinkels, twee gezondheidsapps, et cetera. Lang niet alles is te verwijderen. Rommelig, maar gelukkig is blijft het toestel razendsnel reageren en hebben deze apps weinig effect op de accuduur en beschikbare opslag.

Conclusie

Samsung is zelf de grootste concurrent van de Note 8. Dat klinkt gek, maar door het bestaan van de Galaxy S8+ valt een aanschaf van de Note lastig goed te praten, omdat deze een flinke klap duurder is. Maar dat maakt de Note 8 natuurlijk geen slecht toestel. Integendeel. De (waterdichte) bouw, de topcamera, het scherm en de topspecificaties maken het toestel echt de moeite waard. De enorm hoge prijs en de (vooralsnog) ondermaatse assistent zijn echter wel even slikken.

7,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Note 8

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Camera’s

Scherm

Minpunten

Prijs

Bixby

Conclusie

**Prijs** € 999,- **OS** Android 7.1 **Scherm** 6,3 inch amoled (2960x1440) **Processor** 2,3 GHz octacore (Exynos 8895) **RAM** 6GB **Opslag** 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.300 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 195 gram **Overig** USB-C, stylus, headset, hartslagmeter **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-note8/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000