Samsung Galaxy Note 9 - Genoten!

© PXimport

Samsung Galaxy Note 9 - Genoten!

Geplaatst: 24 augustus 2018 - 10:07

Aangepast: 24 november 2022 - 13:14

Joris Peterse

Je weet wat je krijgt als je een Galaxy Note smartphone van Samsung kiest: de krachtigste specificaties, een stylus (inclusief groot scherm om deze optimaal op te gebruiken), een grote accu... er zijn nauwelijks nadelen te noemen, als je met het formaat van de Samsung Galaxy Note 9 om kunt gaan.

Het vertrouwde wat de Galaxy Note-serie biedt is met de Note 9 weer aanwezig, sterker nog verschillen met de Galaxy Note 8 van vorig jaar zijn nauwelijks zichtbaar. Het is fijn dat Samsung sommige onzinnige smartphone-trends zoals scherminkepingen en ontbrekende koptelefoonpoorten lekker links laat liggen. De trend dat smartphoneprijzen enorm stijgen doet Samsung wel aan mee, de Note 9 kost duizend euro. De uitvoering met twee extra gigabyte aan werkgeheugen en 512GB (!) opslag kost zelfs 1249 euro.

Waarom zouden ze ook? De formule van een enorm grote en krachtige smartphone met stylus bleek onverwacht succesvol in 2012 en hoeft anno 2018 nog altijd niet gewijzigd te worden, Samsung hoeft alleen nog de details te perfectioneren. Dat heeft het ook gedaan, zo is er in de Galaxy Note 9 een grotere accu geplaatst ten opzichte van de Note 8 van vorig jaar: 4.000 mAh in plaats van 3.300. Het grote scherm en krachtige processor hebben immers wel de nodige energie nodig en met het toestelformaat moet een grote accu (en de nodige koeling) passen. De marketingafdeling van Samsung belooft dat de Note 9 een zware werkdag doorstaat. Dat is niet echt ambitieus. In praktijk is een accuduur van anderhalve dag realistisch. Dat is prima. Maar niet uitzonderlijk, eerlijkgezegd had ik een langere accuduur verwacht.

Samsung Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Samsung Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Samsung Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Stylus

De andere perfectionering past Samsung toe op de stylus. Tot nu toe was het een beperkt pennetje dat je gebruikt om notities en tekeningetjes te maken op je Note. Door bluetooth toe te voegen zijn de opties uitgebreider. Je kunt de stylus nu bijvoorbeeld gebruiken om de camera op afstand te bedienen. Een gimmick? Misschien wel een beetje. Handiger is het bijvoorbeeld om met het knopje op de pen door Powerpoint-presentaties te bedienen, vooral omdat de Note via een handige dockingmanier als volwaardige pc gebruikt kan worden, waar ik ook zo op terug kom.

Bluetooth houdt natuurlijk in dat het pennetje stroom verbruikt. In dit geval is dat heel weinig. Samsung lost dat erg handig op door de stylus draadloos op te laden wanneer je hem in het toestel steekt. Buiten de Note 9-behuizing heeft de stylus een accuduur van ongeveer een half uur. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, als de batterij leeg is doen de knopjes het niet, maar het pentopje werkt nog gewoon.

Maar natuurlijk is de stylus vooral voor het maken van krabbels. Op screenshots, als notitie of voor andere creatieve uitspattingen. Natuurlijk zijn de Samsung toptoestellen uitgerust met een afgebogen scherm. Op de Note 9 loopt dat iets minder rond af, zodat een groot vlak oppervlak beschikbaar blijft voor de stylus. En hoe mooi die aflopende rand ook is, heel erg praktisch is hij niet voor het pennetje. Door de alternatieve schermverhouding heb je ook een behoorlijk langwerpig oppervlak. De kwaliteit van het amoled-schermpaneel is overigens uitmuntend: helder, scherp en die kleuren!

Gebruik je graag een stylus, dan heb je met de Note 9 een erg nauwkeurig pennetje. Maar ga wel van tevoren na of je dit echt vaak gebruikt, je kunt voor veel minder geld ook een goede grote smartphone zonder stylus krijgen. Hoewel ik onder de indruk ben van de mogelijkheden, gebruik ik persoonlijk het pennetje in praktijk nooit.

Dex en apps

Wanneer je voor een Note 9 kiest, dan is het aan te bevelen ook een Dex-kabeltje aan te schaffen. Hiermee koppel je de Note 9 aan een monitor en met een muis en toetsenbord erbij heb je een volwaardig werkstation. Het is leuk om te zien dat Samsung hard werkt om dit te verbeteren, zodat je met de Note 9 je laptop vervangt. Vooral voor basistaken als werken aan documenten, spreadsheets en mailen is Dex een uitkomst.

Natuurlijk heeft Samsung naast Dex ook weer flink uitgepakt met andere software-toevoegingen aan Android 8.1. De Smartthings-app, waarmee je alle verbonden apparatuur in je huis bedient (waaronder je smart-tv!) werkt verbazingwekkend goed.

Maar je weet dat je bij Samsung Galaxy smartphones ook een hoop onnodige apps voorgeïnstalleerd krijgt. Zo zijn er twee browsers, twee fitnessapps, twee appstores, twee mailapps, enzovoort. In de instellingen maakt Samsung het bonter, door onder apparaatbeheer misleidende antivirus en onnodige werkgeheugen-optimalisatie toe te voegen. Door het op deze manier te vermommen is het niet uit te schakelen.

Galaxy Note 9 dex

© PXimport

Galaxy Note 9 dex

© PXimport

Bixby

Erger wordt het bij Bixby, Samsung’s eigen Google Assistant- en Siri-alternatief. Samsung werkt hard aan de assistent, en met Bixby 2.0, dat op deze Note 9 geïnstalleerd staat, ziet alles er keurig uit. Bixby heeft me echter tot nu toe geen enkele keer zinnig kunnen helpen, niet alleen word ik slecht verstaan, ook de antwoorden helpen me niet verder. Dat zou kunnen komen omdat de Engelstalige Bixby ook geen lokale gegevens verwerkt. Op zich is dat niet erg, maar wat kwalijk is, is dat Bixby niet uit te schakelen valt. Tot overmaat van ramp heeft Samsung de optie om de Bixby-knop aan de linkerzijde van het toestel uit te schakelen verwijderd. Deze knop druk je regelmatig per ongeluk in, vooral in je broekzak. Hierdoor word je continue tegen je wil in geconfronteerd met een teleurstellende assistent. De Bixby-knop is een soort hardwarematige bloatware en een vreselijk frustrerende ervaring die een toestel in deze prijsklasse onwaardig is.

Samsung mag dan wel geen optie (meer) bieden om Bixby en de bijbehorende knop uit te zetten, de app bxActions kan dat wel. Hierdoor kon ik de knop de functie geven om de camera te starten, wat voor mij veel praktischer was.

Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Galaxy Note 9, smartphone, android

© PXimport

Camera

Andere software-toevoegingen zien we terug in de camera. Zo kan de dualcam van de Note 9 object- en sceneherkenning toepassen om de camera-instellingen te optimaliseren voor de foto. Dat doet de Huawei P20 Pro ook. Op zich werkt het bij de Note 9 prima, alleen zijn er veel minder objecten en scenes die herkend worden vergeleken met de P20 Pro.

Andere handige toevoegingen zijn meldingen wanneer iemand net even met zijn oog knippert of als de foto vaag is door bewegingen, zodat je direct een nieuwe foto kunt maken. Dat voorkomt veel teleurstellingen achteraf! Ook krijg je een melding wanneer de lens vies is, simpel, maar best slim.

De lenzen achterop de Galaxy Note 9 zijn dezelfde als op de Galaxy S9+. Deze dualcam van de S9+ kwam onlangs als beste smartphonecamera uit de test. Vooral wanneer er weinig licht voorhanden is zijn de foto’s fantastisch, de camera ziet meer dan dat je zelf ziet. De dubbele lens kan gebruikt worden om in te zoomen of om foto’s met scherptediepte-effect (portretmodus) te maken.

Je zou niet zeggen dat deze foto laat in de avond genomen is.

© PXimport

Alternatieven

De grote concurrenten van Samsung moeten nog met hun alternatieven komen, maar die fabrikanten gaan een zware kluif krijgen de Note 9 te overtreffen. Zo verwacht ik dat de Pixel 3 XL van Google ook in Nederland beschikbaar gaat komen, Apple moet de opvolger van de iPhone X nog aankondigen, evenals Huawei’s Mate 10-opvolger. Maar wie graag een stylus gebruikt of zijn smartphone als desktop, heeft eigenlijk geen echte alternatieven dan de Note 9.

De Note 8 inruilen voor de Note 9? Daar ga je niet enorm op vooruit.

-

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 9 is op veel vlakken het beste wat je nu kunt krijgen: scherm, camera en specificaties. De accuduur is verbeterd ten opzichte van de Note 8 en ook zijn de stylus en Dex waardevolle toevoegingen, maar de Note 8 inruilen voor de Note 9? Daar ga je niet enorm op vooruit. Helaas vult Samsung de smartphone met onnodig veel rommel-apps. Ook de opgedrongen Bixby assistent is onnodig frustrerend. Desondanks is het een van de beste smartphones van het moment, maar daar betaal je wel flink voor.

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Note 9

Pluspunten

Beste camera

Complete smartphone

Scherm

Minpunten

Prijs

Bixby

Bloatware

Conclusie

**Prijs** € 999,- **Kleuren** Zwart, blauw, paars **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 6,4 inch oled (2960x1440) **Processor** 2,9 GHz octacore (Exynos 9810) **RAM** 6 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 16,2 x 7,6 x 0,9 cm **Gewicht** 201 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, koptelefoonpoort, hartslagmeter **Website** [www.samsung.com/nl]( https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-note9/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000