Samsung Portable SSD T7 - Snel en stevig

Door: Jeroen Boer | 24 juni 2020 10:56

Samsung Portable SSD T7
Review

Begin dit jaar bracht Samsung de Portable SSD T7 Touch op de markt, een uitstekende externe ssd met vingerafdrukscanner. Is de normale variant zonder vingerafdrukscanner net zo’n goede externe ssd?

Samsung Portable SSD T7

Prijs €149,99, € 229,99, € 439,99
Capaciteit 500 GB, 1 TB of 2 TB
Interface Usb 3.2 Gen2 (Usb-c-aansluiting)
Opgegeven snelheden Leessnelheid 1050 MB/s, schrijfsnelheid 1000 MB/s
PCMark 8 Score 4936
AS SSD Score 1180
CrystalDiskMark Leessnelheid 1015 en schrijfsnelheid 948 MB/s
Encryptie AES 256-bit hardwareversleuteling
Afmetingen 8,5 x 5,7 x 0,8 mm
Gewicht 58 gram
Website www.samsung.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Versleuteling (software)
  • Stevige behuizing
  • Snel
  • Minpunten
  • Prijs
  • Korte kabel

In de conclusie van de review van de Samsung Portable SSD T7 Touch stipte ik de normale variant van de Portable SSD T7 aan die nu op de markt is gekomen al aan. Iets dat opviel aan de T7 Touch ten opzichte van voorganger T5 was dat de behuizing wat groter was geworden. Ik was benieuwd of dat ook zou gelden voor de normale uitvoering van de T7 en dat blijkt zo te zijn: de afmetingen van de Portable SSD T7 zijn identiek aan die van de T7 Touch. Uiteraard ontbreekt op deze T7 de vingerafdrukscanner en ook de kleur van de behuizing is anders. Ons 1TB-testmodel heeft een mooie donkergrijze kleur. Er zijn ook blauwe en rode varianten. In de verpakking vind je naast de ssd ook een usb-c- en usb-a-kabel. Deze zijn met een lengte van 40 cm niet heel lang.

Samsung Portable SSD T7
Je krijgt zowel een usb-c- als usb-a-kabel.

De Portable T7 Touch was een prima externe ssd, maar door de vingerafdrukscanner wellicht wat duurder dan nodig. Dat blijkt niet zo te zijn: het ontbreken van een vingerafdrukscanner zorgt vreemd genoeg niet voor lagere prijzen, op Samsungs website kosten de 1 en 2TB-uitvoering precies hetzelfde. Voor het 500GB-exemplaar betaal je wel een tientje minder. Ook de straatprijzen bij ander winkels liggen dicht bij elkaar.

Nvme-ssd

De buitenkant is dus vrijwel identiek en dat geldt gelukkig ook voor de binnenkant. Net als de T7 Touch maakt deze nieuwe T7 gebruik van een nvme-ssd. Een grote vooruitgang ten opzichte van voorganger T5 die voorzien was van een sata-ssd. Niet langer is de gebruikte ssd de bottleneck, maar worden de prestaties beperkt door de 10 Gbit/s die de usb 3.2 Gen-bus biedt (overigens is usb 3.2 Gen 2 hetzelfde als usb 3.1 Gen 2). De ssd werkt natuurlijk ook op een Gen1-aansluiting, maar zal dan lagere maximale snelheden halen (grofweg de helft).

Ondanks de afwezigheid van de vingerafdrukscanner kun je data op de ssd nog steeds met de bijgeleverde software versleutelen. Je moet het programma dan wel op alle systemen installeren die je gebruikt.

Samsung Portable SSD T7
De usb-c-poort ondersteunt Gen2-snelheden.

Prima prestaties

Voor het testen gebruiken we een laptop voorzien van een usb-c-aansluiting die Gen2-snelheden ondersteunt. Voor het achterhalen van de lees- en schrijfsnelheden maken we gebruik van CrystalDiskMark. De resultaten zijn zoals verwacht in lijn met die van de Portable SSD T7 Touch. De maximale leessnelheid bedraagt 1015 MB/s terwijl de maximale schrijfsnelheid piekt op 948 MB/s. Een flink stuk sneller dan voorloper Portable SSD T5 die blijft steken op zo’n 540 MB/s.

Uiteraard hebben we ook PCMark 8 gebruikt om te achterhalen hoe goed de ssd is om daadwerkelijk direct vanaf te werken. De score van 4936 punten is vrijwel identiek aan de van de Portable SSD T7 Touch eveneens als de score van 1180 punten in AS SSD. De prestaties lijken op die van een goede interne ssd, je kunt dus gerust programma’s vanaf deze T7 draaien.

Crystal DiskMark
De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Portable SSD T7 Touch.

Conclusie

Op de prestaties en bouwkwaliteit van de T7 is niets aan te merken, dit is een prima product. Het grootste probleem is de prijs. De T7 is in alle opzichten identiek aan de T7 Touch met uitzondering van de vingerafdrukscanner. Daar hoort wat mij betreft een lagere prijs bij en dat is momenteel niet zo. Bij (vrijwel) dezelfde prijs zou ik de T7 Touch kiezen. Die vingerafdrukscanner zit als je hem niet gebruikt immers niet in de weg en je weet nooit wanneer het handig is. De T7 is kortom een goede externe ssd, maar moet echt wat goedkoper worden.

0 Reactie(s) op: Samsung Portable SSD T7 - Snel en stevig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.