Sennheiser 4.50BTNC - Compacte over-ear

Door: lub-snoek | 26 mei 2017 14:15

Review

Sennheiser heeft twee bluetooth-modellen toegevoegd aan zijn populaire HD 4-serie: de HD 4.40BT en HD 4.50BTNC. Het verschil tussen de twee modellen zit ‘m in de noice-cancelling functionaliteit. Dit is terug te zien aan de letters NC in de naam van de laatstgenoemde. Wij mochten de HD 4.50BTNC een poosje uitproberen.

Sennheiser 4.50BTNC


Prijs:
€ 199,-
Type:
Over-ear met noise-cancelling
Batterijduur:
Max. 25 uur
Frequentiebereik:
18 Hz – 22 kHz
Gevoeligheid:
113 dB
Website:
sennheiser.nl
Kopen:
bol.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Veel bedieningsknoppen
  • Isolerende oorkussens
  • NoiseGard
  • Minpunten
  • App voegt weinig toe

Ontwerp

De Sennheiser 4.50BTNC is een compacte over-ear koptelefoon. Ondanks de grotere oorschelpen en dikke oorkussens, geeft de koptelefoon een slanke indruk. De nieuwe gesloten over-ear van Sennheiser is duidelijk ontworpen voor onderweg: hij is opvouwbaar en wordt geleverd met een vrij stevige opbergzak. Net als veel andere koptelefoons van Sennheiser heeft de HD 4.50BTNC een kabel die je met behulp van een draaisysteem stevig aan de koptelefoon kan bevestigen. Zo vliegt de kabel niet gelijk uit de koptelefoon als er spanning op komt te staan.

Lees ook: Tips voor het vinden van de beste koptelefoon

Dit leek me handig, maar door dit systeem wordt wel het risico gecreëerd dat je de kabel volledig kapottrekt als je bijvoorbeeld met je volle gewicht tegen de kabel loopt. Als je de kabel niet kapottrekt, wordt de koptelefoon van je hoofd gerukt, wat me ook niet prettig lijkt. Je zou in zulke situaties zowel je kabel als koptelefoon kunnen redden door gewoon een kabel te hebben die losschiet.

Lees ook: Sennheiser Urbanite XL Wireless - Premium genot zonder draadje.

Een groot pluspunt van de Sennheiser 4.50BTNC is de verstelbaarheid van de hoofdband en het feit dat de oorschelpen vrij ruim kunnen kantelen. Hierdoor was het voor mij heel makkelijk om een hele fijne pasvorm te vinden.

De opbergzak doet denken aan een etui.

De grootte van de oorschelpen is goed. Hiermee bedoel ik dat de koptelefoon zonder te knellen over mijn oren passen, zonder in te leveren op compactheid. Vaak raken de punten van je oren bij zulke koptelefoons de binnenkant van de oorschelpen, omdat de fabrikant ze te ondiep maakt. De kussens zijn dik, comfortabel en goed isolerend. Ze zijn dusdanig isolerend dat het soms voelt alsof je oren luchtdicht zijn afgesloten. Na een goed uur gaan ze voor mij wel benauwd aanvoelen en laat ik m’n oren even luchten.

Voor de rest geef Sennheiser ons de vertrouwde bouwkwaliteit. Het ontwerp bestaat vooral uit stevig plastic en rubber voor de oorkussens en hoofdband. Het materiaal en de zilver-met-zwarte kleur geeft de 4.50BTNC een vrij serieuze en bijna zakelijke indruk.

Geluid en bediening

Gelukkig brengt het serieuze uiterlijk ook serieus goed geluid met zich mee. Het geluid van de HD 4.50BTNC schommelt tussen vrij neutraal en een lichte nadruk op de lagere frequenties. Dit geeft het koptelefoon een iets zwoeler geluid. Dit is waarschijnlijk ook deels te danken aan de zeer isolerende oorkussens van de koptelefoon in combinatie met de gesloten klankkast.

De Sennheiser heeft de knoppen die we bij veel koptelefoons missen.

De Sennheiser 4.50BTNC is uitgerust met NoiseGard, Sennheisers eigen actieve noise-cancelling technologie, die je kunt activeren met de knoppen op de rechter oorschelp. De bediening hiervan is wel een beetje raar, aangezien deze verandert op het moment dat je van draadloze verbinding naar een verbinding met draad schakelt. Wanneer je de koptelefoon met draad gebruikt, schakel je noise-cancelling in met de aan/uit-knop, terwijl je dit in draadloze modus doet door de beide volumeknoppen tegelijkertijd in te houden. Het went wel, maar het is toch verwarrend.

Lees ook: Sennheiser Flex 5000 - Zijn tijd iets te ver vooruit.

Met de knoppen op de koptelefoon kun je oproepen beantwoorden en je muziek bedienen: afspelen, pauzeren, volgende selecteren, vorige selecteren en zelfs voor- en achteruit spoelen. Deze functionaliteit missen we bij veel koptelefoons en is een belangrijk pluspunt.

App

Sennheiser heeft ook een app waarmee je het geluid van je koptelefoon kunt tweaken. Je kunt CapTune downloaden in de App Store voor iOS en in de Play Store voor Android. De app dient als aparte muziek-app, waarmee je lokale muziek kunt afspelen en toegang krijgt tot je Tidal-account. That’s it. Geen Spotify. We snappen dat Sennheiser zich met de HD-4 serie wil richten op het hogere segment en muziekliefhebbers, maar ze maken de app wel voor een groot publiek nutteloos door Spotify niet in de app te verwerken.

Als je lokale muziek op je bluetooth-apparaat hebt staan of een Tidal-abonnement hebt, is het wel leuk spelen met de app. Je kunt kiezen uit meerdere equalizer-presets kiezen of zelf eentje maken en opslaan. Veel meer voegt de app eigenlijk niet toe, maar het is een leuk extraatje.

Conclusie

De Sennheiser 4.50BTNC is een heel degelijke koptelefoon. Het geluid is prettig en de oorkussens zijn zo isolerend dat actieve noise-cancelling voor mij niet per se noodzakelijk is. De 4.40BT zonder noise-cancelling is 50 euro goedkoper, waardoor we die boven de 4.50BTNC van 200 euro zou verkiezen. Desalniettemin is 200 euro voor de Sennheiser 4.50BTNC niet veel als je kijkt naar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, vooral als je noise-cancelling belangrijk vindt - die is namelijk prima. De vele bedieningsmogelijkheden in combinatie met de comfortabele over-ear kussens maken de koptelefoon een prima keuze voor de muziekliefhebber.

0 Reactie(s) op: Sennheiser 4.50BTNC - Compacte over-ear

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.