Sharp Aquos D10 - Geen scherpe deal

© PXimport

Sharp Aquos D10 - Geen scherpe deal

Geplaatst: 29 november 2018 - 04:49

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Joris Peterse

Ook Sharp waagt zich weer aan de smartphones in Nederland. Te beginnen met de Sharp Aquos D10, een smartphone die qua prijs in het middensegment zit. Daarmee maakt Sharp het zich wel erg moeilijk.

Wellicht ken je het merk Sharp van televisies, maar het bedrijf is actief in vele andere productgroepen. Zo is de Aquos D10 is niet de eerste smartphone van Sharp. In 2012 presenteerde Sharp al de Aquos Phone 104SH, een waterdichte smartphone die al een jaar voor de eerste waterdichte Xperia Z-smartphone van Sony verscheen. Dat Sharp in 2018 opeens weer ten tonele verschijnt met de Sharp Aquos D10 is echter behoorlijk onverwacht te noemen.

Het ontwerp van de Sharp Aquos D10 is afgekeken van de iPhone X.

© PXimport

Sharp Aquos D10

© PXimport

Middensegment

De Sharp Aquos D10 is qua prijs een middenklasser, op het moment van schrijven kost de smartphone zo’n 390 euro. In dat middensegment vechten smartphonefabrikanten elkaar de tent uit met fantastische smartphones. Motorola, Asus, Huawei, Xiaomi, Oppo en vooral Nokia bieden prachtige smartphones. Bovendien vallen de topsmartphones van vorig jaar intussen in dezelfde prijsklasse, zoals de Samsung Galaxy S8 en valt de OnePlus 6 nog uit een leuke aanbieding op de kop te tikken.

Helaas voor Sharp, maaien de andere fabrikanten het gras voor de voeten van de Japanse fabrikant weg. De Aquos D10 valt weg ten opzichte van de concurrentie. Dat begint al met het uiterlijk van de smartphone. Het ontwerp is niet subtiel afgekeken van de iPhone X, met de scherminkeping (notch), plaatsing van de camera’s en het gemis van de koptelefoonpoort. Daarmee is Sharp niet de enige, Asus, Huawei en talloze andere Chinese fabrikanten kopiëren het ontwerp van Apple ook. Hierdoor komt de Aquos D10 onopvallend tussen alle andere generieke kopieersmartphones op de plank te staan. Voor een relatief nieuw smartphonemerk begin je dan al met een 1 - 0 achterstand, maar dat terzijde.

Dan helpt het ook nog eens niet dat de specificaties onopvallend te noemen zijn voor een smartphone in deze prijsklasse. Een Snapdragon 630-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB (uitbreidbare) opslagruimte is keurig, maar andere smartphones zijn even vlot, ook in benchmarks. De accuduur is eveneens in orde, een opgeladen accu gaat met een beetje economisch gebruik zo’n anderhalve dag mee.

Sharp laat het vooral liggen op de software.

-

Aan de achterzijde van de Sharp Aquos D10 een dualcam en een vingerafdrukscanner.

© PXimport

Afrader

Maar waar Sharp het met name laat liggen is de software. De Aquos D10 draait op Android met een eigen skin. Die skin, daar is niks mis mee, deze is erg minimalistisch waardoor je toestel vlot reageert en je niet opgezadeld zit met bloatware (maar wel met twee bestandsverkenners, gek genoeg). Over gek gesproken, in de instellingen vond Sharp het nodig de 'S Boost' functie in te bouwen, waarin je de optie krijgt je toestel te defragmenteren. Opvallend. Dat houdt in dat Sharp een harde schijf in de smartphone geplaatst heeft in plaats van flashgeheugen zoals op alle andere smartphones, óf Sharp heeft geen idee hoe smartphone-opslag werkt. Ik vermoed het tweede.

Android opslagdefragmentatie. Hoe verzin je het?

© PXimport

Sharp is niet van plan (het al oudere) Android 8.0 te gaan updaten. Geen Android 9 of komende versies dus. Hiermee loop je dus altijd achter de feiten aan met je nieuwe smartphone en kun je Sharp op het gebied van veiligheid niet serieus nemen. Om schande van te spreken, en een reden om de Aquos D10 ook botweg af te raden.

Scherm

Het is zonde dat Sharp het laat afweten op het ontwerp, prijs en ondersteuning. Want natuurlijk vallen er ook positieve punten te noemen over de Sharp Aquos D10. Zoals je van Sharp mag verwachten is het full-HD LCD schermpaneel dik in orde, het is helder en kleuren komen prima tot hun recht. Dankzij de heel dunne schermranden is er een fors schermpaneel geplaatst, terwijl de smartphone nog altijd erg handzaam blijft. Qua schermkwaliteit valt Sharp dus wel enorm positief op voor zijn prijsklasse.

Camera

De Sharp Aquos D10 beschikt over een dubbele camera aan de achterzijde, dat geavanceerde fotografie-opties biedt, zoals foto’s met scherptediepte-effect en een optische zoom. Dat werkt keurig. De foto's die de smartphone maakt zijn dik in orde, maar verwacht alleen niet de beste prestaties van de camera’s in moeilijke lichtomstandigheden. Foto’s zijn dan al snel wat aan de fletse kant en bij weinig licht heb je snel last van ruis. En ook op dit gebied stelt de camera niet teleur, maar valt hij ook niet positief op.

Hetzelfde geldt voor de frontcamera, waar je overigens opvallend veel vreemde schoonheidsfilters en knullige artistieke effecten tot je beschikking krijgt.

De artistieke effecten in de camera-app voegen weinig toe.

© PXimport

Op de foto's van de Sharp Aquos D10 valt weinig aan te merken bij gunstige lichtomstandigheden.

© PXimport

Alternatieven

Zoals in de review te lezen valt, kan ik de Sharp Aquos D10 helaas niet aanbevelen omdat het bedrijf op softwaregebied zijn verantwoordelijkheden niet nakomt. Maar welke smartphone moet je dan wel kiezen? De Xiaomi Pocophone F1 is op alle fronten een betere (en goedkopere) smartphone, met software-ondersteuning. Over de ondersteuning gesproken. Veel smartphones in deze prijsklasse draaien op Android One, een Androidversie die door Google zelf ondersteund wordt, zoals de Nokia 7 Plus. Waarom Sharp er niet voor heeft gekozen Android One op de Aquos D10 te installeren is me een raadsel.

Conclusie

Ondanks dat de Sharp Aquos D10 is voorzien van een fraai scherm, valt de smartphone op alle andere gebieden weg in de massa van de middenmoot. Het gekopieerde ontwerp benadrukt dat, ondanks dat de bouwkwaliteit dik in orde is. Helaas komt Sharp zijn ondersteunings-verantwoordelijkheden niet na. Hierdoor kun je de Sharp Aquos D10 helaas beter links laten liggen en kiezen voor een Pocophone F1, Nokia 7 Plus, OnePlus 6. Zelfs de Samsung Galaxy S8 (die ongeveer hetzelfde kost) uit begin 2017 heeft een beter update-vooruitzicht.

4,0

Ons oordeel

Sharp Aquos D10

Pluspunten

Schone Androidskin

Scherm

Bouwkwaliteit

Minpunten

Prijs

Gekopieerd ontwerp

Oude Androidversie zonder updates

Geen koptelefoonpoort

Conclusie

**Prijs** € 399,- **Kleuren** zwart **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 6 inch LCD (2160x1080) **Processor** 2,6 GHz octacore (Snapdragon 630) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 2.900 mAh **Camera** 12 en 13 megapixel dualcam (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.0, wifi, gps **Formaat** 14,9 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht** 165 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.sharpconsumer.eu](https://www.sharpconsumer.eu/mobile/sharp-aquos-d10/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000