Sony KD-65XG9505 - Uitstekende allround-tv

Door: Eric Beeckmans | 03 november 2019 08:43

Sony KD-65XG9505 tv
Review

Wie zoekt naar een prima allround televisie is bij deze Sony KD-65XG9505 tv aan het goede adres. De kleurweergave zal filmfans aanspreken, terwijl de bewegingsscherpte fijn is voor wie veel sport kijkt of games speelt.

Sony KD-65XG9505

Prijs € 1.799,-
Website www.sony.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Kleurweergave en contrast
 • Bewegingssnelheid
 • Android TV met Chromecast
 • Vernieuwde afstandsbediening en interface
 • Minpunten
 • Kijkhoek
 • Geen HDR10+
 • Audio
 • X-Viewing Angle technologie enkel beschikbaar op 75 en 85 inch

Design & Aansluitingen

Deze Sony heeft een smal donker metalen kader, met lichte accentlijn onderaan en twee licht metaalkleurige voeten. De gewelfde rug verbergt goed zijn wat dikker profiel.

De XG95 is voorzien van vier HDMI-aansluitingen, waarvan een aan de zijkant, en drie aan de achterzijde. Ze zijn allemaal klaar voor Ultra HD HDR signalen. Een aansluiting ondersteunt ook eARC, maar features zoals ALLM (Auto low Latency Mode), VRR (Variable Refresh Rate) en HFR (High Frame Rate) ontbreken. Dat is opvallend vermits ze net voor gamers bedoeld zijn en Sony ook een spelconsole verkoopt. Er is een hoofdtelefoonuitgang voorzien maar je kunt ook een draadloze Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten.

Beeldkwaliteit

De XG95 combineert een VA-paneel met een Full Array achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 60 segmenten voor local dimming. Daarmee creëert hij een erg sterk contrast, en de aansturing vermijdt zo veel mogelijk dat je de segmentgrenzen ziet. Door het beperkt aantal zones is het echter mogelijk dat je in extreme gevallen toch de segmentgrenzen ziet. Dat is bijvoorbeeld merkbaar bij ondertitels in donkere scènes.

De X1 Ultimate processor werkt erg goed ruis en hinderlijke kleurbanden weg. De upscaling maakt haarscherpe beelden van al je bronnen, en bewaart mooi alle detail. De XG95 gebruikt zijn gesegmenteerde achtergrondverlichting ook om snel bewegende beelden mooi scherp en gedetailleerd weer te geven. Door ze kort uit te schakelen enkel op plaatsen in het beeld waar veel beweegt (X-motion Clarity), krijg je een scherp actiebeeld, zonder dat het donkerder wordt zoals op andere modellen.

De ‘Gebruiker’ mode is erg helder en prima gekalibreerd. Hij toont bijzonder veel zwartdetail, en combineert uitstekend contrast met zeer natuurlijke kleuren voor een bijzonder aangenaam beeld. Bij veel daglicht kan je de Bioscoop beeldmode gebruiken.

Sony KD-65XG9505 tv

HDR

Met een maximale piekhelderheid van 1180 nits en een ruim kleurbereik zet de XG95 indrukwekkende HDR-beelden op het scherm. De kalibratie in de ‘Gebruiker’ beeldmode is uitstekend. Alle schaduwnuances zijn zichtbaar en de televisie analyseert elk beeld en maakt alle witdetail zichtbaar. De uitstekende kleurweergave creëert knappe, realistische beelden. Enkel in donkere beelden met zeer heldere accenten is het mogelijk dat je de segmentgrenzen van de achtergrondverlichting zit. Deze Sony ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision, maar geen HDR10+.

Smart TV

Sony maakt gebruik van de nieuwe interface van Google’s Android TV (versie 8 Oreo). Daarin wordt alle content in horizontale kanalen gepresenteerd, zodat je makkelijker door je aanbod bladert. Dankzij de ingebouwde Chromecast speel je eenvoudig video of muziek van je smartphone op tv af.

Sony bracht bovendien nog een aantal significante verbeteringen aan. Zo koos het voor een krachtigere chipset dan vorige jaren, zodat je heel wat vlotter door de menu’s bladert. Bovendien verschijnen de ingangen nu in een lint onderaan het scherm, dat je kunt aanpassen op basis van je voorkeuzen. Je kunt er bovendien ook apps toevoegen. Ook de eigen menu’s verschijnen op die manier en ook deze kan je aanpassen. Een nieuwe bron kiezen of een snel een beeld- of geluidsinstelling aanpassen is dan ook supereenvoudig geworden.

Remote

Sony heeft in 2019 zijn remote aangepast. Hij is wat slanker, afgewerkt in mooiere materialen en heeft aangename toetsen. Bovendien werkt hij nu met Bluetooth én met IR, zodat je niet altijd hoeft te richten. Ook de layout is licht veranderd, maar de nieuwe keuzes zijn excellent. Zo staan de toetsen voor de ingangen, microfoon en instellingen nu vlak boven de D-pad, zodat je die snel kunt bereiken. De afspeeltoetsen onderaan vinden we nog steeds iets te klein. Samen met de nieuwe menu’s geeft deze remote een sterk verbeterd gebruiksgemak.

Geluidskwaliteit

Sony KD-65XG9505 tv

Met ‘Acoustic Multi Audio’ wil Sony er voor zorgen dat het geluid echt uit het beeld lijkt te komen. Daarvoor heeft het twee extra tweeters aangebracht aan de zijkant maar net achter het scherm. Ze staan schuin in de kamer gericht. Dat werkt betrekkelijk goed, maar de audiokwaliteit schiet eenvoudig te kort om echt een indruk na te laten. Een echt baslijn ontbreekt en de muziek klinkt soms erg schel. Sleutelen in de instellingen bracht geen oplossing, dus voor een goede soundtrack voorzie je best een externe oplossing. Als je een Atmos compatibele soundbar kiest, dan stuurt de Sony alle Atmos signalen door via de HDMI eARC-functie.

Conclusie

Deze Sony is een prima allrounder die voor heel wat kijkers een prima keuze is. Zijn goed contrast en natuurlijke kleuren zijn ideaal voor filmfans, terwijl de hoge helderheid en prima bewegingsscherpte belangrijk zijn voor sport en games.

De KD-65XG9505 gebruikt een gesegmenteerde achtergrondverlichting met weliswaar een beperkt aantal segmenten, maar hij zet ze uitstekend in om voor een diep contrast te zorgen. De kijkhoek is wat beperkt, dus je zit best zo centraal mogelijk voor het scherm. Uitstekende beeldverwerking, natuurlijke kleuren, veel schaduwnuances, zeer goede bewegingsscherpte en knappe HDR-beelden maken hem voor elke content een plezier om naar te kijken. Enkel de matige audioprestaties vallen ons wat tegen. De nieuwe gebruiksinterface en remote zorgen voor verbeterd gebruiksgemak. Hij is bovendien te vinden aan een scherpe prijs.

0 Reactie(s) op: Sony KD-65XG9505 - Uitstekende allround-tv

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.