Wiko View2 Plus: plussen en minnen

© PXimport

Wiko View2 Plus: plussen en minnen

Geplaatst: 10 november 2018 - 10:28

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Rens Blom

Wiko maakt al jaren budgetsmartphones, met de View2 Plus als nieuwste model. Het 249 euro kostende toestel ondervindt felle concurrentie van degelijke telefoons van onder andere Motorola, Nokia en Xiaomi. In deze Wiko View2 Plus review kijken we of de smartphone het kopen waard is.

De Wiko View2 Plus is één van de toestellen in de View-serie, en die modellen hebben bijna hetzelfde uiterlijk. De behuizing is van plastic, ligt fijn in de hand en voelt degelijk aan. De achterkant spiegelt en is gevoelig voor vingerafdrukken. De Wiko-telefoon gebruikt een langwerpig 19:9-beeldscherm met een een scherminkeping (notch) aan de bovenkant, al die is die groter dan noodzakelijk. Een Wiko-medewerker noemde de notch een feature, maar ik zie 'm op de View2 Plus vooral als een populair designelement zonder meerwaarde. Op dure telefoons zoals de iPhone Xs is de notch namelijk aanwezig omdat de voorkant geheel uit scherm bestaat, maar de Wiko-smartphone heeft onderop een brede balk.

Media has no description

© PXimport

Beeldscherm met lage resolutie

Het lcd-scherm heeft een prima kleurweergave en biedt de mogelijkheid om de kleurenintensiteit naar eigen wens aan te passen. Dat is fijn. De kijkhoeken en maximale helderheid van het display zijn ook aardig. De schermresolutie daarentegen stelt teleur. Op een 249 euro kostende smartphone verwachten we anno 2018 een full-hd-resolutie (minimaal 1920 bij 1080 pixels) voor scherp beeld.
De View2 Plus gebruikt echter een hd-resolutie (1512 bij 720 pixels), waardoor het display minder scherp overkomt. Dit merk je vooral bij het kijken van foto's en video's en dat is jammer, want het grote 5,9 inch scherm leent zich daar juist goed voor.

Media has no description

© PXimport

Hardware: gemengde gevoelens

Onder de motorkap van de Wiko View2 Plus draait een Qualcomm Snapdragon 450, een processor bedoeld voor budgetsmartphones. De chipset heeft acht kernen (octa-core) op 1,8 GHz en wordt in de Wiko-telefoon bijgestaan door een ruime 4GB werkgeheugen. De prestaties zijn in orde: bij normaal gebruik loopt de smartphone vlot genoeg. De populairste apps draaien zonder al teveel haperingen, al is het toestel niet bedoeld voor zwaardere games.

De keuze voor de Snapdragon 450 is opvallend, omdat de grootste concurrenten van de Wiko View2 Plus een krachtigere chipset hebben - bijvoorbeeld een Snapdragon 630, 636 of 660.h

Het opslaggeheugen van de Wiko-smartphone is met 64GB lekker ruim, al neemt het systeem 11GB in beslag. Wie niet genoeg heeft aan het interne geheugen, kan een micro-sd-kaartje toevoegen (max. 256GB).

De View2 Plus ondersteunt geen nfc en 5 GHz wifi en laadt op via een oude micro-usb-aansluiting in plaats van usb-c: typische bezuinigingen op een goedkopere telefoon. Jammer, zeker omdat veel vergelijkbaar geprijsde telefoons deze features wél hebben.

De keuze voor micro-usb betekent ook dat de accu van de Wiko-smartphone langzaam oplaadt. Gelukkig is de accuduur dik in orde, wat komt door de grote capaciteit (4000 mAh) en het lage-resolutie display. Ik kan zonder problemen twee dagen met de smartphone vooruit en wie het rustiger aandoet, haalt de drie. Dat lukt maar weinig telefoons.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Dubbele camera achterop

Achterop de Wiko-smartphone zit een dubbele 12 megapixel camera. De cameramodule is afkomstig van Sony en kan naast reguliere foto's en video's ook afbeeldingen maken met een scherpte-diepte-effect (bokeh). Hierbij wordt de secundaire lens ingezet om de achtergrond vast te leggen, en vervolgens te vervagen. Zo springt het object of de persoon op de voorgrond er meer uit. De bokeh-functie werkt doorgaans aardig, maar heeft wel eens moeite om de randen van een object te herkennen. Ook de belichting vormt regelmatig een probleem. Duurdere telefoons maken beduidend betere bokeh-plaatjes.

De normale foto's en video's zien er prima uit en zijn goed genoeg voor sociale media. Er zijn concurrerende toestellen die betere afbeeldingen schieten, vooral in het (schemer)donker. Voorbeelden zijn de Xiaomi Mi A2 en de Motorola Moto G6 Plus.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Software

De Wiko View2 Plus draait op moment van schrijven op het oude Android 8.1 (Oreo). Versie 9.0 (Pie), dat in augustus uitkwam, is dus nog niet te vinden op de Wiko-smartphone. Of daar verandering in komt, is nog maart de vraag. Wiko kan niet beloven dat de View2 Plus een Pie-update krijgt, wat wij een kwalijke zaak vinden voor een 249 euro kostende telefoon. Vergelijkbare toestellen van Nokia en de Motorola Moto G6 (Plus) draaien al op Pie of krijgen de software-update nog.

Wiko belooft de View2 Plus twee jaar lang minimaal eens per drie maanden een beveiligingsupdate te geven. Dat is gebruikelijk in deze prijsklasse, en het is fijn dat de fabrikant hier wél duidelijk over is.

Wat ook te prijzen valt, is dat het Franse Wiko een nagenoeg onaangetaste Android-versie gebruikt. Er zijn een paar apps toegevoegd, maar daar heb je geen last van. De features die Wiko heeft ingebouwd om de telefoon slimmer en gebruiksvriendelijker te maken, storen evenmin. Voor sommigen zijn ze zelfs handig. Zo kan je het toestel ontwaken uit de slaapstand door tweemaal op het display te tikken en de knoppen in de navigatiebalk wat aanpassen.

Wiko's aanpassingen aan de Android-software, zijn over het algemeen wel slecht (uit het Frans?) vertaald. Niet alleen is de woordkeuze onlogisch, sommige zinnen bevatten ook spel- en tikfouten. Geen ramp, maar het komt wel knullig over.

Wiko's software is matig vertaald

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie

De Wiko View2 Plus is een smartphone met duidelijke plussen en minnen. Zo biedt hij een fraai ontwerp, veel werk- en opslaggeheugen en een lange accuduur. Wiko's software werkt prima en de gegarandeerde beveiligingsupdates houden het toestel twee jaar up-to-date. Toch valt er ook genoeg aan te merken op de View2 Plus, wat komt omdat Wiko veel bezuinigingen heeft doorgevoerd. Een lage-resolutie scherm, een minder krachtige processor, het gebrek aan nfc, 5 GHz wifi en usb-c maken de smartphone minder compleet dan zijn grootste concurrenten. Tel daar de onduidelijkheid over een Android Pie-update bij op en we moeten concluderen dat er voor dit geld betere telefoons te koop zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Motorola Moto G6 Plus, de Xiaomi Mi A2 en de Nokia 6 (2018).

6,5

Ons oordeel

Wiko View2 Plus

Pluspunten

Duidelijkheid over beveiligingsupdates

Genoeg werk- en opslaggeheugen

Lange accuduur

Dual-sim

Minpunten

Micro-usb

Hd-scherm

Relatief zwakke processor

Geen 5 GHz wifi en nfc

...maar geen belofte over Android Pie

Conclusie

**Prijs** € 249,- **Kleuren** zwart, goud en paars **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 5,9 inch lcd (1512 x 720) **Processor** 1,8 GHz octacore (Snapdragon 450) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,3 x 7,3 x 0,9 cm **Gewicht** 166 gram **Overig** dualsim **Website** [www.nl.wikomobile.com](https://nl.wikomobile.com/m2519-view2-plus)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000