Wat is Advanced Protection voor Nest-apparaten?

© PXimport

Wat is Advanced Protection voor Nest-apparaten?

Geplaatst: 7 juli 2020 - 06:28

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Laura Jenny

Als je een Gmail-account hebt dan ken je tweestapsverificatie waarschijnlijk, het beveiligingssysteem waarbij er na invoer van je wachtwoord nog een code naar je wordt ge-sms’t die je dan moet intoetsen om zo toegang te krijgen tot de mailbox. Er is echter meer beveiliging vanuit Google: Advanced Protection. Iets dat Nest-apparaten vanaf nu ook hebben.

Nest is het beste te omschrijven als Google’s smarthome-lijn. Het was eerst een apart bedrijf dat zich vooral bezighield met camera’s, maar inmiddels is er vanalles van Nest: sensoren, rookmelders, enzovoort. Allerlei apparaten om je huis veiliger te maken. En nu worden die producten om je huis veiliger te maken, op hun beurt weer veiliger gemaakt.

Google heeft aangekondigd dat je niet langer hoeft te kiezen wanneer je je Nest instelt. Je hoeft je Google-account nu niet voor het Advanced Protection-programma of Nest aan te melden: het kan beiden tegelijk. Uiteindelijk wil Google het Advanced Protection-programma zo breed mogelijk uitrollen voor al zijn gebruikers. Momenteel is het beschikbaar voor Google Cloud, Android, G Suite, Drive en Gmail.

Tweestapsverificatie maakt deel uit van het Google Advanced Protection-programma, maar heeft dan niet alleen die code uit het smsje nodig. Het heeft ook een extra beveiligingssleutel nodig. Maar, wat als je die fysieke sleutels kwijtraakt? Google wil extra dingen van je weten, dingen die anderen niet weten en waardoor je toch nog toegang tot je account kunt krijgen. Dat kost echter een paar dagen, dus het is niet aan te raden slordig om te gaan met die beveiligingscodes.

In principe is het Advanced Protection-programma niet zozeer gestart voor alle Google-gebruikers, maar juist voor zij die meer risico lopen op online aanvallen. Denk daarbij aan politici, activisten, journalisten en directeurs van grote bedrijven. Kortom, mensen die bepaalde foto’s en informatie in handen hebben die zeer waardevol is voor anderen. Het Advanced Protection-programma maakt het wat omslachtiger om in te loggen, waardoor het sowieso niet iedereen even goed zal bevallen.

Fysieke beveiligingssleutel

Je gebruikt er namelijk een fysieke beveiligingssleutel voor in combinatie met een wachtwoord. Het is een goede manier om kwaadwillenden buiten te houden. Niet alleen hackers, maar bijvoorbeeld ook onbekende apps. Dat betekent dat alleen Google-apps en bepaalde apps van buiten toegang krijgen tot je account, dus als jij op webshops en social media vaak inlogt met je Google-account, dan krijg je geen toegang meer.

Wil je gebruikmaken van Advanced Protection, dan heb je een telefoon nodig die op minimaal iOS 10 of Android 7 draait. Apple-gebruikers kunnen de Google Smart Lock-app gebruiken, maar Android-gebruikers kunnen de beveiligingssleutel gebruiken die al in de telefoon zit. Daarnaast heb je twee fysieke beveiligingssleutels nodig. Eentje die je altijd gebruikt, eentje die er puur is als back-upplan. Het liefst zijn die niet identiek. De ene werkt bijvoorbeeld via bluetooth, die ander via usb.Google heeft een Titan-beveiligingssleutel die hiervoor geschikt is.

Die fysieke sleutel is belangrijk. Mocht je namelijk slachtoffer zijn van phishing, dan kan de dader alsnog geen toegang krijgen tot je Nest-apparatuur. Immers heeft hij of zij daarvoor ook die tastbare sleutel nodig. Kortom, je informatie is aanzienlijk beter beveiligd, maar het betekent wel dat je zelf ook elke keer door dat hele proces moet om in te loggen op je Google-account.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten