Met deze tips laad je je smartphone veilig en efficiënt op

Door: Rens Blom | 31 januari 2022 09:06

How To

Iedereen laadt zijn of haar smartphone anders op, maar wat is de beste manier? De accu op de juiste manier opladen is veiliger en vermindert de slijtage. In dit artikel geven we tien tips om de accu via de usb-kabel en draadloze oplader optimaal op te laden.

Tip 01: De juiste oplader

Je smartphone optimaal opladen, begint bij het gebruiken van de juiste oplaadadapter. Gebruik het liefst de originele adapter die bij je toestel in de doos zit, want die is ervoor ontwikkeld. Heb je een nieuwe Samsung-telefoon of iPhone die zonder adapter komt, raadpleeg dan de website van de fabrikant om de juiste adapter te kiezen. 

Dit geldt ook als je een extra adapter wil, bijvoorbeeld voor op kantoor. Vermijd spotgoedkope adapters van webwinkels of de lokale discountwinkel. Die zijn doorgaans van matige kwaliteit en kunnen de accu beschadigen zonder dat je het direct doorhebt. Of ze raken oververhit, wat explosie- en brandgevaar kan opleveren.

Tip 01 Optimaal opladen begint met de juiste oplader.

Tip 02: Kijk naar procenten

Grote kans dat jij de accu van je smartphone elke keer oplaadt tot honderd procent. Dat klinkt logisch, maar heeft wel negatieve invloed op de levensduur van de accu. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de accu sneller slijt als hij elke keer volledig oplaadt. Een accu die sneller slijt, loopt na een jaar sneller leeg, omdat hij minder energie kan opslaan.

Volgens de onderzoeken blijft de slijtage beperkt als je de accu tot tachtig procent oplaadt. Wat dus wel betekent dat je ‘m in de praktijk vaker moet opladen. De onderzoeken maken ook duidelijk dat je de accu het beste kan opladen als hij nog twintig procent overheeft. De accu leeg laten lopen zodat je toestel uitgaat, is minder goed voor de accu.,

Tip 02 Je kunt de accu het best tussen de 20 en 80 procent houden.
Vermijd spotgoedkope adapters van webshops of de lokale discountwinkel

Tip 03: Snelladen is handig

Smartphones laden steeds sneller op, wat onder andere te danken is aan de usb-c-oplader. Snelladen vereist doorgaans de usb-kabel en adapter die in de doos van het toestel zitten. Houd hier rekening mee als je een extra oplader wilt en zo snel mogelijk wilt opladen. 

De meeste wetenschappelijke onderzoeken maken duidelijk dat snelladen de slijtage van de accu wat versnelt, maar dat de effecten na twee jaar gebruik nog beperkt zijn. Fabrikanten noemen dit ook en verbeteren hun snellaadtechnieken elk jaar om de temperaturen te verlagen en zo indirect de slijtage van de accu te verminderen. Toch blijft het duidelijk dat de accu langzamer opladen beter is, waarover verderop meer.

Tip 03 Onder meer OnePlus verkoopt smartphones met een 65watt-oplader.

Tip 04: Langzamer is beter

Wil je zo lang mogelijk met je smartphone doen, dan doe je er goed aan de slijtage van de accu te beperken. Omdat duidelijk is dat zo snel mogelijk opladen de slijtage ietwat versnelt, kun je de accu beter langzamer opladen. Dit is met name handig als je geen haast hebt, bijvoorbeeld omdat je je toestel ‘s nachts oplaadt. 

Een ander voordeel van langzamer opladen is dat er minder warmte ontstaat en de oplaadadapter en je smartphone koeler blijven. Onder meer Sony en Apple zijn voorstander van langzamer opladen. Een oplaadsnelheid van 10 watt is langzaam, maar vlot genoeg om een gemiddelde smartphone-accu binnen vier uur op te laden.

Tip 04 Sony is één van de merken die voorstander is van langzamer opladen.

Tip 05: De temperatuur

Bij het opladen van de accu komt warmte vrij, zowel via de oplaadadapter als in de smartphone zelf. Met name dat laatste is een aandachtspunt, want de warmteontwikkeling kan de slijtage van de accu versnellen en heeft ook praktische gevolgen. Een toestel dat oplaadt wordt warmer, zeker als je hem ondertussen gebruikt. Dan kun je dus beter niet doen, zeker niet als je een krachtige snellader gebruikt. 

Let ook goed op de omgevingstemperatuur. Een accu houdt – los van of hij wel of niet oplaadt – niet van heel lage of hoge temperaturen. Met name een hoge omgevingstemperatuur kan tot oververhitting leiden. Daarom is het zeer onverstandig om je smartphone tijdens het opladen onder je kussen of in de volle zon te leggen.

Tip 05 Laad je smartphone op een koele plek op, dus niet onder je kussen.
Een accu houdt – los van het opladen – niet van hele lage of hoge temperaturen

Tip 06: Softwarehulpjes

De meeste smartphones helpen je met tips om optimaal op te laden. Zo waarschuwt een toestel je doorgaans als hij tijdens gebruik te warm dreigt te worden en schakelt hij zichzelf bijvoorbeeld uit als dat gebeurt. En veel smartphones hebben ook functies in het instellingenmenu om het oplaadproces naar eigen wens aan te passen. Denk aan een bedtijdschema, waarbij je instelt tussen welke tijden de accu langzamer moet opladen, ook als je de krachtige snellader aansluit. 

Langzamer opladen is, zoals gezegd, gunstiger voor de levensduur van de accu. De namen van dit soort functies verschillen per smartphonemerk, maar zijn doorgaans te vinden bij de instellingen van de accu. In de meeste gevallen werken ze zowel voor bedraad als draadloos opladen.

Tip 07: Draadloos laden

Kan jouw smartphone draadloos opladen door ‘m op een oplaadmat te leggen? Fijn, maar let op de aandachtspunten. Zo’n oplaadmat dien je namelijk in veruit de meeste gevallen zelf te kopen en de technische verschillen tussen deze opladers zijn groot. 

Kijk allereerst naar de minimale output – in watt – die jouw smartphone nodig heeft om draadloos op te laden. Vaak is dat 10 watt. Neem een model dat zeker genoeg stroom levert. Er zijn ook draadloze opladers van 5 en 7,5 watt, maar die zijn vooral bedoeld om accessoires op te laden, zoals draadloze oordopjes of een smartwatch

Er zijn ook oplaadmatten die meerdere apparaten tegelijk kunnen opladen. Controleer ook bij zo’n model de minimale output in watt per oplaadspoel.

Tip 07 Kies een draadloze oplader die krachtig genoeg is en denk aan de toekomst (foto: IKEA).

Tip 08: Meer dan watt

Hoewel de output in watt belangrijk is bij het kiezen van de juiste draadloze oplader, spelen er meer factoren. Want hoewel alle smartphones die draadloos opladen, gebruikmaken van de technische Qi-standaard, verschilt de implementatie. Een implementatie die goed verwerkt is in de draadloze oplader van de betreffende fabrikant, maar doorgaans niet in die van derde partijen. 

Merkeigen implementaties zijn vooral een aandachtspunt als je je smartphone zo snel mogelijk draadloos wil opladen. Een draadloze oplader van merk A met een output hoger dan 15 watt kan die output vaak alleen leveren aan een specifieke smartphone van merk A. Aan apparaten van andere merken levert de oplader doorgaans maximaal 15 watt. Je kunt dit controleren door navraag te doen bij de verkoper of fabrikant.

Tip 08 De draadloze OnePlus-oplader van 50 watt laadt andere smartphones langzamer op.
De technische verschillen tussen draadloze opladers zijn groot

Tip 09: Minder efficiënt

Een derde aandachtspunt bij draadloos opladen is dat het oplaadproces minder efficiënt verloopt dan bedraad opladen. Er gaat simpelweg wat stroom verloren in de magnetische velden tussen de smartphone en de oplaadmat; stroom die dus niet in de accu komt. Bij bedraad opladen speelt dit niet. Wil je de accu van je smartphone zo snel mogelijk vol (of tot tachtig procent) hebben, dan kun je dus beter de usb-kabel pakken.

Tip 10: Omgekeerd opladen

Tot slot een tip over een relatief nieuwe functie: je smartphone gebruiken om draadloos een ander apparaat op te laden. Dit werkt alleen met smartphones die zelf draadloos kunnen opladen én deze functie ondersteunen. Uiteraard heb je ook een apparaat nodig dat zelf draadloos kan opladen, bijvoorbeeld een geschikte smartphone of accessoire als smartwatch of elektrische tandenborstel. 

Je legt de ene smartphone met het scherm naar beneden neer en legt het andere apparaat erop met het scherm naar boven. Nadelen van deze oplaadfunctie is dat het erg langzaam gaat (doorgaans met 5 watt), het minder efficiënt is dan bedraad opladen en dat je beide apparaten niet tot nauwelijks kunt gebruiken tijdens het opladen.

Tip 10 Omgekeerd draadloos opladen is nuttiger voor accessoires.

1 Reactie(s) op: Met deze tips laad je je smartphone veilig en efficiënt op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 februari 2022 17:22 WimN
    Jammer dat je niet een maximaal laadpercentage in kan stellen bij een iPhone. Maar met wat 'knutselen' kan het toch. Via 'Shortcuts' laat ik een commando naar Home Assistant sturen om de lader uit te zetten als het niveau boven de 80% (of 90%) komt. 's Avonds om 22:00 laat ik de lader weer aan gaan voor de nieuwe nachtelijke laadsessie.
    Ook voor mijn Apple Watch maar dat was wat lastiger….
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.