15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

Door: richard-veenstra | 31 augustus 2021 19:56

Review

Wil je weer fitter worden, maar ben je niet zo'n sportschooltype? Je kunt tegenwoordig ook vanuit huis het nodige doen om aan je gezondheid te werken. Er zijn veel apps om fit te worden met behulp van je smartphone en wij lichten er 15 uit.

Meer wegen naar Rome

Fitter worden kan op vele verschillende manieren. Je kunt beginnen met hardlopen om je conditie te verbeteren of thuis op een matje spieroefeningen doen. Een app kan je erbij helpen een dagelijkse routine te vinden en kan je door notificaties 'dwingen' om op een bepaald moment van de dag je sportsessie te doen. Naast conditie en spieropbouw horen flexibiliteit en stressreductie ook bij het fitter worden. Daarom vind je in de lijst ook een paar goede yoga-apps. Voor zwangere vrouwen hebben we een aparte app aan de lijst toegevoegd en als je al je sportieve activiteiten liever in spelvorm wilt gieten, dan vind je hier ook een app voor. Vrijwel alle apps zijn voor zowel iOS als Android beschikbaar.

01 Strava GPS Running and Cycling

Strava is één van de beste apps om te gebruiken tijdens het hardlopen. Voor je de app kunt gebruiken, meld je je aan met je e-mailadres of je Facebook-account. Zodra je op de knop Opnemen tikt, kun je linksboven kiezen of je een hardloop- of fietstocht wilt tracken. Om je te motiveren, kun je in de app deelnemen aan uitdagingen. Dit is erg leuk, nodig bijvoorbeeld vrienden uit om dezelfde uitdagingen aan te gaan. De premium-versie van Strava kost 7,99 euro per maand of 5 euro per maand als je direct voor een heel jaar betaalt, hiervoor krijg je trainingsplannen en extra analysemogelijkheden. Zo kun je je hartslag- en vermogensgegevens importeren, zodat Strava kan laten zien hoe hard je gewerkt hebt. Ook kun je aangepaste doelen instellen en makkelijker routes plannen en ontdekken. 

Strava GPS Running and Cycling

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

02 RunKeeper

RunKeeper is samen met Runtastic de grote concurrent van Strava. De app is ongeveer hetzelfde opgebouwd, maar het leuke van RunKeeper is dat je heel gemakkelijk doelen voor jezelf kunt opstellen, de app kan je hierbij helpen. Wil je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd vijf of tien kilo afvallen, dan geef je dit in de app aan en zal de app je concrete hulp geven dit doel te halen. Naast hardlopen zijn ook andere activiteiten te tracken, zoals fietsen, roeien en nordic walking.

RunKeeper

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

03 C25K

Als je iets serieuzer aan de slag wilt met hardlopen, dan is de app C25K een geweldige app. C25K staat voor 'Couch to (2) 5 km'. De app wil jou dus helpen om van de bank af te komen en 5 kilometer te kunnen rennen. Hij biedt je een perfecte voorbereiding voor jouw eerste 5 kilometer-duurloop. Het enige wat je hoeft te doen, is de aanwijzingen in de app te volgen. Het is de bedoeling dat je drie keer in de week rent, na acht weken ben je klaar om vijf kilometer achter elkaar te rennen. Elke work-out duurt 30 tot 40 minuten.

C25K

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

04 Fitocracy

Ben je niet zo van het hardlopen en ga je liever met gewichten aan de slag? Fitocracy focust erg op het sociale aspect van sporten en je krijgt bij elke sessie die je afrondt een aantal punten. In de app kun je jezelf aan groepen toevoegen en de strijd aangaan met leden van deze groep. De termen die in de app vaak voorbij komen worden gelukkig uitgelegd, erg handig als je een beginner bent. Fitocracy ziet er bovendien erg goed uit en voor elke oefening is een video beschikbaar die je op elk moment kunt raadplegen door naar boven te vegen.

Fitocracy

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

05 JEFIT Workout

JEFIT is een uitgebreide app met heel veel verschillende work-out-oefeningen. Voordat je begint, is het handig om je gegevens in te vullen zodat de app je een gericht trainingsschema kan geven. De app is wel een beetje onoverzichtelijk en niet zo intuïtief als de concurrentie, maar het is geweldig dat er zo veel gratis oefeningen in de app te vinden zijn. Elke oefening heeft een omschrijving en een aantal afbeeldingen, zodat je de oefening perfect kunt uitvoeren. Je kunt bovendien je eigen sessies aanmaken.

JEFIT Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

06 Google Fit

Google Fit is alleen voor Android beschikbaar. Met deze app kun je je bewegingen tracken. Als eerste geef je je gewicht, lengte en leeftijd in. Zodra je gaat bewegen, weet Google Fit wat voor soort beweging dit is en zal het met behulp van de sensoren in de smartphone weergeven hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand. Je kunt externe sensoren en apps op Google Fit aansluiten voor gedetailleerde metingen en verslagen. Apple heeft overigens een soortgelijke dienst, de app Gezondheid is standaard in iOS ingebouwd.

Google Fit

Besturingssysteem
Android
Prijs
Gratis

07 7 Minute Workout "Seven"

Niet iedereen heeft zin in een lange work-out, deze app kan een uitkomst zijn. De app 7 Minute Workout (hier voor Android) gaat ervan uit dat je elke dag wel zeven minuten tijd kunt vrijmaken voor een paar oefeningen. Doordat de app je meldingen stuurt, word je gestimuleerd om elke dag even de tijd te nemen om aan paar minuten te sporten. Je kunt kiezen of je een full-body work-out wilt doen of alleen een bepaald deel van je lichaam wilt trainen. De app is een goede manier om weer in een sportritme te komen.

7 Minute Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

08 Runtastic Six Pack

Runtastic heeft een goede hardloop-app, vergelijkbaar met RunKeeper en Strava. De makers hebben echter nog meer apps: bijvoorbeeld Sixpack, puur gebaseerd op het trainen van je buikspieren. De app bestaat uit drie programma's, je moet eerst het eerste programma van tien dagen volledig doorlopen. Elke dag moet je ongeveer tien tot twintig minuten oefeningen doen, deze worden allemaal heel helder beschreven in de app. Een upgrade naar de volledige versie biedt meer work-out-opties en trainingsprogramma's. Alle oefeningen kun je in de app voor en na je training nog eens bekijken.

Runtastic Six Pack

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

09 Sworkit

Sworkit is een volledige work-out-app met ongelooflijk veel functies. Je kunt niet alleen krachttraining doen met de app, Sworkit geeft ook een heleboel stretch-tips en heeft een veel yoga-programma's aan boord. Door middel van video's zie je hoe je de oefening perfect uitvoert en een vriendelijke stem leidt je naar de volgende oefening. Sworkit heeft een beloningssysteem in de vorm van medailles die je op je socialmedia-accounts kunt delen. Na een sessie geeft de app bovendien aan hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Sworkit

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

10 StrongLifts 5x5

Stronglifts 5x5 is een app die speciaal is bedoeld voor mensen die op krachttraining willen focussen. Voer eerst je leeftijd, gewicht en lengte in en vertel hoeveel gewicht je per fitness-onderdeel nu kunt tillen. De app geeft vervolgens aan met welk gewicht je per onderdeel moet beginnen. Stronglifts 5x5 is een soort notitie-app waar je invult of je de gezette doelen daadwerkelijk hebt behaald. Je kunt de app het beste gebruiken als aanvulling op je sportschool-abonnement, je wordt steeds uitgedaagd om te trainen met meer gewicht.

Sporthorloge kopen

Wil je je prestaties nauwkeurig bijhouden, dan is een sporthorloge wel handig. Een sporthorloge houdt, in tegenstelling tot veel activity trackers, niet alleen bij hoeveel stappen je hebt gezet, maar ook hoe hard je hebt gelopen en waar je hebt gelopen. Tegenwoordig hebben veel horloges bovendien een hartslagmeter, naast een meetfunctie voor het zuurstofgehalte in je bloed. Wij geven in een ander artikel wat tips over waar je op moet letten als je zo'n horloge wilt kopen.

StrongLifts 5x5

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

11 Pocket Yoga

Fit zijn heeft niet alleen te maken met gewichten heffen of hardlopen, ook flexibiliteit is belangrijk. En hoe train je dit beter dan met wat dagelijkse yoga-oefeningen? Pocket Yoga is een handige app die vijf verschillende programma's aanbiedt met elk tientallen poses. Van elk programma kun je de tijd aanpassen en geef je aan of je beginner of gevorderde bent. Als je meer wilt weten over de poses, dan kun je alle poses plus een omschrijving voor of na je training bekijken. Je kunt helaas niet zelf je programma's samenstellen.

Pocket Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
€3,49

12 Daily Yoga

Om de app Daily Yoga te kunnen gebruiken, moet je je aanmelden via e-mail of Facebook. Handig is dat je van elke pose een informatieve video kunt zien, dit is vaak veel duidelijker dan een tekstinstructie. De app heeft een paar gratis programma's, maar als je alles uit de app wilt halen, heb je voor 12,99 dollar per maand toegang tot alle programma's. Dit is een flinke investering, maar dan heb je wel toegang tot heldere instructies en prima yoga-oefeningen. De gratis versie heeft overigens af en toe irritante reclames. Overigens loopt er op het moment van schrijven (augustus 2021) een kortingsactie, waardoor een abonnement slechts 4,16 dollar per maand kost. Een schijntje, zeker ten opzichte van de originele prijs. Je moet dan wel direct voor een heel jaar betalen. Wil je dat niet, dan is een abonnement wel heel erg duur, namelijk bijna 21 dollar per maand. 

Daily Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

13 FitStar Yoga

FitStar Yoga is een zeer gelikte app met mooie video's en gesproken instructies. Tijdens poses word je gemotiveerd de pose correct uit te voeren en achteraf kun je aangeven hoe lastig de pose voor jou was. Enige nadeel is dat de app redelijk veel ruimte op je smartphone in beslag neemt, een sessie kan zo een paar honderd megabyte groot zijn. Helaas is de yoga-app alleen voor iOS beschikbaar. FitStar heeft ook een work-out-app, deze is vergelijkbaar qua stijl en ook voor Android verkrijgbaar.

FitStar Yoga

Besturingssysteem
iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

14 Pregnancy Workout Free

Als je zwanger bent, kun je niet alle normale oefeningen doen. Er is gelukkig een goede app (ook beschikbaar voor Android) voor zwangere vrouwen beschikbaar. Kies in welke fase van je zwangerschap je je bevindt. Per fase heb je één gratis sessie. Als je toegang tot de andere vier wilt, dan moet je upgraden naar de volledige versie. Je kunt per oefening zien hoe je deze moet uitvoeren, maar door de simpele vormgeving is dit af en toe lastig te zien. De gratis versie heeft reclame onder in beeld.

Pregnancy Workout Free

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

15 Zombies, Run!

Even een andere benadering om fitter te worden. Zombies, Run! is een spel wat je speelt door in de echte wereld te rennen of te lopen. Je luistert naar het verhaal op je koptelefoon en je hoort wanneer je moet rennen voor zombies of wanneer er andere monsters op je afkomen. Door het spelelement vergeet je af en toe dat je aan het sporten bent en word je spelenderwijs fitter. De app heeft nog meer sessies zoals intervaltrainingen aan boord.

Zombies, Run!

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

1 Reactie(s) op: 15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 april 2016 17:46 probeertehelpen
    weinig fiets apps moet ik zeggen. En irritante reclames dat wel. Ik kijk wel google afbeeldingen en of video's en draai deze af op mijn laptop. Ik haal ze allemaal van Youtube. voorbeeldje.

    https://www.youtube.com/watch?v=m52Xi-nRVd0
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.