15 beginnerstips voor Android

Door: Joris Peterse | 16 november 2016 15:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8. Achtergronden en widgets

Natuurlijk wil je niet die saaie standaardachtergrond en wil je handige widgets om je inbox in de gaten te houden, muziek te bedienen of nieuwskoppen te lezen.

Dit kun je heel eenvoudig instellen door een leeg plekje op je startscherm te zoeken en kort ingedrukt te houden. Onderin verschijnen een paar opties: wanneer je voor Achtergrond kiest, kun je een nieuwe wallpaper uitzoeken uit je eigen fotomappen of er een kiezen uit de standaardachtergronden. Ook kun je op deze manier allerlei widgets toevoegen. Wanneer je niet genoeg ruimte meer hebt op je huidige startscherm, schuif je de widget gewoon tegen de rechterzijkant, zodat er een startscherm bijkomt. Eventueel zijn er ook veel apps die mooie wallpapers aanbieden, Walmax is er een van.

9. Koppelen aan de pc

Je kunt je Android gewoon koppelen aan de pc en via de verkenner bestandjes heen en weer kopiëren. Als je je Android met een kabeltje met de pc verbindt, werkt het echter niet altijd direct. Zorg er dan voor dat je Android ontgrendeld is zodra de kabel is aangesloten. In nieuwe Android-versies moet je het toestel ook nog even in de mediaoverdracht-modus zetten. Dit doe je door het notificatiepaneel naar beneden te vegen en de alleen-opladen-modus te wijzigen.

10. Versie checken en updaten

Vraag je je af op welke Android-versie jouw toestel draait? Dat kun je in de Instellingen vinden. Ga in het menu helemaal naar beneden naar Over de telefoon (of tablet). Hier kun je de Android-versie checken. Bij Software-update kun je tevens controleren of er een nieuwe update voor je klaarstaat, als je toestel dat zelf nog niet heeft gemeld.

11. Autocorrect uitzetten

Het is vooral een probleem voor mensen met een iPad of een iPhone, maar ook op Android kan autocorrect je berichtjes en mailtjes verknallen. Je moet diep in de instellingen om het uit te zetten. Ga hiervoor (in de instellingen natuurlijk) naar Taal en invoer en selecteer onder Toetsenbord en invoermethode het toetsenbord dat je gebruikt (in mijn geval is dat Google-toetsenbord). Wanneer je deze hebt geselecteerd, kun je bij Tekstcorrectie terecht voor de autocorrect-instellingen. Door het schuifje bij Autocrrectie uit te zetten, worden je woorden nooit meer zonder dat je het merkt aangepast.

12. WhatsApp back-up

Waarschijnlijk is de installatie van WhatsApp het eerste wat je hebt gedaan toen je je nieuwe Android-toestel uit de doos hebt gehaald.

Wil je bij je volgende toestel geen verlies van je chatberichten en andere media, dan kun je beter even de back-up aanzetten.

Open hiervoor WhatsApp, ga naar de instellingen en kies Chat back-up. Hier kun je aanzetten dat WhatsApp de gespreksgeschiedenis (inclusief foto’s en video’s) bewaart op Google Drive.

13. Accuvreters vinden

Je wilt altijd zo lang mogelijk met je accu doen, daarom is het handig om te weten wat de grootste stroomvreters zijn op je Android. Als je in de Instellingen naar Accu gaat, krijg je netjes een lijstje van de processen die die het slechtst voor je batterij zijn. Vaak staan hier systeemprocessen in, maar soms kom je ook apps tegen (Facebook is een hele beruchte accuvreter). Wanneer je op een app in de lijst drukt, kom je in een venster terecht waar je de app kunt verwijderen of stopzetten, maar dat laatste heeft weinig nut.

14. Bluetooth-apparaat koppelen

Veel apparatuur kun je via bluetooth koppelen, zoals headsets, speakers en smartwatches. Het koppelen is een eenvoudig klusje. Ga in de Instellingen naar Bluetooth en je Android gaat op zoek naar bluetooth-apparaten in de buurt. Het is natuurlijk wel zaak dat je bluetooth-apparaat aan staat en binnen een straal van een paar meter is. Beschikbare bluetooth-apparaten verschijnen dan vanzelf in een lijstje op je Android, even tikken je verbindt ermee. Wanneer je verbonden bent, verschijnt er een tandwiel-icoontje waarbij je eventueel de instellingen voor je bluetooth-apparaat aanpast.

15. Muziek overzetten

Je hebt geen duur streaming-abonnement nodig om lekker naar muziek te luisteren op je toestel. Je kunt gewoon je eigen mp3-collectie overzetten. Sluit hiervoor je Android aan op je pc (zie hiervoor ook tip 9: Koppelen aan de pc). Via de Verkenner kun je je Androidtoestel vinden bij Deze pc, open dit en ga vervolgens naar het mapje Music. Als je hier je mp3-bestanden naartoe kopieert, behandelt je toestel deze bestanden als je lokale muziekcollectie. Je kunt het luisteren (zonder internetverbinding) in Play Music, maar ook andere muziekapps zoals Shuttle en PowerAmp spelen je bestanden gewoon af.

1 Reactie(s) op: 15 beginnerstips voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 december 2016 11:14 w.jordaan5@upcmail.nl
    Ik wil graag meer informatie over een smart tv met android,ik heb een panasonic smart tv typeTX 40 CS 630 LED,wat zijn voor mij de mogelijkheden betreft het internet?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.