15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

Door: richard-veenstra | 03 december 2019 06:10

Levensduur accu verlengen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Je smartphone zit steevast in je broekzak of tas en moet altijd beschikbaar zijn. Helaas raakt de accu van je smartphone gedurende de dag leeg en moet je hem opnieuw opladen. Hoe voorkom je dat je smartphone zo snel leeg gaat? Wij geven je de 15 beste tips en trucs.

01 Helderheid reduceren

Het display van je smartphone gebruikt verreweg de meeste energie en daarom is het zinvol om de helderheid niet altijd op maximaal te laten staan. In iOS ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid, in Android vind je dit bij Instellingen / Weergave. Op beide systemen kun je ook naar beneden vegen en met een schuif de helderheid van je scherm aanpassen. iOS heeft een donkere modus om je accu te besparen en in Android vind je bij de instellingen ook nog opties om bijvoorbeeld de nachtverlichting in te schakelen.

02 Weet wat stroom vreet

Meten is weten en daarom ga je in Android naar Instellingen / Batterij om te zien hoe het met je accu is gesteld. Bovenin zie je hoeveel acculading je nog over hebt en hoelang je hiermee ongeveer kunt doen als je niet te zware taken uitvoert. Handig is de optie Batterijbesparing. Tik erop en zet de schuif achter Batterijbesparing inschakelen aan. Eronder bepaal je wanneer je smartphone dit moet doen. Als batterijbesparing is ingeschakeld, verandert je smartphone de helderheid van je scherm, laat het sommige apps zien met een zwarte achtergrond en worden sommige systeemfuncties tijdelijk uitgeschakeld.

In iOS ga je naar Instellingen / Batterij om de energiebesparingsmodus in te schakelen.

Accu van een smartphone
De optie Batterijbesparing is een handige optie in Android.

03 Automatisch slot aanzetten

Zorg ervoor dat het scherm van je smartphone niet onnodig lang blijft aanstaan als je het een tijdje niet gebruikt. In iOS navigeer je naar Instellingen / Batterij en tik je op Automatisch slot. Hier kies je na hoeveel minuten het scherm vanzelf moet uitgaan. In Android vind je een soortgelijke functie bij Instellingen / Weergave / Geavanceerd / Slaapstand. Tik erop en kies voor een tijdsduur tussen 15 seconden en 30 minuten.

04 Laat je apps open

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten. Het afsluiten en opnieuw opstarten verbruikt namelijk meer energie dan het aan laten staan op de achtergrond. Doet een app raar, dan moet je het natuurlijk wel stoppen. In Android tik je een seconde op een app-icoontje en kies je voor App-info. Tik op Nu stoppen om een app meteen te stoppen.

05 Meldingen uitzetten

Accounts
Laat apps niet meer automatisch gegevens synchroniseren.

Meldingen zijn handig en soms noodzakelijk, maar als een app steeds op de achtergrond checkt of er dingen gebeuren die het je moet meedelen, vreet dit uiteraard energie. De oplossing: alleen berichten en meldingen ophalen zodra je een app opent. Dit doe je in Android door naar Instellingen / Accounts te gaan en helemaal onderaan de optie Gegevens automatisch synchroniseren uit te zetten. Uiteraard is dit niet altijd handig, maar je kunt deze optie inschakelen als je nog erg weinig accu over hebt en niet de mogelijkheid hebt je smartphone snel bij te laden.

In iOS kun je dit natuurlijk ook doen, je vindt dit bij Instellingen / Berichtgeving. Zet de schuif uit om geen enkele notificatie meer te zien of tik op een app om het alleen voor deze app uit te zetten.

06 Locatie uitzetten

Eén van de grootste boosdoeners van het leeglopen van je accu is de gps-functie op je smartphone. Wil je je accu langer laten meegaan, dan zet je het best de gps helemaal uit. Uiteraard is dit niet handig wanneer je vaak Google Maps gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / locatie en zet je de schuif achter Locatie gebruiken uit. Of je bepaalt per app of die je locatie mag gebruiken. Dit doe je door op Machtigingen op app-niveau te tikken. Op iOS ga je naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen.

07 Bluetooth, nfc en wifi

Draadloze protocollen als wifi, bluetooth, nfc verbruiken veel energie en daarom is het slim om deze uit te schakelen wanneer je accu bijna leeg is. Veeg naar beneden in Android of iOS en tik op het desbetreffende icoontje om bijvoorbeeld tijdelijk wifi uit te schakelen. Er zijn ook apps waarmee je automatisch dit soort dingen kunt uitschakelen, een goede app voor Android is bijvoorbeeld WiFi Automatic, deze app schakelt wifi automatisch uit als het geen wifi-verbindingen meer detecteert.

08 Pixels uitzetten

Wist je dat je op sommige Android-smartphones je beeldschermresolutie kunt reduceren? Op een Samsung Galaxy vind je deze optie bij de instellingen. Een handige app voor alle andere Android-smartphones is Pixoff: Battery Saver. Hiermee kun je bepaalde pixels in je beeldscherm uitschakelen. Het principe is dat van elke twee pixels er één wordt uitgezet. Je kunt nog steeds alles lezen, maar je scherm wordt een beetje korrelig. In de app kun je verschillende patronen testen voordat je op Enable Filter tikt. Enorm handig als je écht eens in accunood zit.

Op je iPhone is het niet mogelijk om specifieke pixels uit te zetten.

Pixels
Zet je pixels uit met Pixoff en bespaar energie.

0 Reactie(s) op: 15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.