15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

Door: richard-veenstra | 03 december 2019 06:10

Levensduur accu verlengen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

09 Haptische feedback uitschakelen

Het is natuurlijk erg leuk, al die trillingen als je aan het typen bent of een trillend telefoontje in je broekzak, maar om deze trillingen op te wekken, verbruikt je smartphone wel extra energie. In Android ga je naar Instellingen / Geluid / Geavanceerd en zet je de optie Aanraaktrilling uit. Je kunt bovenin ook nog de optie Ook trillen voor oproepen uitschakelen. Op de iPhone kun je niet alle feedback uitschakelen, maar om de meeste haptische feedback uit te zetten, zet je de schuif Voelbare systeemsignalen bij Instellingen / Horen en voelen uit.

10 Niet ok, Google

Als je spraakcommando’s aan je Android-toestel wilt geven, dan kan dit met Ok, Google. Uiteraard moet je toestel wel constant je microfoon hebben aanstaan om dit commando te kunnen herkennen. Dit kost energie en daarom schakel je dit liever uit. Google wil dit waarschijnlijk liever niet, aangezien het zo diep in het instellingenmenu verstopt zit, maar ga naar Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten / Google Assistent / Assistent, zoek naar Telefoon onder Assistent-apparaten en zet de schuif achter Assistent uit.

Op de iPhone X of nieuwer zet je de stembediening uit door naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Zijknop te navigeren. Selecteer bij Houd ingedrukt om te spreken de optie Uit. Op een iPhone 8 of ouder vind je dit bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Thuisknop.

11 Weg met wallpapers

Wallpapers
Gebruik gewoon een stilstaande achtergrond.

Het is mogelijk om bewegende beelden op de achtergrond van je smartphone te tonen. Maar als je lang van je accu wilt genieten, moet je juist geen moeilijke wallpapers installeren. Een bewegende achtergrond vraagt namelijk meer van je accu dan een stilstaande. In iOS kies je bij Instellingen / Achtergrond voor Stilstaand in plaats van Dynamisch. In Android heten bewegende achtergronden Live achtergronden. Ook die kun je uitschakelen.

Als je een recente smartphone met oled-scherm zoals de Samsung Galaxy 10 of iPhone X hebt, dan is het zelfs slim om een donkere achtergrond te kiezen, aangezien je scherm dan minder licht produceert. Bij een smartphone met een normaal lcd-scherm maakt dit niet uit.

12 Denk aan de temperatuur

Je smartphone functioneert het beste als het niet te koud en niet te warm is. Zorg er daarom voor dat je je smartphone niet in de auto laat liggen op een hete dag of dat je apparaat in de brandende zon ligt. Te koud is ook niet goed, dus op een koude winterdag stop je je smartphone beter in je binnenzak, dan in je rugzak. De beste temperatuur voor je accu is tussen de 20 en 30 graden.

13 Correct opladen

Jawel, er is een correcte manier om je smartphone op te laden. Accu’s worden slechter naarmate je ze langer gebruikt en de maximale capaciteit reduceert elke keer als je je accu helemaal oplaadt. De gouden regel is dat je altijd moet proberen dat je accu zo’n 20 tot 80 procent lading heeft. Dit betekent dus: alvast opladen zodra je lading onder de 20 procent komt en de smartphone al uit het stopcontact halen als je accu op 80 procent zit. Het is bij de meeste smartphones overigens geen probleem ze toch aan de stroom te laten hangen als de accu op 100 procent is, het laden wordt namelijk stopgezet.

14 Gebruik de originele lader

Een algemene tip als je niet wilt dat je smartphone de geest geeft: gebruik de originele lader om je apparaat zo lang mogelijk te laten meegaan. De kwaliteit van sommige goedkope laders is erg slecht en soms ronduit gevaarlijk. Soms hoor je verhalen dat een smartphone in vlammen opgaat door het gebruik van een verkeerde of inferieure lader. En ook: zodra je een breuk in je kabel ziet, is het tijd een nieuwe lader. Het is gevaarlijk om de breuk met een stukje tape proberen te ‘repareren’.

Lader
Luister niet naar slechte adviezen en koop een nieuwe kabel of adapter.

15 Externe powerbank

Een laatste redmiddel is een powerbank meenemen. Sowieso een slim idee als je altijd bereikbaar wilt blijven. Een powerbank kost niet zoveel en stop je zo in je tas. Het belangrijkste bij een externe accu is de capaciteit, dit wordt in mAh aangegeven. Bij de specificaties van je smartphone kun je lezen wat de capaciteit van je interne accu is. Als dit 2000 mAh is en je powerbank is 4000 mAh, dan kun je dus grofweg twee keer je smartphone ermee opladen.

Powerbank
Een powerbank van 10000 mAh voor nog geen twintig euro.

0 Reactie(s) op: 15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.