15 tips voor Android-masters

Door: Joris Peterse | 29 november 2016 14:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Wij geven vijftien uiteenlopende tips voor je Android-smartphone en -tablet. We hebben de moeilijkheidsgraad wel opgebouwd, waardoor enige kennis van het besturingssysteem een pre zijn.

Liever rustig aan beginnen? Lees dan eerst de 15 beginnerstips voor Android. We hebben ook lijstjes met tips voor gevorderden en professionals. Maar als dat niet genoeg voor je is, staan hier 15 tips voor de échte Android Master.

1. Outlook-agenda synchroniseren

Gebruik je de agenda van Hotmail of van je werk via Outlook, dan merk je wellicht op dat de agenda-afspraken in de Outlook-app verschijnen, maar niet in je gewone agenda-app. Hartstikke onoverzichtelijk als je meerdere agenda’s gebruikt. Dit komt omdat Google en Microsoft weigeren elkaars agenda-protocol te ondersteunen. Toch krijg je via een omweg je Outlook-agenda wel toegevoegd. Ga hiervoor naar Instellingen / Accounts / Account Toevoegen en kies Persoonlijk (IMAP). Geef je mailadres en wachtwoord op en kies bij handmatig instellen voor outlook.office365.com of outlook.com als server-adres met 443 als poort. Vervolgens laat je alleen het vinkje staan bij het synchroniseren van de agenda. Zo blijft je mail in de Outlook-app, maar je agenda overzichtelijk waar hij hoort.

2. System-UI-Tuner

Vanaf Android 6.0 zitten er een paar experimentele instellingen in het systeem verstopt: System-UI-Tuner. Dit verborgen instellingenmenu geeft de mogelijkheid om de instellings-snelkoppelingen in het notificatiescherm te wijzigen of om het accupercentage weer te geven bij de meldingen.

Je kunt de Tuner in je instellingen bereiken door het notificatiepaneel omlaag te schuiven en het tandwieltje tien seconden lang ingedrukt te houden.

Samsung heeft deze instellingen helaas uit Android verwijderd, op sommige toestellen is het echter wel terug te vinden in de opties voor ontwikkelaars.

3. Watchfaces maken

Heb je een Android Wear-smartwatch, dan wil je die natuurlijk helemaal eruit laten zien zoals je zelf wilt. Via de app Watch Faces for Android Wear kun aan de slag om je eigen klokje samen te stellen. Het is echter geen eenvoudig klusje. Via een in-app-aankoop kun je ook klokjes krijgen die door anderen zijn gemaakt. Dit is een fantastische bron, ook voor bijvoorbeeld Super Mario, Fallout (Pip Boy!) of luxe designmerkklokjes. Deze worden doorgaans direct uit de Play Store verwijderd, maar in deze app zijn ze gewoon te vinden.

4. Fotograferen in RAW

Vanaf Android 5.0 is het mogelijk om foto’s in RAW-formaat te schieten. Met dit fotoformaat worden alle beeldgegevens opgeslagen, zodat je later de foto bijzonder gedetailleerd kunt nabewerken met een app als Snapseed. Meestal kun je dit in de geavanceerde instellingen van je camera-app aanzetten, maar dit verschilt per toestel. Eventueel kun je er ook de camera-app Camera FV-5 voor gebruiken. Let er wel op dat RAW-bestanden enorm veel opslagruimte innemen.

5. Usb-apparaten of scherm aansluiten

Die aansluiting onder aan je Android-toestel kun je voor meer doeleinden gebruiken dan opladen of verbinden met de pc. Er is steeds meer elektronica verkrijgbaar die je direct op deze micro-usb- of usb-C-poort aansluit. Zo zijn er usb-sticks met zowel een gewone usb-stekker en een voor je Android, maar voor een paar euro koop je een converter, waardoor je alle apparaten op je Android kunt aansluiten: toetsenborden, controllers, muizen, externe harde schijven… met een HDMI-converter kun je zelfs je beeldscherm of tv direct aansluiten.

6. Rooten

Rooten wordt vaak gelijkgesteld aan het ‘jailbreaken’ of hacken van je toestel. Klinkklare onzin! In feite houdt het in dat je administrator-rechten krijgt, maar omdat Android in feite Linux draait, noemt men deze rechten root-toegang. Met deze rechten kun je bijvoorbeeld andere Android-versies installeren, ongewenste onderdelen verwijderen of apps inclusief gegevens back-uppen. Root-toegang verkrijgen is een lastig klusje dat bovendien bij iedere Androidfabrikant anders is. Houd er in ieder geval rekening mee dat je bij dit proces je Android via een kabel aan je pc koppelt en je toestel weer teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Via de website XDA-Developers.com kun je voor ieder toestel een stappenplan krijgen.

7. Root-apps

Er zijn veel apps verkrijgbaar die gebruikmaken van de extra mogelijkheden die root-toegang bieden. Buiten de Play Store om kun je de adblocker AdAway (adaway.org) installeren. In de Play Store kun je terecht voor Titanium Backup, Pry-fi (die ervoor zorgt dat je niet gevolgd kunt worden op basis van je wifi- of bluetooth-gegevens), Wifi Password (om wachtwoorden te achterhalen), Dumpster (om verwijderde bestanden terug te krijgen) en Greenify (die ervoor zorgt dat apps minder energie verbruiken).

0 Reactie(s) op: 15 tips voor Android-masters

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.