3 effecten van flexibele smartphone-schermen

Door: matthijs-van-den-broek | 09 oktober 2013 08:40

Nieuws

De geruchten worden sterker en misschien zien we het al in november gebeuren: LG gaat een smartphone met volledig flexibel en buigbaar scherm lanceren. Samsung introduceerde deze week zelfs al de gebogen Galaxy Round. Hier drie effecten van flexibele smartphone schermen.

Flexibele schermen bevinden zich in een vroeg ontwikkelingsstadium, hoewel Sony al in 2010 met een flexibel scherm op de proppen is gekomen. Deze (relatief nieuwe) technologie maakt buigbare of vouwbare ontwerpen mogelijk, waardoor mobiele en draagbare gadgets nieuwe vormen kunnen aannemen.

1. Drastische vormveranderingen

Een smartphone is eigenlijk al heel wat jaren hetzelfde. Goed, de schermen zijn wat groter, er zitten wat knopjes meer of minder op, de volumeregeling zit aan de voor- of achterkant, de dikte varieert. Maar verder...

Wat als je je telefoon om je arm kan vouwen. Of er een hoekje in kan maken zodat je hem neer kunt zetten? En wat als je hem op kunt vouwen en in je broekzak kunt stoppen, dan kan je zomaar twee keer de schermgrootte meenemen. Een oprolbaar scherm handig? Het kan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit kan de high-end-smartphonemarkt radicaal gaan veranderen.

Een prototype van Samsung's gebogen schermtechnologie.

2. Technologie

"Alles wordt anders". Dat is gemakkelijk praten, maar bedenk je even dat een smartphone eigenlijk vooral uit het scherm bestaat. Als dat flexibel wordt, wat betekent dit dan? En naast het scherm moeten fabrikanten natuurlijk ook wat verzinnen voor de batterij. Bij LG zijn ze al zover. Ze kunnen de batterij kwijt in een soort draad. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder.

Uiteraard stelt een flexibel scherm veel en veel meer uitdagingen aan de technologie waar een smartphone mee volgestopt zit. Moet een SD-kaartje opeens ook mee kunnen buigen? Zorgt de meegebogen antenne voor meer of minder bereik als je je smartphone hebt opgevouwen?

3. Prijs

De flexibele smartphone-schermen zullen vooral gebruikt gaan worden in high-end-smartphones. Technologie die in de kinderschoenen staat, is vaak nog duur. Een smartphone met een buigbaar scherm dat je alle kanten op kunt buigen, zal dus de eerste jaren stevig aan de prijs zijn. Wordt de technologie gemeengoed, dan zal de prijs dalen. Dat is nu trouwens ook al aan het gebeuren in het middensegment van de smartphonemarkt: vooral Chinese aanbieders presenteren full hd-smartphones met krachtige processoren voor heel weinig geld.

De Galaxy Round van Samsung.

Bron foto: Engadget

0 Reactie(s) op: 3 effecten van flexibele smartphone-schermen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.