30 verborgen instellingen in iOS en Android

© PXimport

30 verborgen instellingen in iOS en Android

Geplaatst: 22 februari 2019 - 08:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Richard Veenstra

Je gebruikt je smartphone elke dag, maar de kans is groot dat je niet elke dag een kijkje neemt in het instellingenmenu van je iPhone of Android-apparaat. In dit uitgebreide artikel laten we je zien welke handige instellingen je kunt wijzigen.

iOS

Tip 01: Meldingen kiezen

Je kunt op je iPhone per app bepalen hoe notificaties worden weergegeven. Ga naar Instellingen / Berichtgeving en kies een app onder Meldingsstijl. Allereerst bepaal je of een app überhaupt meldingen mag geven door de knop achter Sta berichtgeving toe aan te zetten. Onder Meldingen kies je hoe deze meldingen eruit mogen zien. Onderaan heb je vervolgens nog de optie om Geluiden of Badges voor de app aan te zetten. Badges zijn de rode bolletjes bij een app-icoontje.

Zonder dat je het doorhebt zit je dagelijks uren op je smartphone

-

Tip 02: Batterij-info

Meer weten over de toestand van de batterij in je iPhone? Ga naar Instellingen / Batterij en scrol naar beneden. Onder Afgelopen 24 uur zie je nu twee grafieken. De eerste geeft aan wat het batterijniveau was, de onderste grafiek geeft weer hoeveel tijd je op je iPhone bezig bent geweest. Je kunt ook op de knop Batterijconditie tikken om te weten te komen hoe de maximumcapaciteit van je batterij is.

Je kunt allerlei gegevens over je batterij inzien.

© PXimport

Tip 03: Applimiet toevoegen

Je zit waarschijnlijk zonder het door te hebben minstens een uur per dag op je smartphone te staren. Apple wil je helpen om minder tijd te verdoen en daarom kun je in iOS 12 bepalen hoeveel tijd per dag je een app mag gebruiken. Ga naar Instellingen / Schermtijd en kies voor Ga door. Geef aan of dit je eigen iPhone is of dat je schermtijden voor de iPhone van je kind wilt instellen en kies voor Applimieten. Tik op Voeg limiet toe en kies een categorie, bijvoorbeeld Sociale netwerken. Geef nu een maximale hoeveelheid tijd per dag aan die je hieraan mag besteden. Je kunt zelfs aangeven op welke dagen de limiet geldt. Bij Wijzig apps kun je bepaalde apps uitsluiten van de limiet.

Tip 04: App beveiligen

Geef een toegangscode op en zet de limiet op 1 minuut.

© PXimport

Een veelgehoorde wens onder iOS-gebruikers was de mogelijkheid om apps te beveiligen met een wachtwoord. In iOS 12 is dit via een omweg deels mogelijk. Je moet eerst de optie Schermtijd onder Instellingen activeren. Tik op Gebruik toegangscode voor schermtijd en geef een code op. Open en sluit de app die je van een code wilt voorzien en ga terug naar het beginscherm van Schermtijd. Tik op de grafiek bovenin en kies de app die je wilt beveiligen onder Meest gebruikt. Tik op Voeg limiet toe en zet deze op 1 min. Omdat de optie Blokkeer bij einde van limiet aanstaat, zal de app na 1 minuut vragen om je toegangscode.

Tip 05: Slimme nachtmodus

Op je iPhone zit de zogenoemde Night Shift-modus die ervoor zorgt dat je beeldscherm naarmate het later wordt steeds warmere kleuren geeft. Ook op de meest warme stand is het scherm van je iPhone echter nog erg fel in het donker. Een truc is om de kleuren van je beeldscherm om te draaien. Nadeel is dat alle afbeeldingen nu ook in negatief worden weergegeven. Wil je een slimme nachtmodus inschakelen, dan ga ja naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Aangepaste weergave en kies je voor Keer kleuren om. Kies de optie Slim omgekeerd en voilà!

Een truc is om de kleuren van je beeldscherm om te draaien

-

Tip 06: Tracking beperken

De meeste reclames die je online krijgt te zien, zijn op één of andere manier op jouw voorkeuren afgesteld, bijvoorbeeld doordat je met je Google-account bent ingelogd of doordat een Facebook-trackingpixel je volgt op websites die je bezoekt. Op je iPhone kun je deze vorm van reclametracking verminderen door bij Instellingen / Privacy / Reclame de optie Beperk reclametracking aan te zetten.

Je krijgt nog wel reclame, maar deze wordt niet meer bepaald door je interesses.

© PXimport

Tip 07: Wis alle gegevens

Deze functie moet je alleen instellen als je geen kleine kinderen hebt. Je kunt ervoor kiezen om je iPhone te laten wissen als iemand tien keer een foute toegangscode heeft ingevoerd. Ga naar Instellingen / Touch ID en toegangscode en geef je toegangscode in. Helemaal onderaan zet je de schuif achter Wis gegevens aan. Bevestig de actie met Schakel in. In dit scherm is het bovendien mogelijk om exact te bepalen wat je met je vingerafdruk allemaal kunt doen op je iPhone.

Tip 08: Wachtwoorden

Altijd toegang tot je wachtwoorden met iOS 12.

© PXimport

Vergeet jij ook altijd je wachtwoord? Geen probleem. Ga naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en tik op Wachtwoorden. Gebruik je vingerafdruk om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden en zoek in het venster naar de dienst waar je het wachtwoord van bent vergeten. Tik op de naam en het wachtwoord en je eventuele gebruikersnaam worden weergegeven. Als je op je iPhone bij een website of dienst inlogt, zie je tegenwoordig ook of iOS een wachtwoord van de dienst heeft opgeslagen. Met Touch ID kun je op zo’n moment gemakkelijk het wachtwoord automatisch laten invullen.

Tip 09: Snel reageren

Word je gebeld en wil je snel even reageren met een tekstbericht? Tik dan bij een inkomend gesprek op Bericht en kies één van de drie opties. Je kunt de drie opties wijzigen door op Aangepast te tikken. Je vindt ze ook als je bij Instellingen / Telefoon op Reageer met tekstbericht tikt. Hier wijzig je eventueel de standaardreacties. Je kunt bij een inkomend gesprek ook op Herinnering tikken. Het telefoontje wordt nu afgekapt, maar je ontvangt na een uur een herinnering dat diegene je heeft gebeld.

Tip 10: Snel 112 bellen

Ben je in nood en is het ontgrendelen van je iPhone en het navigeren naar je telefoon-app te veel werk, dan kun je ook 112 bellen door vijf keer snel achter elkaar op de sluimerknop bovenin te drukken. Als je dit doet, verschijnt er een rode SOS-knop in beeld. Tik erop en de alarmdienst wordt gebeld. De iPhone doet dit automatisch op basis van de locatie waar je je bevindt. Zet je de schuif achter Automatisch bellen aan, dan verschijnt er een timer die drie seconden aftelt en dan zelf belt. Zet deze optie alleen aan als je weet dat je je iPhone niet per ongeluk aan kunt zetten.

Handig in noodgevallen, druk vijf keer op de sluimerknop om 112 te bellen.

© PXimport

Snel de alarmdienst bellen kan door vijf keer snel op de sluimerknop te drukken

-

Tip 11: Meten is weten

Een nieuwe app in iOS 12 is Meten. Die maakt gebruik van de AR-mogelijkheden van je iPhone om objecten te meten. Richt je iPhone op een object en de app vraagt of je de iPhone een beetje wilt bewegen om de ruimte te indexeren. Vervolgens kun je een punt van het object toevoegen door op het plusje te tikken. Voeg nog een plusje toe en de app berekent meteen hoe groot de afstand is tussen de twee punten. De app werkt het beste als je een object van boven opmeet, bij rare hoeken krijg je wisselende resultaten.

Tip 12: Fotomomenten

Je iPhone laat je automatisch leuke foto’s uit het verleden zien.

© PXimport

De foto-app kan je leuke suggesties doen voor foto’s uit je filmrol. Ga naar de foto-app en tik op Voor jou. Onder Terugblikken vind je momenten die je iPhone automatisch voor je heeft geselecteerd. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s van vorige zomer zien of portretten van jezelf. Je kunt geen voorkeuren instellen, maar het is wel leuk om verrast te worden door leuke foto’s die je een tijdje niet hebt gezien. Tik op een categorie om meer foto’s te zien die dezelfde eigenschappen hebben.

Tip 13: Zoeken in foto’s

We blijven bij de foto-app. Je kunt namelijk heel makkelijk zoeken in je foto’s. Tik op het vergrootglas rechtsonder in de app. Onder Personen heeft iOS al een paar personen gezet die het in je foto’s heeft herkend. Tik op een persoon om meer foto’s van deze persoon te zien. Je kunt ook zoeken naar plekken, bezienswaardigheden of dieren. Tik na het zoeken op Toon alles om de foto’s te zien. Apple geeft aan dat de fotoherkenning lokaal op je iPhone wordt gedaan; je hoeft dus niet bang te zijn dat al je foto’s op een externe server worden gescand.

Tip 14: Videokwaliteit

Als je ruimte op je iPhone wilt besparen, dan is het mogelijk om de videokwaliteit aan te passen. Ga naar Instellingen / Camera en tik op Neem video op om een lagere kwaliteit te kiezen. Wil je juist een betere kwaliteit, dan kun je hier zelfs kiezen voor 4K op 30 fps. Je bepaalt de kwaliteit van slowmotion-video’s door achter Neem slowmotion op een optie te kiezen. Wil je bij het nemen van een hdr-foto de originele foto niet bewaren, zet dan de schuif achter Bewaar normale foto uit.

Bepaal de videokwaliteit van de camera.

© PXimport

Tip 15: Zoekmachine

Standaard zoek je op je iPhone met de zoekmachine van Google, maar dat is probleemloos te veranderen. Ga naar Instellingen / Safari en kies achter Zoekmachine bijvoorbeeld Yahoo, Bing of DuckDuckGo. In dit scherm bepaal je ook of je zoekmachine- of Safari-suggesties wilt laten weergeven. De optie Zoek snel op websites betekent dat Safari een zoekopdracht als “wiki einstein” interpreteert als zoeken naar “Einstein” op de pagina van Wikipedia.

De functie Snel zoeken op websites laat Safari uw zoekopdracht interpreteren

-

Android Tip 16: Notificaties

Kies welke notificaties je wilt zien.

© PXimport

Net als op de iPhone kun je in Android beheren hoe je notificatiescherm eruit ziet. Je kunt bepaalde notificaties snel uitzetten door ze, in het notificatiescherm, lang indrukt te houden. Maar wist je dat je meldingen ook kunt sluimeren? Daarvoor veeg je ze een stukje naar rechts en klik je op het klokje. Daarna kies je hoe lang je deze notificatie wilt sluimeren. De notificaties kun je bij veel apps ook nog per categorie beheren. Zo kun je bijvoorbeeld de Google Play Store opdracht geven wel belangrijke meldingen over je account te sturen maar niet over updates. Via Instellingen / Apps en meldingen kun je per app alle notificaties tot in detail beheren.

Tip 17: Per app aanpassen

Sommige apps hebben zelf nog extra instellingen voor notificaties, waarmee je heel specifiek kunt aangeven wanneer je wel en geen notificaties wilt ontvangen. Een mooi voorbeeld is de Outlook-app. Daarin kun je aangeven dat je bijvoorbeeld gedurende een uur, of tijdens het weekend, niet gestoord wilt worden met meldingen voor nieuwe berichten. Open daarvoor de Outlook-app, klap het menu open en klik daarin rechtsboven op het belletje.

Tip 18: Android terugvinden

Android heeft een handige voorziening waarmee je je toestel terug kunt vinden als je het kwijt bent. Je kunt hiermee ook gegevens op afstand beveiligen als je toestel bijvoorbeeld is gestolen. Om te controleren of dit aanstaat, ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / Vind mijn apparaat. Onder andere via de website en de speciale app kun je je smartphone dan weer terugvinden op een kaart. Ook kun je andere opties benutten, zoals vergrendelen of wissen. Heb je de slimme luidspreker Google Home ook in huis? Vraag dan eens Oké Google, waar is mijn smartphone!

Zorg dat je je smartphone weer terug kunt vinden als je hem kwijt bent.

© PXimport

De Niet storen-functie zorgt ervoor dat je rustig slaapt zonder dat je notificaties ontvangt

-

Tip 19: Niet storen

De Niet storen-functie zorgt ervoor dat je rustig kunt slapen zonder dat je bijvoorbeeld notificaties ontvangt, terwijl belangrijke telefoontjes wel doorkomen. Via automatische regels wordt Niet storen op gezette tijden aan of uit gezet, bijvoorbeeld ‘s nachts. Deze regels vind je onder Instellingen / Geluid / Niet storen / Automatisch inschakelen. Bij de regels zie je ook de optie De wekker kan de eindtijd overschrijven. Dat zorgt er in feite voor dat met het afgaan van de wekker meteen de Niet storen-functie wordt uitgezet.

Tip 20: Lettergrootte

Moeite met de kleine lettertjes? Android heeft een handige zoomfunctie.

© PXimport

Zit je vaak te turen naar je scherm omdat je bepaalde teksten niet goed kunt lezen? Bij Android 7 en hoger vind je onder Instellingen / Weergave de optie Lettergrootte om de tekst op het scherm kleiner of groter te maken. Weergavegrootte doet datzelfde voor items op je scherm. Onder Instellingen / Toegankelijkheid vind je deze opties ook en nóg een paar handige extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld met Vergroting instellen dat wordt ingezoomd op een punt op het scherm als je hier drie keer achter elkaar op tikt.

Tip 21: Nummer blokkeren

Word je lastiggevallen door opdringerige bellers? Met Android kun je ze gemakkelijk blokkeren. De feature vond je in het verleden alleen op specifieke toestellen, tegenwoordig is deze voor iedere Android-gebruiker (versie 7 en hoger) beschikbaar. Open de Telefoon-app en ga via het icoontje rechtsboven naar de instellingen. Ga in dit menu naar Geblokkeerde nummers. Vul het te blokkeren telefoonnummer in en je zult niet meer worden lastiggevallen.

Word je lastig gevallen door opdringerige bellers? Met Android kun je ze gemakkelijk blokkeren

-

Tip 22: Bellen via wifi

Heb je een slechte mobiele dekking in huis? En bel je via KPN of Vodafone? Dan kun je sinds kort gebruik maken van bellen via wifi. De gesprekken lopen dan via het vaak veel krachtigere wifi-netwerk. Naast de dekking kan ook de kwaliteit van het gesprek hier flink door verbeteren. Je moet er wel een geschikte smartphone voor hebben: afgezien van de iPhone zijn dat alleen recente Samsung-smartphones zoals de Galaxy S9. Je kunt wifi-bellen aan- en uitzetten via de instellingen van de Telefoon-app.

KPN en Vodafone kunnen je wifi-netwerk benutten voor mobiel bellen.

© PXimport

Tip 23: Batterij besparen

Android heeft wat handige mechanismen om te zorgen dat je de dag doorkomt zonder de batterij van je smartphone tussentijds op te laden. Heel praktisch zijn de opties voor batterijbesparing die je vindt onder Instellingen / Batterij / Batterijbesparing. Standaard worden bij een batterijpercentage van 15 procent bepaalde functies uitgeschakeld en beperkingen voor apps ingesteld. Het is handig dit wat te verruimen, zodat je zeker weet dat je bellend thuiskomt.

Tip 24: Smart Lock

Dankzij Smart Lock hoef je je toestel minder vaak te ontgrendelen.

© PXimport

Het is natuurlijk verstandig om toegang tot je smartphone af te schermen met een pincode of vingerafdruk. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld als je gewoon thuis bent, is dat overbodig. Met Smart Lock zorg je dat je minder vaak hoeft te ontgrendelen. Je kunt verschillende situaties instellen waarin het toestel niet meer automatisch wordt vergrendeld. Bijvoorbeeld als het in de buurt van een vertrouwde plaats is of verbonden met een veilig apparaat. Hiervoor ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / Smart Lock. Je moet nu eerst de telefoon ontgrendelen. Daarna kun je Smart Lock naar wens instellen.

Tip 25: Beltoon aanpassen

Wil je al aan de beltoon horen of je wordt gebeld door je partner of je baas? In Android kun je per contactpersoon een aangepaste beltoon kiezen. Die beltoon krijgt dan de voorkeur boven de standaard beltoon (die je via Instellingen / Geluid hebt ingesteld). Hiervoor blader je naar de contactpersoon en open je via de drie puntjes rechtsboven het menu. Kies Beltoon instellen om een andere beltoon te kiezen.

Tip 26: Geheime Codes

Android kent een verborgen informatiemenu dat je bereikt door in de Telefoon-app het nummer *#*#4636#*#* in te toetsen. Hierin vind je, onder Telefooninformatie, gedetailleerde informatie over het mobiele netwerk waarmee je verbinding hebt, waaronder de signaalsterkte en de verbindingssnelheid. Ook voor wifi vind je dergelijke gegevens. Je kunt op internet overigens veel meer van dit soort codes vinden, maar ze werken niet allemaal. Bovendien zijn de meeste alleen nuttig om bepaalde hardware-tests uit te voeren als je vermoedt dat er iets mis is met je telefoon. Zo zijn er tests voor bluetooth, gps, wifi en het touchscreen.

Een geheim menu onthult gedetailleerde technische informatie over je telefoon.

© PXimport

Het toestel schakelt wifi in als je in de buurt van een bekend wifi-netwerk komt

-

Tip 27: Automatische wifi

Onderweg kun je, om de batterij te sparen, wifi uitzetten. Vanaf Android 8.0 (Oreo) hoef je er niet meer aan te denken om het weer aan te zetten. Dat kan namelijk automatisch. Ga hiervoor naar Instellingen / Netwerk en internet / Wifi / Wifi-voorkeuren en zet het vinkje bij Wifi automatisch inschakelen op aan. Er wordt dan op de achtergrond gescand naar wifi-netwerken maar pas als je in de buurt van een bekend wifi-netwerk bent, bijvoorbeeld thuis, wordt het daadwerkelijk aangezet. Ook als je dat juist niet wilt is het goed om de instelling na te lopen. Bij toestellen met Android Pie staat de instelling soms namelijk standaard al aan.

Tip 28: Bluetooth

Je kunt per apparaat instellen wat via bluetooth wordt uitgewisseld.

© PXimport

Apparaten die via bluetooth gegevens uitwisselen gebruiken daarvoor zogenoemde profielen. Je kunt per apparaat instellen welke profielen zijn toegestaan. Daarmee heb je invloed op wat er wordt uitgewisseld. Hiervoor ga je naar Instellingen / Verbonden apparaten en tik je op het instellingenicoontje achter het bluetooth-apparaat. Voor een bluetooth-hoofdtelefoon kun je hier sinds Android Pie ook zien of aptX wordt benut voor een verbeterde geluidskwaliteit - als je hoofdtelefoon dit ondersteunt.

Tip 29: Terug naar app

Android heeft een button onderaan het scherm waarmee je een overzicht met je recente apps kunt oproepen. Maar wist je dat je ook in één keer terug kunt naar de vorige app door er snel twee keer op te tikken? Dat overzicht met recente apps kent sinds de komst van Android Pie wat handigheidjes. Om te beginnen scrol je nu horizontaal in plaats van verticaal door de miniaturen van recente apps. Bovendien kun je extra opties uitvouwen door op het icoontje van die app te tikken. Bijvoorbeeld Gesplitst scherm om twee apps naast elkaar te gebruiken.

In het menu voor ontwikkelaars zitten wat opties die ook de gewone gebruiker van pas komen

-

Tip 30: Ontwikkelaarsopties

Hoewel vrij algemeen bekend, is dit pas écht een verborgen instelling: het menu voor ontwikkelaars. Er zitten wat opties in die ook voor een ‘gewone’ gebruiker van pas komen. Om het te activeren ga je naar Instellingen / Systeem / Over de telefoon en blader naar Build-nummer. Blijf erop drukken totdat in beeld verschijnt dat je ontwikkelaar bent. Ga één stap terug en je ziet (op recente toestellen ingeklapt onder Geavanceerd) de Ontwikkelaarsopties. Hier kun je bijvoorbeeld instellen dat het scherm aan moet blijven bij het opladen; een andere optie is de animaties sneller laten afspelen, de overgangen die je ziet bij het openen van vensters. Wil je dat proberen, zet dan de waardes voor Vensteranimatieschaal, Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal op 0,5x in plaats van 1x.

De opties voor ontwikkelaars bevatten ook praktische extra instellingen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten