4 tips voor je Android-smartphone

Door: Chwhynny Overbeeke | 04 juli 2016 10:27

How To

Android heeft veel handige functies en mogelijkheden. Veel van die functies lossen één klein probleem op, maar er zijn een paar dingen die het gebruik van je hele smartphone behoorlijk kunnen vergemakkelijken. Hier zijn vier handige tips voor je Android-smartphone.

Standaardapps instellen

Als je een bepaald soort bestand of link nog nooit op je Android-smartphone geopend hebt, wordt er gevraagd welke app je hiervoor wil gebruiken. Je kunt vervolgens kiezen of je deze app voortaan altijd wil gebruiken voor dat bestandstype of die actie. Als je een foutje gemaakt hebt of van gedachten verandert, kun je eenvoudig achteraf de standaard apps aanpassen. Lees ook: 7 manieren om je Android-telefoon te beveiligen.

Ga hiervoor naar Instellingen > Apps. Kies de app die standaard geopend wordt voor de gewenste actie. Druk vervolgens op Standaard openen > Standaardwaarden wissen.

Je hebt alle controle over welk soort links en bestanden je met welke app wil openen.

De eerstvolgende keer dat je deze actie opnieuw uitvoert zal er weer gevraagd worden welke app je hiervoor wilt gebruiken. Je kunt de app die je dan kiest als standaard instellen door aan te geven dat je de app voortaan altijd wilt gebruiken voor dat bestandstype of die actie. In het hamburgermenu van het onderdeel Apps in het instellingenmenu kun je er met de optie Reset standaard apps voor kiezen alle standaardapps in één keer opnieuw in te stellen.

Bestanden beheren

Als je Android Marshmallow draait kun je direct vanuit Android bestanden en mappen beheren. Bovendien kun je zien hoeveel opslagruimte er in gebruik is en hoeveel vrije ruimte je hebt. Dit is handig omdat je op deze manier bij bestanden of mappen kunt komen die op een andere manier niet zichtbaar zijn, zodat je extra ruimte kunt vrijmaken.

Dit gaat echter niet via een losse app. Hiervoor moet je naar Instellingen > Opslag en USB gaan. Erg uitgebreid zijn de mogelijkheden niet, dus als je echt diep je bestanden in wilt duiken is het nog altijd aan te bevelen om een bestandsbeheer app van derden te downloaden. Maar om even snel door je bestanden heen te bladeren en wat dingen weg te gooien werkt de ingebakken functie prima.

Je kunt bestanden bekijken, naar andere apps kopiëren, of verwijderen. Als je bijvoorbeeld van clouddienst verandert, kun je op deze manier eenvoudig al je bestanden overzetten. Of als je een andere app voor fotobewerking gaat gebruiken kun je alle foto's meteen naar de nieuwe app kopiëren.

Let op: Verplaatsen is niet direct mogelijk, dus om een bestand te verplaatsen zul je het moeten kopiëren en daarna het origineel weggooien.

Toetsenborden installeren

Als je veel moet typen op je telefoon is het handig als je een toetsenbord kunt gebruiken dat goed bij je past. Er zijn een heleboel toetsenborden van derden verkrijgbaar die bedoeld zijn om het typen efficiënter te maken. Ze bevatten vaak hun eigen woordenboeken en autocorrectie.

SwiftKey is een van de meest gebruikte toetsenborden.

Als je in de Google Play Store een toetsenbord gevonden hebt dat je bevalt, moet je het downloaden en installeren. Om het vervolgens te kunnen gebruiken zul je het in de instellingen van je Android telefoon moeten inschakelen.

Ga hiervoor naar Apps > Instellingen > (Algemeen) > Taal en invoer. Je kunt vervolgens het toetsenbord dat je wilt gaan gebruiken inschakelen door het aan te vinken.

Screenshots maken

Niet alle Android-apparaten zijn hetzelfde, en daarom is het niet altijd duidelijk hoe je een screenshot moet maken op jouw apparaat. Gelukkig is er een manier om er snel achter te komen.

Heeft je Android-smartphone een hardwarematige thuisknop? Dan kun je screenshots maken door de thuisknop en de vergrendelknop tegelijk ingedrukt te houden. Heeft je apparaat geen fysieke thuisknop, dan moet je de vergrendelknop en de volume omlaag knop tegelijk ingedrukt houden. Lukt het niet? Misschien gebruikt jouw merk een andere combinatie.

Als je zojuist een screenshot gemaakt hebt komt deze in de notificatiebalk te staan. Daarna kun je al je screenshots in de Foto's app terugvinden in de Screenshots map.

4 Reactie(s) op: 4 tips voor je Android-smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juli 2016 11:52 Anoniem
  In Marshmallow is de manier voor een screenshot anders: bij mij is het power+volume down voor screenshot en power+volume up voor een screenvideo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2016 02:28 Anoniem
  Bij samsung kun je gewoon over het scherm vegen met je hand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2016 19:47 Anoniem
  zeg hoe kan je nou heel snel en eenvoudig met SwiftKey een spatie plaatsen zonder dat het een woord aanneemt en/veranderd? Iemand hier een tip voor want ik vind dit een zeer handig toetsenbord (niet het swypen want dat is om zot van te worden) maar gewoon snel een spatie plaatsen heb ik nog niet door
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juli 2016 12:08 Anoniem
  Druk op swiftkey. Zo simpel. Net als de spatiebalk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.