4 toepassingen voor Samsungs Android-killer Tizen

Door: Elmar Rekers | 15 november 2013 07:30

Nieuws

Samsung en Intel zullen (vermoedelijk) volgend jaar hun open source besturingssysteem Tizen officieel lanceren. Toch hebben we nu al een redelijk goed beeld waar de software voor gebruikt gaat worden. Hier vier gadgets waar jij Tizen op gaat terugvinden.

Tablets

Afgelopen zomer werd, geheel onverwachts, de eerste tablet met Tizen aangekondigd. De Japanse fabrikant Systena onthulde een apparaat met een quadcore-processor, 2GB aan RAM, 32 GB geheugen en Tizen versienummer 2.0. Wil je als consument deze naamloze Tizen-tablet in handen krijgen, dan kan dat een moeilijke opgave worden. De gadget is momenteel enkel verkrijgbaar voor Tizen-ontwikkelaars in Japan.

Het Japanse Mappan bekeek de Tizen-tablet alvast op een beurs.

Wat is Tizen?

Tizen in een nieuwe besturingssysteem dat ontwikkeld wordt door Samsung en Intel. Het betreft hier net als Android een open source besturingssysteem, wat betekent dat fabrikanten de software naar eigen inzicht mogen gebruiken, aanpassen en verbeteren. Net als Android is Tizen gebaseerd op Linux. De software is opgebouwd rond html 5, en alle apps worden ook volgens die nieuwe standaard geschreven. In april 2012 bracht de Tizen werkgroep versie 1.0 (Lakspur) uit, momenteel is de software toe aan versienummer 2.2. Een officiële lancering volgt vermoedelijk in 2014, maar geruchten gaan dat ook eind 2013 nog tot de mogelijkheden behoort.

Smartphones

Verwacht wordt dat de eerste Tizen-telefoon volgend jaar op de markt zal komen. Om echter alvast een idee te geven van Tizen, heeft ontwikkelaar Samsung enkele toestellen getoond die op het systeem draaien. Zo hebben we al een aangepaste versie van de Samsung Galaxy S4 kunnen zien, welke bedoelt is om ontwikkelaars een idee van de mogelijkheden te geven. Ook zagen we eerder dit jaar een aangepaste versie van de Galaxy SII met Tizen voorbij komen.

TizenExperts ging aan de slag met een demo-smartphone met Tizen.

Camera's

Deze week introduceerde Samsung de eerste camera met Tizen. Samsung lijkt Tizen zonder al teveel tromgeroffel uit te rollen. De NX300M, zoals de camera heet, is sinds maandag namelijk beschikbaar in Zuid-Korea, maar werd niet groots aangekondigd. Ook is nog onduidelijk of de Tizen-camera ooit richting Europa komt. Door de camera-software heeft Samsung Tizen wel enigszins moeten ombouwen. Het besturingssysteem gaat door het leven als Tizen Camera Platform.

De NX300M-camera van Samsung draait op Tizen.

TV's

Naast voor de hand liggende apparaten als smartphones, tablets en camera's, heeft Samsung ook laten weten dat Tizen bedoeld is voor tal van andere devices. Zo is het OS ook geschikt voor navigatiesystemen, netbooks en zelfs televisies. "Tizen voor smart tv's biedt een op Linux-gebaseerde kern voor apparaten in de woonkamer, zoals blu-ray-spelers, mediaspelers en digitale tv's", aldus de Tizen werkgroep op hun website. Tizen belooft een platform te bieden voor de tv kijker, waarbij naast het kijken van programma's ook apps en social media toegankelijk zijn.

Tizen zal oop terug te vinden zijn op laptops, zoal te zien in deze video van TheHandheldBlog

0 Reactie(s) op: 4 toepassingen voor Samsungs Android-killer Tizen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.