5 apps die je Android-telefoon een nieuw uiterlijk geven

Door: redactie-computertotaal | 05 oktober 2013 08:00

How To

Android heeft vele gezichten. Zo is er de door Google geleverde standaardversie die naar Google's eigen visie gestileerd is, en een versie die de telefoonfabrikant je wilt laten gebruiken. Gelukkig is het vrij eenvoudig het uiterlijk volledig naar je hand te zetten.

Het is een kwestie van smaak, maar de interface van je Android-telefoon is niet altijd aantrekkelijk. Daarom zijn er tal van zogenoemde launcher-apps in de Google Play Store. Deze apps passen het uiterlijk en de werking van de interface aan, en stroomlijnen zelfs animaties terwijl je van scherm wisselt.

Hoe schakel je een launcher in

Als je eenmaal een applicatie-launcher geïnstalleerd hebt, moet je niet vergeten om deze als standaard home screen in te stellen. Wanneer je naar je home screen gaat zal Android vragen welke launcher je wilt gebruiken. Dus zorg dat je de nieuwe selecteert, en druk op Always, tenzij je elke keer dat je naar het home screen gaat weer dezelfde vraag wilt krijgen. Als de nieuwe interface je gaat vervelen kun je de standaard look terughalen in het instellingenmenu.

Nova Launcher

Nova Launcher is al geruime tijd een favoriet onder Android-gebruikers, en niet voor niets: Het is extreem aanpasbaar en verschilt niet te veel van de Android-ervaring die je gewend bent.

Het instellingenmenu kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar na een tijdje kom je erachter dat je allerlei dingen kunt wijzigen, zoals de stijl van de Google zoekbalk, de afstand tussen marges en de grootte van alle systeemiconen. Je kunt zelfs kiezen hoe je wilt dat bepaalde mappen eruitzien, en of je Google's standaardiconen wilt gebruiken of de nieuwe die de fabrikant van je telefoon je geleverd heeft. Voor veel opties kun je kiezen welke versie van Android je wilt emuleren, wat handig kan zijn als je een oudere telefoon hebt die je de komende tijd niet naar de nieuwste versie van Android kunt updaten.

Als je een aantal andere functies wilt ontgrendelen, zal je voor 4 dollar naar Nova Launcher Prime moeten upgraden. Hiermee kun je dock swipes en gebaren gebruiken, en je kunt apps die je nauwelijks gebruikt verbergen. Nova Launcher werkt alleen op Android 4.0 of later.

Smart Launcher

Smart Launcher vraagt eerst of je je app voorkeuren wilt selecteren, zoals welke browser je wilt gebruiken en welke muziek-app je het meeste gebruikt. Daarna krijg je een geheel nieuw home screen te zien met aan de linkerkant een menubalk.

Het is niet de meest aantrekkelijke interface, en ook niet erg intuïtief. De manier waarop mijn apps georganiseerd werden beviel me niet, en als je een door de fabrikant geleverde overlay gebruikt, zoals Samsung's TouchWiz UI of LG's Optimus UI, ziet de interface er rommelig uit. De zijbalk ziet er op een tablet wat beter uit.

De app biedt ook ondersteuning voor gebaren, downloadbare thema's, en verschillende aanpassingsopties voor de interface, zoals de mogelijkheid om plug-ins te installeren, hoewel ik alleen maar plug-ins in de Google Play Store heb kunnen ontdekken. Je kunt ook aangepaste iconen installeren, maar ze passen soms niet bij de niet standaard apps die ook op het home screen staan. Als je Smart Launcher wilt blijven gebruiken, kun je 4 dollar voor de Pro-versie neertellen om een secundair paneel voor widgets, meer overgangen, meer kleuren om het home screen aan te passen, en multi-touch gebaren te krijgen.

Go Launcher EX

Themajunkies opgelet. Go Launcher EX heeft duizenden thema's om je interface mee te personaliseren, maar er is wat experimenteren voor nodig om het naar je smaak te laten functioneren. Je zult ook een aantal pagina's met proef-apps en -widgets moeten verwijderen die in de download gebundeld zitten, maar verder is het een eenvoudig proces: Ga naar de instellingen, selecteer Themes, en kies iets uit het enorme aanbod van Go Launcher.

Deze app heeft ook een aantal downloadbare plug-ins, zoals een app om je lock screen mee aan te passen, een bestandsbeheer app, en zijn eigen officiële UI 3.0 thema. Daarnaast zijn er opties om dingen te verbeteren, zoals de snelheid en effecten van transities, eindeloos scrollen, en iconen op het scherm laten passen. Soms lijkt het echter of je teveel keuze hebt met Go Launcher, dus je moet er de tijd voor nemen om de verschillende opties te bekijken. De app heeft ook een van de grootste gebruikersgemeenschappen, waardoor er constant nieuwe achtergronden en thema's worden aangeboden.

Go Launcher EX heeft advertenties, maar je kunt de app, plus een aantal extra functies, ontgrendelen door deze voor 6 dollar aan te schaffen.

Apex Launcher

Net als Nova Launcher is Apex Launcher een vrij eenvoudige applicatie. Er zijn allerlei opties om de algehele look van de Android-interface aan te passen zonder afbreuk te doen aan de ervaring waaraan je gewend bent. Er zijn ook thema's beschikbaar, mocht je die route willen nemen, of je kunt je interface met rust laten en andere dingen aanpassen zoals de transitie-effecten tussen schermen of het formaat van je app iconen. Met Apex Launcher kun je ook de iconen van nauwelijks gebruikte apps verbergen en het formaat van widgets aanpassen die dat normaal niet toestaan.

Als je voor 4 dollar upgradet naar Apex Launcher Pro, kun je onder andere de mogelijkheid om tabs en mappen aan je applicatie lijst toe te voegen ontgrendelen, en widgets laten overlappen.

ADW.Launcher

ADW.Launcher begint met een setup scherm dat je door het configuratieproces van de Action Bar, App Drawer, home page en transities leidt.

Net als de andere launchers hierboven biedt ADW een overdaad aan weergaveopties. Als je al thema's geïnstalleerd had, herkent ADW deze en laat ze aan je zien. Een handige optie in Advanced settings, 'Keep in Memory' genaamd, zorgt ervoor dat de app niet teveel geheugen gebruikt. En je kunt kiezen of je widgets wilt laten overlappen. ADW.Launcher werkt met verouderde Android telefoons, tot en met Android 1.6 Donut.

Zodra je klaar bent kun je je interface creaties online delen op My Color Screen en de officiële subReddit voor Android thema's. Je kunt die sites ook gebruiken als hulpbron om je Android-apparaat naar je smaak aan te passen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Florence Ion (@Ohthatflo). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

3 Reactie(s) op: 5 apps die je Android-telefoon een nieuw uiterlijk geven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 oktober 2013 08:46 Anoniem
  Mag ik een zesde launcher noemen: Next Launcher 3d. Draait enorm soepel op een Galaxy S4, ziet er gelikt uit een heeft (ook) enorm veel instellingsmogelijkheden. Geeft leuk 3d-gevoel, en als je de 3d-modus aanzet wordt het helemáál ruimtelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2013 12:32 Anoniem
  Nova Launcher All the Way!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 09:13 Anoniem
  Launcher 8 emuleert op een goede wijze een windows phone8 schil: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lx.launcher8&hl=nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.