5 vragen over Lab of Things van Microsoft

© PXimport

5 vragen over Lab of Things van Microsoft

Geplaatst: 17 juli 2013 - 06:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie Computer!Totaal

Microsoft heeft aangekondigd een paar voorzichtige stappen te zetten in de wereld van domotica en het zogeheten 'connected home'. Het ontwikkelplatform voor HomeOS is nu als proefversie uitgebracht. Het heet Lab of Things, en het is voor iedereen beschikbaar. Maar wat is dit nou precies? En wat mogen we ervan verwachten? 5 vragen over Lab of Things van Microsoft.

1 Lab of Things. Wat is dat?

Het ontwikkelplatform voor HomeOS komt uit de koker van Microsoft Research. Het was tot nu toe alleen beschikbaar voor ontwikkelaars die bij een aantal onderzoeksprojecten betrokken zijn. Lab of Things, sinds maandag open voor iedereen met technische knutselcapaciteiten, is een platform waarmee applicaties gebouwd kunnen worden voor huishoudelijke apparatuur die is uitgerust met sensoren om op afstand bediend te worden. Zie ook de veel gestelde vragen op de website van Lab of Things.

2 Waar komt die naam vandaan?

Microsofts Lab of Things verwijst naar de term Internet of Things, een containerbegrip voor alle apparaten die via internet zijn verbonden. Internet of Things was een paar jaar geleden een gehypet begrip maar wordt nu sneller werkelijkheid dan menig trendwatcher had durven voorspellen.

5 vragen over Lab of Things van Microsoft-16253340

© CIDimport

3 Hoe werkt dit in de praktijk?

Microsoft noemde, waar het gaat om de toepassing van Lab of Things, onder andere verlichting, tv's, consoles, routers, ip-camera's en pc's als apparaten die via HomeOS zijn aan te sturen. Het op afstand bedienen van je tv en verlichting via je smartphone of tablet, ligt als het platform uitkomt voor consumenten binnen handbereik.

4 Kan ik er NU zelf mee aan de slag?

Ja en nee. Als je een softwareknutselaar bent is dit misschien een leuke nieuwe uitdaging voor je. Is het abracadabra voor je, dan moet je nog wachten totdat de ontwikkelaars komen met een versie die door Microsoft breed wordt uitgerold voor consumenten.

Aan het besturingssysteem HomeOS wordt sinds 2010 gewerkt. Op dit moment wordt het uitvoerig getest in diverse huishoudens, terwijl onderwijsinstellingen een testlicentie kunnen krijgen voor niet-commercieel gebruik.

5 Waarom doet Microsoft dit?

Microsoft pioniert op deze manier met nieuwe technologie, door via zogeheten 'open source' - open software toegankelijk voor iedereen - iedereen mee te laten doen. Wat goed is wordt verder onderzocht, wat slecht is wordt weggegooid. Op deze manier bespaart Microsoft op eigen onderzoekskosten, zet het de slimheid van wereldwijde software-ontwikkelaars in én claimt het op die manier een vooruitstrevend bedrijfsimago.

Lab of Things is voorlopig bedoeld voor onderzoeksdoeleinden. Microsoft noemt de combinatie van dit framework samen met HomeOS vooral boeiend voor energiemanagement (het aansturen van je thermostaat via een app) en e-health (slimme koelkasten maar ook fitness-apps). Of en wanneer Microsoft HomeOS uitbrengt, is onduidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten