6 smartphone-tips om het verkeer door te komen

Door: kees-krick | 03 december 2013 16:00

How To

Dankzij de gps is een smartphone het perfecte apparaat om mee te navigeren. Maar dit is niet de enige toepassing, er zijn nog veel meer apps te vinden die slim gebruik van de gps maken. Deze zes tips helpen je om het verkeer door te komen met de auto of met het openbaar vervoer.

Met de auto

Tip 01: Gratis navigeren met Waze

Goede navigatiesoftware is niet goedkoop. De gratis navigatiesoftware Waze (voor iOS en Android) is de uitzondering die de regel bevestigt. Het draait allemaal om bijdragen vanuit de gemeenschap, want Waze is tegelijkertijd een sociaal platform. Files, wegwerkzaamheden, omleidingen, flitsers, een fout op de kaart, iedere 'Wazer' kan het doorgeven, zodat het kaartmateriaal up-to-date blijft en nare vertragingen ontlopen kunnen worden.

Aardig is dat op de kaart precies te zien is waar andere Wazers zich bevinden, misschien haal je er zelfs net eentje in. Ook je locatie is door anderen te zien, maar als je dit niet prettig vindt, kun je het uitschakelen. Heb je ergens met vrienden afgesproken, dan kun je jouw route met hen delen. Zo kun je jezelf en je vrienden tijdens de reis naar het afgesproken punt live te volgen. Ook kun je met de app eenvoudig naar een Facebook-evenement navigeren waaraan je deelneemt.

Tip 01 Files, flitsers, wegwerkzaamheden en zelfs andere Wazers zie je tijdens het navigeren.

Tip 02: Navigeren en live kaart

Om te navigeren tik je links onderin op het autootje en kies je voor Navigeren. Hier kun je jouw huisadres, werk en allerlei andere favorieten toevoegen. Kies een bestemming en de route wordt berekend. De tijdsduur, afstand en verwachte aankomsttijd worden netjes getoond. Eventueel kun je met een tik op Route een aantal alternatieve routes laten berekenen.

Wil je de route delen, bijvoorbeeld met degene waarnaar je op weg bent, tik dan nadat de route is berekend, op Delen en geef aan hoe je een link naar de live kaart wilt versturen. Op de live kaart is exact te zien waar je bent en wanneer je naar verwachting aankomt. Het ontvangstcomité kan dan alvast voor je klaarstaan met koffie of een broodje.

Tip 02 Waze stelt een aantal alternatieve routes voor.

Tip 02 Deel een route zodat je tijdens de reis bent te volgen.

Met het Openbaar Vervoer

Tip 03: Op tijd voor tram en bus

Wie met het openbaar vervoer reist, wil natuurlijk op tijd bij de halte staan. Het nadeel van een bus of tram is dat hij de ene keer op tijd is, de volgende keer te vroeg, en een andere keer te laat is. Met de app Openbaar Vervoer van Solid Links voor de iPhone (1,79 euro) heb je altijd de actuele vertrektijden bij de hand van veel vervoersbedrijven in Nederland. Op een kaartje is live te zien waar de bussen of trams van een bepaalde lijn zich bevinden. Er wordt aangegeven of ze op tijd zijn, te vroeg, te laat en hoeveel minuten dit afwijkt van de dienstregeling.

Een perfect hulpmiddel om zorgeloos naar de halte te slenteren, of om nog even een sprintje te trekken om die ene bus of tram te halen. Ben je in een onbekende omgeving waar de straatnamen je weinig zeggen, dan kan deze app je ook daar van dienst zijn. De app toont namelijk ook de actuele situatie en de haltes die aangedaan worden, ook handig wanneer er plotseling omleidingen zijn.

Tip 03 De app Openbaar Vervoer laat haltes van een lijn en alle bussen of trams op de route aan je zien.

Tip 04: Haltes en vertrektijden

Op het hoofdscherm van de app Openbaar Vervoer zie je een overzicht van een aantal vervoersmaatschappijen. Zit die van jou er niet tussen, dan worden er helaas nog geen live reisgegevens beschikbaar gesteld door dat vervoersbedrijf. Op de website van de maker is trouwens voordat je de app koopt, te controleren met welke bedrijven de app allemaal werkt.

Kies op het hoofdscherm van de app een vervoersmaatschappij en vervolgens een lijn, waarna op een kaart met bolletjes wordt aangegeven waar de haltes staan. Ook is te zien waar de trams en bussen zich bevinden die momenteel onderweg zijn. Een kleurtje geeft aan of ze nog op schema liggen. Tik op een bus of tram om de aankomst- en vertrektijden per halte te zien. Perfect, zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Tip 04 Met de app zie je de tram of bus jouw halte naderen en weet je of alles nog op tijd loopt.

Tip 05: Favoriete lijnen

Sommige vervoersmaatschappijen hebben erg veel lijnen. Gelukkig kan een lijn via de zoekfunctie snel uit de lange lijst worden gepikt. Verder is het aan te bevelen om de door jou veelgebruikte lijnen te markeren als favoriet. Ze komen dan netjes bij elkaar onder het kopje Favorieten op het hoofdscherm te staan. Met een bus- of tramlijn kun je eigenlijk altijd in twee richtingen reizen.

Het is niet nodig om beide lijnen als favoriet te markeren, want wanneer je het kaartje van de lijn bekijkt, kun je met een druk op de knop met de twee pijltjes razendsnel tussen de beide reisrichtingen wisselen. Verder zijn er op de kaart nog knoppen te vinden om de informatie te verversen en naar de eigen locatie terug te springen.

Tip 05 Voeg veelgebruikte lijnen toe als favoriet, dan heb je ze altijd bij de hand.

Tip 06: OVinfo Beta

Ook met een Android kun je actuele reisinformatie van een groot deel van de Nederlandse bus- en tramlijnen bekijken, en wel met de gratis app OVinfo Beta van OVapi.

De app laat alle haltes in de nabije omgeving zien, in een lijst of op een kaartje. Eventueel kan er gezocht worden naar een willekeurige andere halte. Wanneer je een halte gekozen hebt, toont de app welke lijnen er rijden en op welke tijden er trams of bussen verwacht worden. Ook dit zijn actuele tijden, dus je ziet het direct als er vertragingen zijn, of de bestuurder zomaar een paar minuten eerder voor je neus staat.

Tip 06 OVinfo Beta toont haltes in de omgeving en actuele reistijden.

3 Reactie(s) op: 6 smartphone-tips om het verkeer door te komen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2013 17:39 Anoniem
  FileWekker (route instellen en meldingen krijgen wanneer er meer dan x minuten vertraging is op je route) en NavFree (gratis kaarten downloaden, wereldwijd navigeren zonder datagebruik).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 17:45 Anoniem
  Even ter aanvulling op Waze: sinds kort ook voor Windows Phone
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 19:29 Anoniem
  Blij dat Windows Phone genoemd wordt, ik was erg teleurgesteld dat die niet bij de apps/tips stond.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.