7 goedkope smartphones getest

Door: | 27 november 2013 11:11

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Waarom zou je 600 euro neertellen voor een nieuwe smartphone? Voor een fractie van die prijs koop je ook een prima smartphone, zolang je je maar bewust bent van de sterke en zwakke punten van je toestel. Om je daarover op de hoogte te brengen, testen wij 7 toestellen die minder dan 200 euro kosten.

Er zijn behoorlijk wat smartphones te koop voor minder dan 200 euro. We hebben de diverse fabrikanten gevraagd om hun beste exemplaren in deze categorie op te sturen voor deze test. Hopelijk hebben we daarmee de meest interessante opties gevangen. De toestellen hebben we beoordeeld op bouwkwaliteit, functionaliteit, batterijduur en mogelijkheden.

De kwaliteit van het scherm is bij een smartphone één van de belangrijkste punten, gevolgd door de batterijduur. Ook belangrijk is de kwaliteit van de fotocamera, hoewel we hier geen hoge verwachtingen van hebben. Over het algemeen zitten in goedkopere smartphones geen heel goede camera's. Als je goede foto's belangrijk vindt, dan zal je toch in een hogere prijscategorie moeten kijken.

Geheugen

De meeste smartphones onder de 200 euro hebben erg weinig opslaggeheugen, bijvoorbeeld 4 GB. Vaak wordt er door bijvoorbeeld voorgeïnstalleerde apps al heel wat van die opslagruimte ingenomen. Er is vaak nog maar 1 tot 2 GB over om foto's, zelf gedownloade apps en muziek op te slaan. Gelukkig hebben alle toestellen in deze test de mogelijkheid om een geheugenkaartje te plaatsen om meer opslagruimte te creëren. Dit is wel een extra kostenpost, tenzij je nog ergens een geschikt geheugenkaartje hebt liggen of tenzij je denkt überhaupt geen extra opslagruimte nodig te hebben.

Samsung Galaxy Ace 2

De Samsung Galaxy Ace 2 ligt lekker in de hand door de ronde hoeken en het compacte formaat. Het scherm heeft dezelfde resolutie als de eveneens in dit artikel geteste Galaxy S Advance, maar de Ace 2 is net wat scherper omdat de beelddiagonaal wat kleiner is.

De kleuren op het lcd-scherm van de Ace 2 worden realistischer weergegeven dan op S Advance. De Ace 2 heeft ook een hogere maximale helderheid, waardoor het scherm beter te gebruiken is in de zon. En de accuduur van de Galaxy Ace 2 is beter dan de (al prima) accuduur van de Galaxy S Advance.

De camera's van de twee toestellen doen niet voor elkaar onder en is voor de prijs goed. Wel heeft Ace 2 veel minder opslaggeheugen. Toch had de Galaxy Ace 2 één van de interessantste toestellen uit deze test kunnen zijn, maar is dit niet omdat hij op Android 2.3.6 draait en die versie is inmiddels te sterk verouderd. Tussen die ouwe Android 2.x en de huidige 4.x-versie zit een aantal sterke verbeteringen. Zo is Android 4 een stuk vloeiender en de bijbehorende browser een stuk sneller (waardoor de Galaxy S Advance een stuk sneller aanvoelt).

De oude Android-versie is niet lelijk, maar maakt de bediening van de Galaxy Ace 2 wel minder soepel.

Samsung Galaxy Ace 2

Prijs los toestel € 180,-

Besturingssysteem Android 2.3.6

Eigenschappen 118,3 x 62,2 x 10,5 mm, 122 gram

Pluspunten

Goed scherm

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Handzaam

Accuduur

Minpunten

Verouderde Android-versie

Hier en daar vertraging

SCORE 7/10