7 manieren om je Android-telefoon te beveiligen

Door: redactie-computertotaal | 08 september 2015 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Je Android-telefoon stelt je niet alleen in staat om vrijwel alles online te doen, je hebt ook meteen je hele leven in je broekzak. Een aantrekkelijk doelwit voor dieven dus. Maar je bent niet weerloos, er zijn namelijk manieren op je smartphone te beschermen.

Let op permissies van apps

App permissies zijn je eerste verdedigingslinie tegen kwaadaardige software. Telkens wanneer je een app installeert, krijg je een pop-up-menu te zien met een lijst met alle aspecten van je telefoon die de app kan benaderen. De meeste mensen letten hier niet op en gaan meteen door met de installatie, maar soms loont het om erachter te komen of de zaklamp-app die je gedownload hebt diensten gebruikt die je geld kunnen kosten, of dat de Facebook-app je hele telefoon wilt gebruiken.

App permissies zijn ouderwets en moeilijk te lezen, maar op nieuwere versies van Android zijn ze wat gemakkelijker te begrijpen. Je kunt op elke individuele permissie drukken om er meer over te weten te komen, zodat je beter kunt beslissen welke apps je wilt downloaden. Helaas kun je niet kiezen welke permissies je accepteert, je zult alle eisen moeten accepteren of naar een andere app op zoek gaan.

Download alleen uit de Play Store

Android evangelisten hebben het vaak over de voordelen van het sideloaden van software op je smartphone. Op papier lijkt het zinvol: we kunnen op onze apparaten namelijk alles installeren wat we maar willen. De harde realiteit is echter dat het downloaden en installeren van willekeurige apps die je op het internet tegenkomt, voor problemen kan zorgen - zelfs wanneer je waakzaam bent.

Hoewel de Google Play Store in het verleden kwaadaardige apps gehost heeft, heeft Google hard haar best gedaan om de meeste rommel te verwijderen. De winkel is niet zo betrouwbaar als de Apple App Store, maar het lijkt in ieder geval niet meer alsof je elke keer dat je een app downloadt Russische roulette aan het spelen bent.

Maar als je een app van een willekeurige website afhaalt, stel je je data - en soms zelfs je portemonnee - bloot aan allerlei soorten malware. Het is algemeen bekend dat Android-apps eenvoudig uit elkaar te halen zijn, en aanvallers kunnen zelfs populaire apps zoals Snatchat of Tinder aanpassen zodat ze zonder jouw medeweten mobiele malware verspreiden.

Je kunt een handjevol gerenommeerde app-winkels van derden vinden, zoals de Amazon App Store en F-Droid, maar als je alleen maar apps via de Play Store downloadt heb je een veel kleinere kans om twijfelachtige software tegen te komen.

Vergrendel je telefoon

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het instellen van een pincode of een patroonslot op je telefoon is de eenvoudigste manier om je apparaat te beveiligen. Op die manier kunnen nieuwsgierige vrienden niet je sms-berichten lezen en is het lastiger voor dieven om je telefoon door te verkopen. Je kunt dit instellen door naar Settings > Security & Screen Lock te gaan. Hackers en pottenkijkers kunnen je patroonslot kraken door de vette vegen die over je scherm lopen te onderzoeken, dus een pincode is de beste manier om te zorgen dat niemand je vettige huid tegen je gebruikt.

Je verliest het gemak om je telefoon meteen te kunnen gebruiken, maar de extra beveiliging is de moeite waard.

7 Reactie(s) op: 7 manieren om je Android-telefoon te beveiligen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 oktober 2013 10:36 Anoniem
  Ik mis een app àla androidlost (gratis) waarmee je je verloren/gestolen android apparaat mee terug zou kunnen vinden en eventueel de dief mee zou kunnen ontmaskeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2013 23:10 Anoniem
  Die App is (sinds kort) nutteloos want Android heeft dat standaard, je kan het vinden in Google Settings. (Groen logo met itte g en 2 witte tandwieltjes. zie link voor een screenhot van het icoontje.
  http://cdn.androidpolice.com/wp-content/uploads/2013/02/nexusae0_2013-02-26-14.45.40.png
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2014 16:31 Anoniem
  Haha beveiligen lukt hier niet meer via instellingen iemand een idee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2014 20:07 Anoniem
  Prey is een free open sourcd project die je verloren telefoon traceert en evt foto van de dieven maakt!…:)
  For info https://preyproject.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 13:48 Anoniem
  saaaai
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2016 11:16 Anoniem
  Heb al vele beveiligingssuite gedraait en terug moeten verwijderen. Vertragen tablet enorm, wreten aan het geheugen en batterij en je moet er constant mee bezig zijn. De tablet waarmee ik dit schrijf heeft zich gereset naar fabriek instelling door weet ik wat dat die suites niet hebben ontdekt. Dus alles weg op deze tablet maar die draait nu terug beter. Ook de steeds wederkeremde herstarts zijn nu gedaan. Heb met deze tablet al tientalle raports verzonden naar google en beveiligingssuites, maar daar hoor je nooit iets over. Het grootste probleem krieeg ik met deze tablet wanneer die verbonden was met de wifi van mcdonald, quick. en anderen. Heb vernomen dat andere bezoekers daar een tablet volledig kunnen overnemen. Ik denk dat dit met deze tablet is gebeurt zonder dat ik hierover eem waarschuwing heb over gekregen van de beveiligingssuite die toen in gebruik was. Heb ook gelezen dat er malware is die zich in de root kan vastzetten en daar niet meer verwijdert kan worden. Wat die daar dan doet weet ik niet ,maar heb wel een vermoeden. Draai nu de 360 beveiligingssuite maar ook daarover heb ik gelezen dat je die beter niet draait. Als ik de voorwaarden van beveiligingssuite lees, dan lees ik dat meestal volledige toegang willen hebben tot je tablet om zo van alles en nogwat over je te willen weten en zien en gebruiken..Heb een e-mail die zo vol liep met spam over beveiliging, viagra en wat ik allemaal kon winnen en kopen dat ik de belangrijke email niet meer zag. Men zegt me dat geen wifi gebruiken de beste beveiliging is. Dat geloof ik best, maar dan kan ik deze tablet evengoed wegdoen. Wie weet beter?????????????? Wie kent de beste beveiligingsuite die op elke tablet werkt, jet systeem goed beveilig, zuivert, optmaliseerf, beschermt en ook niets meer, ook als wifi word gebruiktt????????????????????? Of zijn die er niet ??????????????????????????

  ok
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 17:26 Anoniem
  hoe kan ik beletten opgebeld te worden door nummers die beginnen met 00 030…….?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.