7 manieren om je Android-telefoon te beveiligen

Door: redactie-computertotaal | 08 september 2015 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Beveiliging op afstand

De Android Device Manager is een functie waarmee je je device van afstand kunt bereiken. Als je slechts één Android-apparaat hebt, kun je een willekeurige webbrowser gebruiken om naar de Android Device Manager-pagina te gaan en op je account in te loggen. Van daaruit kun je een plattegrond te zien krijgen met de locatie van je telefoon. Bovendien kun je commando's geven om het apparaat te ontgrendelen of volledig te wissen.

Standaard kun je met Android Device Manager alleen een apparaat bellen en lokaliseren, dus als je de volledige set functies wilt gebruiken moet je naar de systeeminstellingen gaan en omlaag scrollen naar Security. Open de Device Administrators-optie om te zien welke apps op je telefoon of tablet administratorrechten hebben gekregen. Als je het vakje naast Android Device Manager aanvinkt, zul je het apparaat ook kunnen wissen en vergrendelen.

Gebruik Android Device Manager om veel meer controle te hebben over een verloren telefoon.

Voordat je drastische maatregelen neemt wil je misschien even checken of je telefoon niet zomaar tussen de kussens van de bank is geglipt. Laat eerst het apparaat even rinkelen en controleer de locatie. Als je meer dan één Android-apparaat hebt, kun je de Android Device Manager-app gebruiken. Deze app kun je op al je apparaten installeren om de rest te lokaliseren en te beheren.

Smart Lock

Het is belangrijk om je telefoon te beveiligen, maar als jij degene bent die het apparaat vasthoudt is het niet nodig om telkens wanneer je het uit je zak haalt een sterk vergrendelscherm te moeten gebruiken. Gelukkig hebben Android 5.0-apparaten nu ondersteuning voor Smart Lock. Deze functie kan het eenvoudige swipe vergrendelscherm weergeven wanneer dat veilig is. Hoe weet het apparaat wanneer het veilig is? Nou, er zijn een aantal verschillende opties, waarvan er een aantal veiliger zijn dan de rest.

Smart Lock wordt via Play Services op je apparaat gezet, net als Android Device Manager. De vergrendelopties zullen per apparaat verschillen, maar Nexus-telefoons en tablets hebben de meeste mogelijkheden. Je hebt Trusted Face, Trusted Location, Trusted Devices en On-body Detection. Alle apparaten zouden op zijn minst Trusted Location en Trusted Devices moeten hebben.

Beveiliging hoeft geen gedoe te zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon zo instellen dat hij thuis swipe gebruikt om te ontgrendelen, maar dat het apparaat als je de hoek om gaat of even een ritje maakt om een patroon, PIN of wachtwoord vraagt. Hetzelfde geldt voor Trusted Devices - als je verbonden bent met een bluetooth- of NFC-apparaat dat je als "trusted" hebt aangemerkt (zoals je auto of Android Wear-horloge) zul je geen beveiligd vergrendelscherm te zien krijgen. Met Trusted Face zal het apparaat naadloos omschakelen naar swipe om te ontgrendelen als het jouw gezicht herkent met de camera op de voorzijde. On-body detection is een beetje vreemd - deze optie geeft een onbeveiligd vergrendelscherm zolang het apparaat in je zak zit of in je hand ligt. Zodra je het apparaat neerlegt, wordt het beveiligde vergrendelscherm ingeschakeld.

Time-out-periode veranderen

Android biedt talloze beveiligingsinstellingen voor het vergrendelen van je apparaat. Je kunt een pincode, wachtwoord of patroon kiezen of je kunt zelfs kiezen voor gezichtsherkenning. Het gebruik van een slot is belangrijk om te voorkomen dat ongure mensen je data benaderen als je je apparaat verliest, maar het kan vervelend zijn om elke keer wanneer het scherm uitgaat je hardware opnieuw te moeten vergrendelen. Gelukkig hebben bijna alle Android-apparaten een functie waarmee je dit kunt oplossen.

Is de time-out periode van de vergrendeling van je telefoon te kort? Dit scherm zal verlichting brengen.

In het Security-menu van de meeste apparaten (Samsung heeft ook dit in het My Device-menu verstopt) staat een optie met de naam Automatically Lock. Dit item staat er alleen als je een vorm van schermbeveiliging hebt ingeschakeld. Hier kun je kiezen hoe lang je apparaat ontgrendeld blijft nadat het scherm uitgeschakeld is - op sommige telefoons gaat dit van onmiddellijk tot 30 minuten. Je kunt dan vaak ook nog gewoon de aan-/uitknop gebruiken om je apparaat meteen te vergrendelen, mocht je dat willen - dit kan door een selectievakje onder de time-out-optie aan te vinken (maar dit kan niet op alle telefoons).

Dit artikel is opgemaakt uit (delen van) vertaalde artikelen van onze zustersites. Meningen in het artikel komen niet per definitie overeen met die van de redactie.

7 Reactie(s) op: 7 manieren om je Android-telefoon te beveiligen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 oktober 2013 10:36 Anoniem
  Ik mis een app àla androidlost (gratis) waarmee je je verloren/gestolen android apparaat mee terug zou kunnen vinden en eventueel de dief mee zou kunnen ontmaskeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2013 23:10 Anoniem
  Die App is (sinds kort) nutteloos want Android heeft dat standaard, je kan het vinden in Google Settings. (Groen logo met itte g en 2 witte tandwieltjes. zie link voor een screenhot van het icoontje.
  http://cdn.androidpolice.com/wp-content/uploads/2013/02/nexusae0_2013-02-26-14.45.40.png
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2014 16:31 Anoniem
  Haha beveiligen lukt hier niet meer via instellingen iemand een idee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2014 20:07 Anoniem
  Prey is een free open sourcd project die je verloren telefoon traceert en evt foto van de dieven maakt!…:)
  For info https://preyproject.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 13:48 Anoniem
  saaaai
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2016 11:16 Anoniem
  Heb al vele beveiligingssuite gedraait en terug moeten verwijderen. Vertragen tablet enorm, wreten aan het geheugen en batterij en je moet er constant mee bezig zijn. De tablet waarmee ik dit schrijf heeft zich gereset naar fabriek instelling door weet ik wat dat die suites niet hebben ontdekt. Dus alles weg op deze tablet maar die draait nu terug beter. Ook de steeds wederkeremde herstarts zijn nu gedaan. Heb met deze tablet al tientalle raports verzonden naar google en beveiligingssuites, maar daar hoor je nooit iets over. Het grootste probleem krieeg ik met deze tablet wanneer die verbonden was met de wifi van mcdonald, quick. en anderen. Heb vernomen dat andere bezoekers daar een tablet volledig kunnen overnemen. Ik denk dat dit met deze tablet is gebeurt zonder dat ik hierover eem waarschuwing heb over gekregen van de beveiligingssuite die toen in gebruik was. Heb ook gelezen dat er malware is die zich in de root kan vastzetten en daar niet meer verwijdert kan worden. Wat die daar dan doet weet ik niet ,maar heb wel een vermoeden. Draai nu de 360 beveiligingssuite maar ook daarover heb ik gelezen dat je die beter niet draait. Als ik de voorwaarden van beveiligingssuite lees, dan lees ik dat meestal volledige toegang willen hebben tot je tablet om zo van alles en nogwat over je te willen weten en zien en gebruiken..Heb een e-mail die zo vol liep met spam over beveiliging, viagra en wat ik allemaal kon winnen en kopen dat ik de belangrijke email niet meer zag. Men zegt me dat geen wifi gebruiken de beste beveiliging is. Dat geloof ik best, maar dan kan ik deze tablet evengoed wegdoen. Wie weet beter?????????????? Wie kent de beste beveiligingsuite die op elke tablet werkt, jet systeem goed beveilig, zuivert, optmaliseerf, beschermt en ook niets meer, ook als wifi word gebruiktt????????????????????? Of zijn die er niet ??????????????????????????

  ok
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 17:26 Anoniem
  hoe kan ik beletten opgebeld te worden door nummers die beginnen met 00 030…….?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.