Acer Liquid Jade Z - Achterlopen met een nieuw toestel

© PXimport

Acer Liquid Jade Z - Achterlopen met een nieuw toestel

Geplaatst: 2 december 2015 - 05:28

Aangepast: 14 december 2022 - 12:14

Redactie ID.nl

Met de Liquid Jade Z zet Acer een toestel in de markt met een aantrekkelijk prijskaartje van onder de 200 euro. Klinkt interessant, maar misschien kun je die euro's beter in je zak laten zitten.

Acer houdt vast aan zijn design-strategie. Deze Liquid Jade Z is qua design vergelijkbaar met zijn voorgangers. De grote ronde speaker achterop de telefoon en de (letterlijk) uitstekende camera hebben we eerder gezien. Toch is de Liquid Jade Z van Acer wel wat verfijnder dan zijn voorgangers: hij is heel erg licht en ook erg dun. Dit heeft voor- en nadelen. Het toestel ziet er prima uit. Ondanks zijn enkele opvallende kenmerken, is hij toch vrij elegant vormgegeven. De ronde afwerking en de dunne randen dragen bij aan die elegantie. Helaas heeft het ook nadelen. Lees ook: LG Nexus 5X - Oude idealen verwaterd.

Het design van de Liquid Jade Z

Het lage gewicht ligt namelijk niet aan de verfijnde afwerking van het toestel en het gebruik van duurzame materialen. Het toestel voelt namelijk tegelijkertijd wat goedkoop aan. De achterkant is van plastic, net als alle knopjes. De volumetoetsen aan de rechterkant rammelen een beetje, zo los zitten ze. Het is gewoon wat goedkoop en dat doet af van de elegantie. Hou wel in je achterhoofd: deze telefoon is leverbaar voor onder de € 200,-. Niet duur dus!

 

© PXimport

De bouwkwaliteit laat wat te wensen over.

Helder scherm, maar groen?

Het scherm is mooi helder, maar lijkt wel wat groen. De resolutie van het scherm komt neer op 1280 bij 720 pixels en het scherm is vijf inch groot. Voor de schermgrootte is de resolutie niet spectaculair. Van wat dichterbij zie je dan ook dat het scherm niet al te scherp is.

Toch zie je full-HD schermen van 1920 pixels of meer vaak pas terug in duurdere telefoons wat erop duidt dat dit een onderdeel is waar Acer flink op heeft kunnen besparen. Gelukkig is het IPS paneel wel vanuit elke kijkhoek goed afleesbaar, wat niet altijd het geval is in deze prijsklasse.

 

© PXimport

Een prima scherm voor een telefoon uit deze prijsklasse.

Software uit de doos al verouderd.

De Acer Liquid Jade Z wordt geleverd met Android 4.4.4. Deze Android versie is alweer twee jaar oud en heeft ook alweer twee opvolgers. Dat maakt het toestel nogal gedateerd.

Acer geeft zelf aan dat er geen plannen zijn om de Jade Z te upgraden naar Android 5.0 of zelfs 6.0. Dat is erg jammer, want nu loop je vanaf dag één al met verouderde software rond.

De software is niet alleen verouderd, de interface ziet er ook verouderd uit. Acer heeft een speciale Android-schil toegevoegd, de zogenaamde LiquidUI. Deze schil is niet bepaald mooi te noemen. De menu's zien er oud uit en er worden veel standaard apps meegeleverd waar je niet veel aan hebt. Een echte meerwaarde heeft Acer niet kunnen toevoegen.

 

© PXimport

De Android-schil LiquidUI valt tegen.

Het toestel loopt op zich soepel, maar je moet niet flink gaan multitasken of zware apps gaan draaien. De verouderde software, volle Android-schil van Acer, matige processor en slechts één GB werkgeheugen zorgen ervoor dat je een beetje voorzichtig moet zijn voor deze telefoon en maakt hem dus zeker niet geschikt voor de zogenoemde power-users. Ook de gemiddelde smartphone-gebruiker zal naarmate de tijd vordert last krijgen van de beperkingen van het toestel.

Ook van de camera hoef je niet al teveel te verwachten. De foto's hebben een resolutie van dertien megapixels, wat voldoende is, maar helaas is de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven.

In donkere situaties valt er al helemaal niets van te maken. De camera schiet met een hoge ISO-waarde wat voor veel ruis zorgt, die de software er automatisch weer uitfiltert. Dat zorgt voor wazige platen zonder detail. Hetzelfde geldt voor de camera aan de voorkant. Ondanks dat de camera tijdens het scherpstellen een scherpe foto lijkt te maken, is het resultaat wazig.

 

© PXimport

De 'uitstekende' camera is in de praktijk verre van uitstekend.

Het voordeel van de gematigde prestaties, is dat de accu redelijk is. De accu heeft een inhoud van 2.100 mAh, wat niet zo gek veel is. Toch houd je het prima een dag vol, net als de meeste smartphones.

Conclusie

Een telefoon met een beeldscherm van vijf inch, die het 4G netwerk ondersteunt van nog geen 200 euro? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Bij de Acer Liquid Jade Z is dat ook zo. Je levert in op bouwkwaliteit, maar dat is niet het grootste probleem. Helaas lever je ook in op software en dat zorgt voor de negatieve gebruikservaring. Ondanks dat de Jade Z een aantrekkelijk prijskaartje heeft, kan je beter nog even door sparen en investeren in een toestel die ook de komende jaren nog mee kan gaan en niet al bij aanschaf verouderd is.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

Licht

Beeldscherm

Minpunten

Android-versie

Lelijke schil

Nutteloze apps

Niet voor intensief gebruik

Conclusie

Acer Liquid Jade Z ------------------ **Prijs:** € 179,- **Schermgrootte:** 5 inch **Schermresolutie:** 720x1280 pixels **Processor:** MediaTek MT6582 **Werkgeheugen:** 1 GB **Opslaggeheugen:** 8 GB **Geheugenkaart:** microSD, microSDHC **Camera achter:** 13 megapixel **Camera voor:** 5 megapixel **Accu:** 2.100 mAh **Website:** [acer.nl](http://www.acer.nl/ac/nl/NL/content/series/liquidjadez)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten