Alcatel 1S 2021: spotgoedkope smartphone

© PXimport

Alcatel 1S 2021: spotgoedkope smartphone

Geplaatst: 2 juni 2021 - 05:02

Aangepast: 25 november 2022 - 10:57

Rens Blom

De Alcatel 1S is met zijn adviesprijs van 119 euro één van de goedkoopste nieuwe smartphones van nu. Maar is hij ook een goede koop of kun je beter een paar tientjes meer neerleggen? Je leest het in deze uitgebreide Alcatel 1S 2021 review.

De Alcatel 1S 2021 is in januari aangekondigd en sinds begin mei te koop voor slechts 119 euro. (web)winkels hebben ‘m al eens in de aanbieding verkocht voor 109 euro. Kortom: de Alcatel 1S is één van de goedkoopste smartphones van het moment. In deze Alcatel 1S 2021 review lees je of de prijs-kwaliteitsverhouding ook in orde is. 

Ontwerp

Het is geen verrassing dat de Alcatel 1S 2021 van plastic gemaakt is. Gelukkig voelt de smartphone stevig genoeg aan en is hij met 190 gram niet opvallend zwaar. Dat zal deels komen door de 4000 mAh-accu – niet erg groot voor dit type toestel. De 1S 2021 heeft een luidspreker die best hard kan maar nogal schel klinkt. Je kunt oordopjes aansluiten op de 3,5mm-hoofdtelefoonpoort. Op de achterkant van de telefoon is een vingerafdrukscanner geplaatst om het scherm te ontgrendelen. De scanner is merkbaar trager dan die van een dure smartphone, maar hij werkt goed genoeg. Ik vind ‘m wel moeilijk op de tast te vinden omdat de scanner nauwelijks verzonken is in de behuizing. Mijn vinger valt er dus niet automatisch op. Bovenin het scherm zit een v-vormige uitsparing met de selfiecamera. 

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Scherm

Het scherm van de Alcatel 1S 2021 is met 6,52 van gemiddelde grootte en naar mijn mening een prettig formaat. Groot genoeg om comfortabel met twee handen op te typen maar niet dusdanig groot dat je de smartphone verplicht met twee handen moet gebruiken. Het scherm oogt scherp genoeg door de hd-resolutie. De kleuren zien er aardig uit en de maximale helderheid is goed genoeg om het scherm af te lezen in een fel verlichte kamer. Buiten op een zonnige dag moet je je hand boven het scherm houden, anders zie je weinig. 

Hardware

De Alcatel 1S 2021 draait op een eenvoudige MediaTek-processor met 3 GB werkgeheugen. Voor een budgetsmartphone een gebruikelijke combinatie. In de praktijk is de 1S 2021 snel genoeg voor populaire apps als WhatsApp en Instagram, al moet je soms wat geduld hebben. Deze telefoon is minder geschikt voor spelletjes. 

 

© PXimport

Het toestel beschikt over 32 GB opslaggeheugen, waar slechts 16 GB van beschikbaar is voor jouw apps, foto’s en andere media. De rest van het geheugen is al in gebruik door het Android-besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde apps – waarover zo meteen meer. Je kunt het opslaggeheugen eenvoudig en goedkoop vergroten met een micro-sd-kaartje van maximaal 512 GB.

Prettig is dat de Alcatel 1S overweg kan met 4G-internet, bluetooth 5.0 en twee simkaarten (dual-sim). Een noemenswaardige bezuiniging is dat de smartphone niet geschikt is voor wifi op de snelle 5 GHz-frequentie. Op de hoogste snelheid internetten zit er thuis dus niet in, al geldt dit pijnpunt voor veel budgetsmartphones.

Accuduur en opladen

Een andere bezuiniging is de keuze voor een micro-usb-poort om de accu op te laden en verbinding te leggen met een computer. Jammer, want een usb-c-poort is gebruiksvriendelijker omdat de kabel op twee manieren past en het opladen sneller kan. Vrijwel alle vergelijkbaar geprijsde smartphones gebruiken inmiddels usb-c, dus de Alcatel 1S krijgt op dit punt een minnetje achter zijn naam.

Alcatel levert de smartphone met een 10 Watt-oplader en die heeft bijna 2,5 uur nodig om de accu op te laden. Best lang dus, maar wat mij betreft geen ramp. De accu gaat namelijk zorgeloos een lange dag mee. Als je het toestel minder op een dag gebruikt, hoeft hij pas na twee dagen aan de oplader.

 

© PXimport

Camera's

De driedubbele camera op de achterkant ziet er indrukwekkend uit, maar stelt weinig voor. Gezien de prijs van de smartphone is dat niet gek. Met de 13 megapixel hoofdcamera kun je aardige foto’s maken en bijvoorbeeld via WhatsApp delen. De plaatjes zijn minder geschikt om in een fotoboek te verwerken. In het donker is de camera helemaal beperkt qua mogelijkheden. De 2 megapixel macrocamera laat je foto’s van heel dichtbij schieten, bijvoorbeeld van een bloem. Leuk, maar de resolutie is zo laag dat je er weinig mee kunt en de kleuren zijn niet realistisch. Tot slot de 2 megapixel dieptesensor. Die vervaagt op verzoek de achtergrond wanneer je een persoon of object fotografeert en doet dit goed genoeg. Duurdere smartphones zijn – zoals verwacht – nauwkeuriger op dit vlak. Die brengen je hele hoofd scherp in beeld, waar de Alcatel 1S 2021 regelmatig een oor of deel van het kapsel vervaagt.   

 

© PXimport

Software en updates

De Alcatel 1S draait uit de doos op Android 11, de meest recente versie. Later dit jaar komt Android 12 uit, maar Alcatel heeft al aangegeven dat het deze update niet beschikbaar gaat stellen voor de Alcatel 1S. Dat is jammer omdat je met dit toestel dus niet profiteert van verbeteringen en vernieuwingen in het Android-besturingssysteem. Iets duurdere smartphones van merken als Samsung, Nokia en Motorola krijgen wel Android 12. Alcatel heeft ook niet het beste beleid als het gaat om beveiligingsupdates. De 1S krijgt tot mei 2023 – dus twee jaar lang – elke drie maanden één beveiligingsupdate. Samsung geeft zijn budgettelefoons ook elke drie maanden een update, maar doet dit vier jaar lang. En Nokia belooft drie jaar updates, één per maand. Dergelijke smartphones kosten een paar tientjes meer maar zijn dus sneller en/of langer beschermd tegen opgeloste kwetsbaarheden in de Android-software. Hoewel ik begrijp dat Alcatel een eenvoudig updatebeleid mede hanteert om tot de scherpe verkoopprijs van de 1S te komen, is het goed om te beseffen waar je op inlevert.   

 

© PXimport

Ook noemenswaardig is dat Alcatel nogal wat extra apps installeert op de 1S 2021. Dat is vervelend omdat ze een deel van het opslaggeheugen innemen en het geheugen niet zo groot is. Als je de apps niet gebruikt, zou ik ze daarom verwijderen. Dat kan in de instellingen bij Apps. Met name apps als Booking.com en de handvol spelletjes nemen samen honderden MB’s aan ruimte in beslag. Alcatel installeert de apps en games omdat het er een vergoeding voor krijgt van de betreffende bedrijven.

Conclusie: Alcatel 1S 2021 kopen?

De Alcatel 1S 2021 is een spotgoedkope smartphone die doet wat hij belooft. Niets meer en niets minder. Het toestel werkt naar behoren en lijkt een paar jaar mee te kunnen. Houd wel rekening met het matige updatebeleid en het gebrek aan functies als snellere wifi. Als je een paar tientjes meer kunt missen, raad ik je een iets duurdere smartphone als de Poco M3, Nokia G10 of Xiaomi Redmi 9T aan. Die hebben een mooier scherm, zijn sneller en krijgen vaker en langer updates. Zo’n toestel bevalt merkbaar beter. Maar wil je een zo goedkoop mogelijke smartphone, dan is de Alcatel 1S 2021 een prima keuze. 

7,5

Ons oordeel

Alcatel 1S 2021

Pluspunten

Prijs

Gebruikservaring

Accuduur

Minpunten

Geen 5 GHz-wifi

Matig updatebeleid

Veel vooraf geïnstalleerde apps

Conclusie

**Adviesprijs** € 119,- **Kleuren** Zwart en blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,52 inch lcd (1600 x 720, 60 Hz) **Processor** 1,8 GHz octacore (MediaTek Helio P22) **RAM** 3 GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 13, 2 en 2 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi b/g/n, gps **Formaat** 16,5 x 7,6 x 0,88 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort, vingerafdrukscanner **Website** [www.alcatelmobile.com](https://www.alcatelmobile.com/product/smartphone/alcatel1/alcatel-1s-2021/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000