Alcatel Onetouch Idol 3 - Verdraaid prima

© PXimport

Alcatel Onetouch Idol 3 - Verdraaid prima

Geplaatst: 5 augustus 2015 - 11:10

Aangepast: 14 december 2022 - 15:21

Lennart Koster

Ben je niet zo thuis in de smartphonewereld, dan denk je bij Alcatel waarschijnlijk aan die goedkope telefoontjes met een antenne van een jaar of tien geleden. Dat stadium is het bedrijf allang voorbij, en het komt nu met de Onetouch Idol 3.

Lichtgewicht en stoer

Het eerste wat opvalt zodra je de telefoon uit het doosje peutert, is het gewicht. Hij is namelijk extreem licht. Dat ligt lekker in de hand, zeker met het wat grotere beeldscherm. De aanknop was even zoeken. Dit heeft twee redenen: Hij zit linksboven, terwijl dit bij veel telefoons juist aan de rechterkant is, en het is behoorlijk lastig om de bovenkant en onderkant van elkaar te onderscheiden. Lees ook: Feature Friday - Is Alcatel meer dan budget Kijkshop-telefoons?

 

© PXimport

Het toestel is bijna heel symmetrisch, zoeken naar de vergrendelknop dus.

Dit is met een reden: je kan de telefoon namelijk zowel recht als op zijn kop gebruiken. Alles draait mee, zo ook de optietoetsen onderaan je Android-beeldscherm. Zowel bovenop als onderop de telefoon zitten een microfoon en luidspreker, waardoor het nooit uit maakt hoe je een telefoontje aanneemt. Dit is best wel handig, want je hoeft niet meer op te letten hoe je je telefoon uit je broekzak haalt. Het is alleen wel even zoeken naar je aanknop.

Het toestel is vrij dun. In combinatie met het lichte gewicht heb je amper door dat hij in je broekzak zit. Verder heeft hij de standaard volumeknoppen aan de rechterkant (of was het toch links? Misschien houd ik hem wel op de kop), micro-usb-aansluiting aan de onderkant en bovenop vind je de koptelefoon-aansluiting. Op het ietwat vrouwelijke 'Idol'-logo op de achterkant na is het best een stoer design.

 

© PXimport

Het toestel is lekker licht en dun.

Het plaatsen van je SIM-kaart en microSD-kaart loopt niet altijd even vlekkeloos. Deze twee kaartjes plaats je in de zijkant van de telefoon. Dezelfde manier als die we van Apple kennen dus. Om het 'laatje' los te krijgen, moet je aardig wat priegelen en kracht zetten voor hij eruit komt. Vervolgens moet je heel voorzichtig je microSD- en SIM-kaart erop leggen om hem weer heel voorzichtig in je telefoon te schuiven. Gelukkig hoef je dit (als het goed is) maar één keer te doen.

Het scherm zal je niet teleurstellen

Zeker voor een toestel in deze prijsklasse zal het beeldscherm je niet teleurstellen. De kleuren zijn levendig en ondanks het ontbreken van een Full HD-resolutie is het display scherp zat. De randen om het scherm zijn dun, waardoor het grootste deel van de telefoon scherm is.

 

© PXimport

Het scherm is verrassend goed.

De Idol 3 in gebruik

Uiteraard is het toestel voorzien van de nieuwste versie van Google's besturingssysteem: Android 5.0. Dit loopt lekker soepel en de opties zitten op een logische plek. De eigen schil van Alcatel is gericht op gemak: alles is eenvoudig te vinden en werkt zoals je dat verwacht.

Alcatel heeft het meest linker startscherm opgeëist met de Onetouch Stream. Hierin vind je het huidige weerbericht, weersvoorspellingen voor de komende dagen, je agenda van de dag, het "topnieuws" en aanbevolen apps. Die laatste twee zijn echter niet zo boeiend. Het topnieuws wordt tevens opgehaald uit regionale dagbladen. Zo zie ik nieuws uit het Haarlems Dagblad, terwijl ik in Amersfoort woon. De aanbevolen apps zijn over het algemeen niet interessant. Een beetje nutteloze onderdelen, dus. Wel is het handig om in één oogopslag het weer en je agenda te kunnen zien.

Waar je even aan moet wennen, is dat hij ook op zijn kop werkt. Dit heeft zeker zijn voordelen, want je hoeft nooit meer je telefoon te draaien. Het nadeel is wel: de telefoon lijkt helemaal symmetrisch, waardoor je even moet zoeken naar wat de boven- en onderkant is zodat je weet waar je ontgrendel-knop zit. Het grappige van deze feature is dat je álles op z'n kop kan doen.

Er zit zowel onder als boven een microfoon en luidspreker. De twee luidsprekers hebben als voordeel dat dit een soort stereo-effect heeft als je een film kijkt of muziek luistert. Het geluid is voor een telefoon best goed te noemen en kan lekker luid.

Onder de motorkap van de Alcatel Onetouch Idol 3

Het toestel wordt geleverd met 8 gigabyte intern geheugen, waarvan je er nog iets minder dan 5 overhoudt voor je apps. Tegenwoordig worden apps als Facebook steeds groter, doordat er alsmaar meer functionaliteiten bij komen. Dit zorgt ervoor dat die 5 gigabyte heel snel vol zit en dat is een nadeel. Niet elke app kan afgespeeld worden vanaf je geheugenkaart, waardoor je bij intensief gebruik al snel weinig ruimte meer over hebt.

Begin daarom direct met een grote schoonmaak als de telefoon uit de doos komt. Hij zit namelijk al vol met apps. Het toestel telt maar liefst zeven games die je er standaard bijgeleverd krijgt. De meeste games zijn ook nog eens demo's waar je weinig aan hebt. Snel verwijderen dus!

 

© PXimport

Begin direct met een grote schoonmaak om alle nutteloze apps en games eraf te gooien.

Gelukkig heeft de enigszins beperkte opslagcapaciteit weinig invloed op de snelheid van het toestel. De telefoon draait op een Snapdragon 410-processor, een aardige processor die lekker vlot meekomt. Zelfs het openen en draaien van grotere apps doet hij relatief snel.

De accu daarentegen lijkt aan de kleine kant. Met slechts 2000 mAh aan boord zou je denken dat hij niet al te lang mee gaat. Ben je een intensief gebruiker? Dan moet je hem aan het einde van de dag zeker aan de oplader leggen. Je merkt dan dat hij het toch wat minder lang volhoudt dan de telefoons uit een hoger segment. Toch red je het prima met een acculading bij normaal gebruik.

De camera is geen technisch hoogstandje. Dat kan je ook niet verwachten als je kijkt naar de prijs van het toestel. Overdag maakt hij met zijn 13 megapixels prima foto's. Wel zie je, als je inzoomt, wat ruis, en zie je ook dat de telefoon de foto's softwarematig nog wat verscherpt. Het zijn prima foto's voor op je Instagram of Facebook, maar het zijn geen foto's om als canvas aan je muur te hangen.

 

© PXimport

De foto's zijn prima voor je Facebook of Instagram, maar uitprinten op groot formaat is ondanks de 13 megapixels geen goed idee.

Conclusie

De Alcatel Onetouch Idol 3 is helemaal geen verkeerd toestel. Hij heeft wat kleine minpunten, zoals het beperkte opslaggeheugen, de matige camera en de kleine batterij. Hij is met 229 euro wel heel scherp geprijsd voor wat je krijgt. Heb je een klein budget of gebruik je je telefoon niet heel intensief? Dan is dit zeker het overwegen waard.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

Ook op z’n kop te gebruiken

Licht

Relatief goed beeldscherm

Minpunten

Beperkt opslaggeheugen

Matige camera

Accu aan kleine kant

Bloatware

Conclusie

Alcatel Onetouch Idol 3 ----------------------- **Schermgrootte:** 4.7 inch **Schermresolutie:** 720x1280 pixels **Processor:** Qualcomm Snapdragon 410 **Werkgeheugen:** 1 GB **Opslaggeheugen:** 8 GB **Geheugenkaart:** microSD, microSDHC **Camera achter:** 13 megapixel **Camera voor:** 5 megapixel **Accu:** 2.000 mAh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten