Alcatel Onetouch Idol 3 - Verdraaid prima

Door: lennart-koster | 05 augustus 2015 15:10

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De Idol 3 in gebruik

Uiteraard is het toestel voorzien van de nieuwste versie van Google's besturingssysteem: Android 5.0. Dit loopt lekker soepel en de opties zitten op een logische plek. De eigen schil van Alcatel is gericht op gemak: alles is eenvoudig te vinden en werkt zoals je dat verwacht.

Alcatel heeft het meest linker startscherm opgeëist met de Onetouch Stream. Hierin vind je het huidige weerbericht, weersvoorspellingen voor de komende dagen, je agenda van de dag, het "topnieuws" en aanbevolen apps. Die laatste twee zijn echter niet zo boeiend. Het topnieuws wordt tevens opgehaald uit regionale dagbladen. Zo zie ik nieuws uit het Haarlems Dagblad, terwijl ik in Amersfoort woon. De aanbevolen apps zijn over het algemeen niet interessant. Een beetje nutteloze onderdelen, dus. Wel is het handig om in één oogopslag het weer en je agenda te kunnen zien.

Waar je even aan moet wennen, is dat hij ook op zijn kop werkt. Dit heeft zeker zijn voordelen, want je hoeft nooit meer je telefoon te draaien. Het nadeel is wel: de telefoon lijkt helemaal symmetrisch, waardoor je even moet zoeken naar wat de boven- en onderkant is zodat je weet waar je ontgrendel-knop zit. Het grappige van deze feature is dat je álles op z'n kop kan doen.

Er zit zowel onder als boven een microfoon en luidspreker. De twee luidsprekers hebben als voordeel dat dit een soort stereo-effect heeft als je een film kijkt of muziek luistert. Het geluid is voor een telefoon best goed te noemen en kan lekker luid.

Onder de motorkap van de Alcatel Onetouch Idol 3

Het toestel wordt geleverd met 8 gigabyte intern geheugen, waarvan je er nog iets minder dan 5 overhoudt voor je apps. Tegenwoordig worden apps als Facebook steeds groter, doordat er alsmaar meer functionaliteiten bij komen. Dit zorgt ervoor dat die 5 gigabyte heel snel vol zit en dat is een nadeel. Niet elke app kan afgespeeld worden vanaf je geheugenkaart, waardoor je bij intensief gebruik al snel weinig ruimte meer over hebt.

Begin daarom direct met een grote schoonmaak als de telefoon uit de doos komt. Hij zit namelijk al vol met apps. Het toestel telt maar liefst zeven games die je er standaard bijgeleverd krijgt. De meeste games zijn ook nog eens demo's waar je weinig aan hebt. Snel verwijderen dus!

Begin direct met een grote schoonmaak om alle nutteloze apps en games eraf te gooien.

Gelukkig heeft de enigszins beperkte opslagcapaciteit weinig invloed op de snelheid van het toestel. De telefoon draait op een Snapdragon 410-processor, een aardige processor die lekker vlot meekomt. Zelfs het openen en draaien van grotere apps doet hij relatief snel.

De accu daarentegen lijkt aan de kleine kant. Met slechts 2000 mAh aan boord zou je denken dat hij niet al te lang mee gaat. Ben je een intensief gebruiker? Dan moet je hem aan het einde van de dag zeker aan de oplader leggen. Je merkt dan dat hij het toch wat minder lang volhoudt dan de telefoons uit een hoger segment. Toch red je het prima met een acculading bij normaal gebruik.

De camera is geen technisch hoogstandje. Dat kan je ook niet verwachten als je kijkt naar de prijs van het toestel. Overdag maakt hij met zijn 13 megapixels prima foto's. Wel zie je, als je inzoomt, wat ruis, en zie je ook dat de telefoon de foto's softwarematig nog wat verscherpt. Het zijn prima foto's voor op je Instagram of Facebook, maar het zijn geen foto's om als canvas aan je muur te hangen.

De foto's zijn prima voor je Facebook of Instagram, maar uitprinten op groot formaat is ondanks de 13 megapixels geen goed idee.

Conclusie

De Alcatel Onetouch Idol 3 is helemaal geen verkeerd toestel. Hij heeft wat kleine minpunten, zoals het beperkte opslaggeheugen, de matige camera en de kleine batterij. Hij is met 229 euro wel heel scherp geprijsd voor wat je krijgt. Heb je een klein budget of gebruik je je telefoon niet heel intensief? Dan is dit zeker het overwegen waard.

1 Reactie(s) op: Alcatel Onetouch Idol 3 - Verdraaid prima

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 oktober 2015 12:20 Anoniem
  Heb 7 mnd geleden een 1+1 toestel gehad, nu dus een Idol3 en ik mag eerlijk zeggen dat het mij zeer goed bevalt! Qua prijs stelling en kwaliteit is het zeker een mooi product die heel goed de overige concurrentie op deze prijs niveau met vlag en wimpel verslaat! De stereo geluid weergave is geweldig en het bijbehorende JBL oorsetje klinkt vol en warm met kraakheldere tonen. Neem daarbij de fantastische mooi en heldere 5.5" display en het gemakkelijke omkeersysteem mee dan weet je wat je aan deze Idol3 voor een beer van een smartphone in huis heb. Vergeet Motorola Moto G 3Gen, Nexus5 of LG3 qua gebruiksgemak en prijsstelling. Nu 3 mnd in bezit vd Idol3 en het bevalt me steeds beter!
  Overigens, de accu van de Idol3 is groter dan de redactie van Computer Totaal heeft vermeld, nl. 2910 mAh! Ik gebruik met een volle lading met gemak tot 21:00 uur mijn Idol3 als regelmatig gebruiker van internet via WiFi. (60/40 mobiel).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.