Alle Samsung Galaxy S10-geruchten op een rij

Door: Rens Blom | 10 januari 2019 15:51

Samsung Galaxy S9+
Nieuws

Samsung presenteert naar verwachting op 20 februari de Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus. Mogelijk komt er ook een goedkopere Galaxy S10 Lite. In onderstaand overzicht houden we je tot de introductie op de hoogte van de laatste geruchten over de Samsung Galaxy S10. Dit artikel wordt dan ook voortdurend geüpdatet.

De Galaxy S-modellen verschijnen al jaren in twee uitvoeringen: een kleinere en een grotere. Bij de Galaxy S6- en S7-series noemde Samsung de grotere telefoon de ‘Edge’-variant, vanwege de gebogen schermranden die de reguliere S6/7 niet had. De Galaxy S8 en S9 hebben net als de grotere versie gebogen schermranden, waardoor Samsung overstapte op de naam ‘Plus’. De nieuwste Galaxy S-telefoon verschijnt volgens de geruchten in maar liefst drie uitvoeringen: een reguliere S10, een S10 Plus en een Lite-versie. Diverse bronnen, waaronder een bekende telecomanalist, zeggen tegenover websites dat de derde variant de goedkoopste S10-telefoon wordt. Zo krijgt het toestel een vingerafdrukscanner in de zijkant van de behuizing, terwijl de Galaxy S10 en S10 Plus een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm zouden hebben.

Vingerafdrukscanner onder het beeldscherm

Het zou gaan om een ultrasone scanner van Qualcomm die veiliger en sneller moet werken dan de onder-scherm-scanners die op dit moment in dure telefoons geplaatst worden. Onder andere Huawei, Vivo en Xiaomi brachten recent smartphones uit met een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm, maar deze scanners werken kortgezegd via afbeeldingen die van je vinger gemaakt zijn.

De irisscanner, die onder andere op de S9-modellen en Note 9 zit, zou verdwijnen, zegt de Koreaanse website The Bell. Vanwege de nieuwe vingerafdrukscanner en de mogelijke 3d-gezichtsherkenning zou de irisscanner overbodig zijn, luidt de redenatie. In welke vorm de gezichtsherkenning debuteert op de S10-modellen en of dat op alle drie de versies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mogelijk kiest Samsung voor een aantal dieptesensoren, een methode die Apple ook gebruikt voor Face ID op de iPhone.

Samsung Galaxy patent vingerafdrukscanner
Een patent van Samsung laat zien dat het bedrijf werkt aan een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm van een smartphone

Ontwerp: mogelijk bijna hetzelfde als de Galaxy S9

Als je weet hoe de Galaxy S8, S9, Note 8 en Note 9 eruit zien, heb je waarschijnlijk al een goed idee van hoe de S10-serie eruit komt te zien. Bijna alle geruchten die nu rondgaan, claimen dat Samsung de Galaxy S10 bijna hetzelfde ontwerp geeft als zijn voorgangers. Dat betekent een glazen behuizing, een usb-c-poort onderop en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De kans is groot dat de schermranden van de Galaxy S10 nog wat kleiner worden dan op de S9, maar in de praktijk zul je daar weinig van merken.

Toch zijn er ook verschillen. Zo krijgen de reguliere S10 en S10 Plus naar verwachting een klein gaatje bovenin het scherm. In dit gat wordt de dubbele frontcamera geplaatst. De S10 Lite zou geen gaatje in het scherm hebben, maar een doorlopende balk met daarin één camera.

De schermen van de Galaxy S10-telefoons zijn volgens de geruchten als volgt: 5,8 inch (S10 Lite), 6,1 inch (S10) en 6,4 inch (S10 Plus). Ze hebben naar verwachting een schermverhouding van 18,5:9, een langwerpige verhouding die ook gebruikt wordt op de S9-serie en de iPhone X.

Oled-beeldscherm

Het is zo goed als zeker dat de Samsung Galaxy S10-smartphones worden uitgerust met een oled-beeldscherm. Samsung geeft zijn middenklasse- en premium telefoons al jaren een oled-scherm, al gebruikt het zelf de naam ‘super amoled’-beeldscherm. De Galaxy S10 en S10 Plus krijgen vermoedelijk een haarscherp qhd-beeldscherm (2960 bij 1440 pixels), net als de Galaxy S9 (Plus) en Note 9. Welke resolutie het S10 Lite-display heeft, is onduidelijk. Mogelijk kiest Samsung voor een lagere full-hd-resolutie om kosten te besparen.

Mogelijk 5G-ondersteuning voor sneller internet

De directeur van Samsungs smartphoneafdeling heeft in een interview gezegd dat de Galaxy S10 niet de eerste Samsung-telefoon met 5G-ondersteuning wordt. Dat kan betekenen dat Samsung voor de S10-onthulling een 5G-telefoon presenteert, maar wij verwachten dat de S10-modellen geen 5G ondersteunen. De Exynos 9820-processor die in de S10 komt, heeft namelijk geen 5G-modem geïntegreerd. Hierdoor is 5G niet mogelijk.

5G maakt veel sneller mobiel internet mogelijk, maar heeft naar verwachting de komende jaren nog geen rol van betekenis in ons land.

Nieuwer, sneller werk- en opslaggeheugen?

De snelheid van het werk- en opslaggeheugen in je telefoon klinkt niet interessant, maar zijn wel degelijk van belang. Want nieuwere geheugenmodules maken je toestel sneller, energiezuiniger en banen de weg vrij voor nieuwe features. Denk aan filmen in 8K-resolutie of slow-motion met nog meer beelden per seconde.

De bekende en doorgaans betrouwbare telecomlekker Ice Universe zegt dat Samsung LPDDR5-werkgeheugen en UFS 3.0-opslaggeheugenchips laat produceren. De geheugenmodules zijn sneller dan het LPDDR4- en UFS 2.1-geheugen dat in de nieuwste high-end smartphones zit en ze komen volgens Ice Universe waarschijnlijk als eerste naar de Galaxy S10. Onduidelijk is of de goedkopere S10 Lite ook het nieuwste en snelste type geheugen krijgt.

Snapdragon 855-processor in de VS, Europa krijgt Exynos 9820

Samsung gebruikt al jaren twee verschillende processors voor zijn duurste Galaxy S-smartphones. Amerikanen krijgen een telefoon met een Snapdragon-chip van Qualcomm en in andere regio’s, inclusief Nederland, zit een Samsung Exynos-chip in de Galaxy S-telefoon. Bij de Galaxy S10-modellen gaat het in de VS waarschijnlijk om de – nog niet aangekondigde – Snapdragon 855, een razendsnelle processor gebouwd op het 7nm-procede. In Nederland komt de S10 vermoedelijk met een 8nm Exynos 9820-processor. Deze chip werd in november door Samsung aangekondigd voor 'premium mobiele apparaten'.

Samsung Galaxy S9+
De Samsung Galaxy S9

Geavanceerde gezichtsherkenning op komst?

De gezichtsherkenning die Samsung heeft ingebouwd in de Galaxy S8, S9, Note 8 en Note 9, is minder geavanceerd dan de Face ID-techniek die Apple gebruikt op de iPhone X. Dit komt omdat Face ID een 3d-scan maakt van je gezicht, terwijl Samsungs methode werkt aan de hand van vooraf gemaakte foto’s van je gezicht. Volgens The Investor en The Bell kunnen we op de Galaxy S10 een nieuwe methode voor gezichtsherkenning verwachten die wél gebruikmaakt van 3d-scans. Samsung zou hiervoor samenwerken met Mantis Vision, een gespecialiseerd bedrijf.

‘Drie camera’s achterop…’

Begin dit jaar introduceerde Huawei de P20 Pro, ’s werelds eerste smartphone met drie camera’s aan de achterkant. Samsung zou de S10 Plus ook met zo’n camera willen uitrusten, melden ETNews en de bekende analist Kim Dong-Won.De Galaxy S8 en S9 hebben één camera achterop, de S9 Plus en Note 9 twee. De drie camera's achterop de S10 Plus zouden naast normale foto's ook groothoekbeelden maken en inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De normale S10 krijgt naar verluidt twee camera's achterop, net als de S10 Lite.

‘…en twee voorop’

Niet alleen achterop zou Samsung meer camera’s plaatsen, de S10 en S10 Plus krijgen volgens de geruchten ook een extra camera aan de voorkant. Dat zou het totaal twee maken. De dubbele cameracombinatie moet betere foto’s maken, onder andere door – optioneel – de achtergrond te vervagen zodat jij meer opvalt.

Samsung, Galaxy S9, smartphone, android, mwc2018
De dubbele camera (achterop) van de Samsung Galaxy S9 Plus

Mogelijk geen S10 maar een andere naam

Samsung-topman Dongjin Koh heeft in een interview gezegd dat de Galaxy-naam gebruikt blijft worden voor toekomstige high-end smartphones. Koh vertelt dat het bedrijf twijfelt of het de getallen erbij blijft gebruiken of dat het alleen voor S gaat. De meeste recente geruchten wijzen echter allemaal op drie namen met de S10-vermelding. Het lijkt er dus op dat Samsung een besluit heeft genomen. Mogelijk gaat de S11-serie wél anders heten, maar dat duurt nog even.

‘Onthulling op 20 februari, verkrijgbaar in maart’

De afgelopen jaren presenteerde Samsung de Galaxy S-modellen veelal op het MWC, een elektronicabeurs die jaarlijks eind februari plaatsvindt in Barcelona. Dit jaar zagen de Galaxy S9 en S9 Plus er het levenslicht, bijvoorbeeld. Bij de S10-serie pakt Samsung het anders aan.

De Galaxy S10, S10 Plus en S10 Lite worden op 20 februari tegelijkertijd onthuld in San Francisco en Londen. Dat is vijf dagen voor de start van het MWC 2019. Wanneer de S10-telefoons uitkomen, is nog niet bekend. De meeste geruchten noemen 8 maart als releasedatum. Je zou de S10 al direct na de presentatie op 20 februari kunnen pre-orderen. Dan krijg je hem 8 maart thuisbezorgd, claimen anonieme bronnen.

Adviesprijzen van de Galaxy S10-modellen zijn nog niet gelekt. De Galaxy S9 kwam uit voor 849 euro en de Galaxy S9+ kostte bij de release 949 euro. De Galaxy Note 9 is te koop vanaf 999 euro. Het is aannemelijk dat Samsung bij de S10 vergelijkbare of iets hogere prijzen hanteert. De Galaxy S10 Lite wordt goedkoper dan de S10, maar hoeveel is nog onduidelijk.

We houden je via dit artikel voortdurend op de hoogte van de laatste geruchten, foto's en feiten.

0 Reactie(s) op: Alle Samsung Galaxy S10-geruchten op een rij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.